25. мај 2023. Председници скупштина Србије и Азербејџана потписали Меморандум о разумевању

25. мај 2023. Председници скупштина Србије и Азербејџана потписали Меморандум о разумевању

Четвртак, 25. мај 2023.

Председници скупштина Србије и Азербејџана потписали Меморандум о разумевању

Председник Народне скупштине Републике Србије др Владимир Орлић потписао је данас са проф. др Сахибом Гафаровом, председницом Народне скупштине Републике Азербејџан (Мили Меџлиса), Меморандум о разумевању између два парламента. Саговорници су се сагласили да ће Меморандум подстаћи јачање укупне парламентарне сарадње на свим нивоима, те да представља још једну потврду пријатељства између Србије и Азербејџана.


Др Орлић је, током састанка са председницом Гафаровом, истакао да њена посета Београду има историјски карактер, а да је посебно значајно то што се реализује непосредно након њиховог сусрета у Бакуу, где је учествовао на посебној седници Мили Меџлиса.

Саговорници су потврдили и да су недавне узајамне посете председника Р. Србије Александра Вучића и председника Р. Азербејџан Илхама Алијева, као и њихово међусобно поштовање, дали снажан импулс интензивирању и продубљивању свеобухватних билатералних односа и стратешке сарадње.

Председница Парламента Азербејџана је оценила да се односи две земље развијају динамично, засновани на традиционалном пријатељству и међусобном разумевању. Потврдила је да Р. Азербејџан, као и до сада, наставља да подржава територијални интегритет и суверенитет Р. Србије, на чему је др Орлић захвалио. „Посебно бих захвалио Азербејџану на принципијелном ставу приликом недавног гласања у Савету Европе о покретању процедуре за разматрање захтева тзв. „Косова“ за чланство, што сматрамо чином искреног пријатељства“, рекао је др Орлић, искористивши прилику да председницу Гафарову детаљно информише о изузетно тешкој ситуацији на КиМ, свакодневно угроженој безбедности српског народа и узурпираној власти у општинама у којима живе Срби, што јасно говори о намерама Приштине да изазове конфликт и отворени сукоб.

Председници скупштина Србије и Азербејџана потврдили су опредељеност да две земље и у будућности делују у правцу даљег развоја и унапређења узајамно корисне сарадње, посебно на економском и енергетском плану, као и у областима културе, образовања и спорта.

Састанку са председницом Парламента Р. Азербејџан пристуствовали су потпредседница НС РС Сандра Божић, председник Посланичке групе пријатељства са Р. Азербејџан Душан Марић, председник Посланичке групе пријатељства са Р. Турском Муамер Бачевац, као и Марина Рагуш, заменик председника Одбора за спољне послове.


Фото галерија


Видео (2)

Четвртак, 25. мај 2023. | састанак председника Народне скупштине и председнице Парламента Републике Азербејџан 25.05.2023.

Четвртак, 25. мај 2023. | потписивање Меморандума о разумевању и уписивање у књигу утисака 25.05.2023.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
недеља, 24. септембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја