20. јануар 2020. Деветнаесто ванредно заседање Народне скупштине Републике Србије у Једанаестом сазиву

20. јануар 2020. Деветнаесто ванредно заседање Народне скупштине Републике Србије у Једанаестом сазиву

Понедељак, 20. јануар 2020.

Деветнаесто ванредно заседање Народне скупштине Републике Србије у Једанаестом сазиву

Председница Народне скупштине Маја Гојковић сазвала је, на захтев Владе, Деветнаесто ванредно заседање Народне скупштине Републике Србије у Једанаестом сазиву, за понедељак, 20. јануар 2020. године, са почетком у 10 часова.


У захтеву за одржавање седнице одређен је следећи дневни ред:

 1. Предлог закона о изменама и допунама Закона о Националном оквиру квалификација Републике Србије, који је поднела Влада;
 2. Предлог закона о жиговима,који је поднела Влада;
 3. Предлог закона о изменама и допунама Закона о основама система образовања и васпитања, који је поднела Влада;
 4. Предлог закона о изменама и допунама Закона о средњем образовању и васпитању, који је поднела Влада;
 5. Предлог закона о изменама и допунама Закона о дуалном образовању, који је поднела Влада;
 6. Предлог закона о потврђивању Споразума између Владе Републике Србије и Владе Републике Француске о статусу Француске школе у Београду, који је поднела Влада;
 7. Предлог закона о потврђивању Маракешког уговора за омогућaвање приступа објављеним делима од стране лица која су слепа, слабовида или на други начин онемогућена да користе штампане материјале, који је поднела Влада;
 8. Предлог закона о потврђивању Споразума између Владе Републике Србије и Владе Републике Македоније о сарадњи у области образовања, науке и технологије, који је поднела Влада;
 9. Предлог закона о изменама и допунама Закона о култури, који је поднела Влада;
 10. Предлог закона о архивској грађи и архивској делатности, који је поднела Влада и
 11. Предлог закона о потврђивању Споразума између Владе Републике Србије и Владе Руске Федерације о предаји Петербуршког листа Мирослављевог јеванђеља Републици Србији и слика Николаја Константиновича Рериха Руској Федерацији, који је поднела Влада.

Народна скупштина прихватила је предлог народног посланика др Александра Мартиновића да обави заједнички начелни и јединствени претрес о тачкама 1. до 8. дневног реда седнице и заједнички начелни и јединствени претрес о тачкама 9. до 11. дневног реда седнице.

У преподневном делу рада, народни посланици започели су заједнички начелни и јединствени претрес о тачкама 1. до 8. дневног реда седнице, које је образложио представник предлагача, министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић.

До краја дана, Народна скупштина обавила је заједнички начелни и јединствени претрес о тачкама 1. до 8. дневног реда седнице.

Другог дана рада, 21. јануара, пре преласка на рад, председници, односно, овлашћени представници посланичких група, народни посланици Нада Лазић, Владимир Ђурић, Маријан Ристичевић, Александар Шешељ и Александар Марковић затражили су обавештења и објашњења у складу са чланом 287. Пословника Народне скупштине.

Током дана, народни посланици започели су заједнички начелни и јединствени претрес о Предлогу закона о изменама и допунама Закона о култури, Предлогу закона о архивској грађи и архивској делатности и Предлогу закона о потврђивању Споразума између Владе Републике Србије и Владе Руске Федерације о предаји Петербуршког листа Мирослављевог јеванђеља Републици Србији и слика Николаја Константиновича Рериха Руској Федерацији.

Представник предлагача, Министар културе и информисања Владан Вукосављевић образложио је поменуте предлоге закона народним посланицима.

До краја дана, Народна скупштина обавила је заједнички начелни и јединствени претрес о тачкама од 9. до 11. дневног реда седнице.

Трећег дана рада, 22. јануара, Народна скупштина обавила је претрес у појединостима Предлога закона о изменама и допунама Закона о Националном оквиру квалификација Републике Србије, Предлога закона о жиговима, Предлога закона о изменама и допунама Закона о основама система образовања и васпитања, Предлога закона о изменама и допунама Закона о средњем образовању и васпитању и Предлога закона о изменама и допунама Закона о дуалном образовању.

Седници је присуствовао представник предлагача, министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић.

Четвртог дана рада, 23. јануара, пре преласка на рад, председници, односно, овлашћени представници посланичких група, народни посланици др Весна Ивковић, Милија Милетић, Ђорђе Вукадиновић, Олена Папуга, Вјерица Радета и Србислав Филиповић, затражили су обавештења и објашњења у складу са чланом 287. Пословника Народне скупштине.

Народна скупштина започела и до краја дана водила расправу у појединостима Предлога закона о изменама и допунама Закона о култури и Предлога закона о архивској грађи и архивској делатности.

Седници је присуствовао министар културе и информисања Владан Вукосављевић.

Петог дана рада, 24. јануара, Народна скупштина наставила је и до краја дана обавила расправу у појединостима Предлога закона о архивској грађи и архивској делатности.

Пошто је Народна скупштина обавила расправу у начелу и у појединостима о свим тачкама дневног реда седнице, председница Народне скупштине Маја Гојковић одредила је петак, 24. јануар, са почетком у 10.40 часова као Дан за гласање о свим тачкама дневног реда Деветнаестог ванредног заседања Народне скупштине Републике Србије у Једанаестом сазиву.

Дан за гласање

У Дану за гласање, Народна скупштина већином гласова усвојила је Предлог закона о изменама и допунама Закона о Националном оквиру квалификација Републике Србије, Предлог закона о жиговима, Предлог закона о изменама и допунама Закона о основама система образовања и васпитања, Предлог закона о изменама и допунама Закона о средњем образовању и васпитању, Предлог закона о изменама и допунама Закона о дуалном образовању.

Народни посланици изгласали су и Предлог закона о потврђивању Споразума између Владе Републике Србије и Владе Републике Француске о статусу Француске школе у Београду, Предлог закона о потврђивању Маракешког уговора за омогућaвање приступа објављеним делима од стране лица која су слепа, слабовида или на други начин онемогућена да користе штампане материјале, Предлог закона о потврђивању Споразума између Владе Републике Србије и Владе Републике Македоније о сарадњи у области образовања, науке и технологије, Предлог закона о изменама и допунама Закона о култури, Предлог закона о архивској грађи и архивској делатности, и Предлог закона о потврђивању Споразума између Владе Републике Србије и Владе Руске Федерације о предаји Петербуршког листа Мирослављевог јеванђеља Републици Србији и слика Николаја Константиновича Рериха Руској Федерацији.

Резултати гласања:

1. Предлог закона о изменама и допунама Закона о Националном оквиру квалификација Републике Србије, у целини

2. Предлог закона о жиговима, у целини

3. Предлог закона о изменама и допунама Закона о основама система образовања и васпитања, у целини

4. Предлог закона о изменама и допунама Закона о средњем образовању и васпитању, у целини

5. Предлог закона о изменама и допунама Закона о дуалном образовању, у целини

6. Предлог закона о потврђивању Споразума између Владе Републике Србије и Владе Републике Француске о статусу Француске школе у Београду

7. Предлог закона о потврђивању Маракешког уговора за омогућaвање приступа објављеним делима од стране лица која су слепа, слабовида или на други начин онемогућена да користе штампане материјале

8. Предлог закона о потврђивању Споразума између Владе Републике Србије и Владе Републике Македоније о сарадњи у области образовања, науке и технологије

9. Предлог закона о изменама и допунама Закона о култури, у целини

10. Предлог закона о архивској грађи и архивској делатности, у целини

11. Предлог закона о потврђивању Споразума између Владе Републике Србије и Владе Руске Федерације о предаји Петербуршког листа Мирослављевог јеванђеља Републици Србији и слика Николаја Константиновича Рериха Руској Федерацији

Пошто је Народна скупштина обавила одлучивање о свим тачкама дневног реда седнице, председница Народне скупштине Маја Гојковић закључила је Деветнаесто ванредно заседање Народне скупштине Републике Србије у Једанаестом сазиву.Видео (18)

Понедељак, 20. јануар 2020. | Деветнаесто ванредно заседање Народне скупштине Републике Србије у Једанаестом сазиву 20.01.2020. (I)

Понедељак, 20. јануар 2020. | Деветнаесто ванредно заседање Народне скупштине Републике Србије у Једанаестом сазиву 20.01.2020. (II)

Понедељак, 20. јануар 2020. | Деветнаесто ванредно заседање Народне скупштине Републике Србије у Једанаестом сазиву 20.01.2020. (III)

Понедељак, 20. јануар 2020. | Деветнаесто ванредно заседање Народне скупштине Републике Србије у Једанаестом сазиву 20.01.2020. (IV)

Уторак, 21. јануар 2020. | наставак Деветнаестог ванредног заседања Народне скупштине Републике Србије у Једанаестом сазиву 21.01.2020. (I)

Прикажи још Преостало видео снимака: 13


Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5