Среда, 20. децембар 2006.

Предизборна посматрачка делегација ПС Савета Европе у Народној скупштини

Шеф Сталне делегације Народне скупштине Републике Србије у Парламентарној скупштини Савета Европе Милош Алигрудић и члан делегације Милољуб Албијанић састали су се данас са члановима ad hoc Комисије ПС Савета Европе за праћење парламентарних избора у Србији 21. јануара 2007. године.Шеф Сталне делегације Народне скупштине Републике Србије у Парламентарној скупштини Савета Европе Милош Алигрудић и члан делегације Милољуб Албијанић састали су се данас са члановима ad hoc Комисије ПС Савета Европе за праћење парламентарних избора у Србији 21. јануара 2007. године. Делегацију ПС СЕ, која борави у Београду од 18. до 21. децембра у предизборној посматрачкој мисији, предводи Тадеуш Ивински.
Парламентарци Савета Европе истакли су да велику пажњу посвећују политичкој ситуацији и предстојећим парламентарним изборима у Србији, имајући у виду да ће наша земља преузети председавање Комитетом министара Савета Европе у мају 2007. године. 0ни су показали интерес за решења у изборном поступку, посебно како се распоређују посланички мандати у парламенту, како ће гласати припадници националних мањина, избеглице и расељена лица, како ће бити обезбеђено учешће жена у новом парламенту и финансирање политичких партија.

Шеф делегације Милош Алигрудић упознао је чланове Комисије са законским решењима и нагласио да није прописано да политичка странка мора да се придржава редоследа кандидата са изборне листе приликом предлагања народних посланика, већ је то ствар страначке процене. Посебно је нагласио да Републичка изборна комисија утврђује које политичке странке националних мањина и њихове коалиције учествују у расподели мандата и кад су добиле мање од пет одсто гласова.
Алигрудић је напоменуо да сви држављани Србије имају право гласа, па и они који не живе у Србији, као и да ће интерно расељена лица са Косова и Метохије гласати на посебно одређеним бирачким местима. Све парламентарне странке за изборе добијају средства из републичког буџета, а после избора подносе извештај о утрошку пара. Други извор средстава су донације и оне морају бити транспарентне. Изразио је очекивање да ће предстојећи, други по реду демократски парламентарни избори у Србији допринети стабилизацији укупне политичке ситуације и унапредити рад Народне скупштине.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
субота, 3. јун
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја