15. јун 2018. Учесници осмог састанака Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање

15. јун 2018. Учесници осмог састанака Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање

Петак, 15. јун 2018.

Декларацијом и препорукама осмог састанка ПОСП афирмисана европска перспектива Србије 2025. године

Осми састанак Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање одржан је у Стразбуру, 13. и 14. јуна 2018. године. На крају дводневног састанка усвојени су Декларација и препоруке, који јасно потврђују европску перспективу Србије 2025. године.


Делегација Народне скупштине у следећем саставу: др Владимир Орлић, Елвира Ковач, Весна Марковић, проф. др Љубиша Стојмировић, Драган Шормаз, Весна Марјановић, др Милорад Мијатовић, Дубравка Филиповски, Душица Стојковић, Неђо Јовановић и Владимир Ђурић, учествовала је на осмом састанку Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање ЕУ - Србија.

У размени ставова са Парламентарним одбором за стабилизацију и придруживање ЕУ - Србија учествовали су и: Емилиа Кралева, заменик министра спољних послова, у име бугарског председавања Саветом ЕУ, Хеновева Руис Калавера, директорка за Западни Балкан у Генералном директорату за суседство и политику проширења, у име Европске комисије, Едуард Ауер, директор Сектора за Западни Балкан, у име Европске службе за спољне послове и Ања Ровић, државни секретар у Министарству за европске интеграције, у име Владе Србије.

Састанак је почео уводним обраћањем копредседавајућих др Владимира Орлића, председавајућег делегације Народне скупштине и Едуарада Кукана, председавајућег делегације Европског парламента, у Парламентарном одбору за стабилизацију и придруживање ЕУ - Србија.

Председавајући делегације Европског парламента Кукан истакао је да се ове године Нацрт декларације који је предвиђен за усвајање може сматрати бољим од декларација које су усвајане претходних година, јер је у њему истакнута јасна европска перспектива Србије. У овом контексту похвалио је доношење стратегије за Западни Балкан и одржавање Самита у Софији, као изузетно значајне за даље европске интеграције Србије и истакао да Европски парламент сматра да је европска перспектива Србије 2025. године достижна и да постоји пуна подршка даљим реформама. Рекао је да је Србија један од лидера у процесу европских интеграција и похвалио напредак Србије у процесу спровођења реформи, посебно у домену економског напретка, у коме Србија има лидерску позицију у региону.

У свом обраћању, председавајући делегације Народне скупштине др Владимир Орлић истакао је да се чланство у ЕУ налази међу главним спољнополитичким приоритетима Србије, као и да је Србија мудром и уравнотеженом политиком, упркос бројним изазовима са којима се суочава, показала да је кредибилан партнер Европске уније и фактор мира и стабилности у региону. Орлић је изразио задовољство због постојања подршке за пуноправно чланство Србије у Европској унији 2025. године и Нацрта декларације, који јасно показује остварени напредак. Истакао је да је питање Косова и Метохије и даље од круцијалне важности за даљи ток европских интеграција и изразио жаљење што је Приштина отворено напустила дијалог и што је поред неспремности да се оснује Заједница српских општина, присутно и физичко насиље, које је иницирано насилним хапшењем директора Канцеларије за КиМ Марка Ђурића и осталих присутних током сесије унутрашњег дијалога, а затим настављено нападима на цивилно становништво. Додао је да са српске стране ниједног тренутка није постојао ни сличан модел понашања и позвао представнике институција ЕУ и држава чланица да јасно и недвосмислено осуде активности Приштине, позову на поштовање до сада постигнутих договора и уздржавање од даљих бруталних провокација.

Ања Ровић, државни секретар у Министарству за европске интеграције обратила се присутнима у име Владе Републике Србије. Захвалила је на интересу који је показан од стране представника европских институција за приступне преговоре и даље отварање поглавља, што је позитиван знак за даљи процес европских интеграција Србије. Ровић је изразила задовољство због препознавања лидерске позиције Србије у процесу европских интеграција на Самиту у Софији. Рекла је да Србија подржава реформе ЕУ, које значе и ефикаснију политику проширења. Обавестила је о напретку који је остварен у области владавине права, који се односи на уставне реформе, медијску стратегију, стратегију Тужилаштва за ратне злочине, али и доношење нових закона, међу којима су и: Закон о Агенцији за борбу против корупције, Закон о заштити података о личности, Закон о националним саветима националних мањина и указала на напоре које Србија чини у домену нормализације односа Београда и Приштине. Посебно је истакла да је у домену Поглавља 31: Спољна, безбедносна и одбрамбена политика, Србија прва земља у региону која је показала спремност да своје националне стратегије безбедности и одбране усклади са глобалном стратегијом ЕУ, те да се оне налазе у последњој фази ревизије и да су европске интеграције и чланство у ЕУ дефинисани као државни интереси у оба документа. Истакла је да ће Србија додатно интензивирати реформе у наредном периоду, све у циљу усклађивања са европским стандардима.

У наставку рада, чланови обе делегације Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање разменили су ставове о тренутној ситуацији у претприступним преговорима и односима између ЕУ и Србије, ситуацији у погледу преговарачког поглавља 23, укључујући правосуђе, уставне реформе, основнa правa и слободу медија, развоју догађаја у економији, односима између Београда и Приштине и спољној, безбедносној и одбрамбеној политици и сарадњи.

Након завршене дискусије, делегације су усвојиле Декларацију и препоруке осмог састанка ПОСП, којима се, пре свега, поздравља отварање 12 преговарачких поглавља и позивају Савет и Комисија да подрже отварање додатних, технички припремљених поглавља; похваљује континуирани напредак Србије у процесу европских интеграција; подржавају изгледи за чланство Србије у ЕУ до 2025. године; нарочито апелује да се успостави Заједница српских општина и изражава озбиљна забринутост због недавних тензија и употребе силе; констатују сталне реформе које Србија спроводи и које су подржале даљи опоравак привреде и довеле до стварања нових радних места, као и значајан напредак у јачању финансијске стабилности, нарочито у погледу буџетског дефицита и чињенице да је јавни дуг испод нивоа утврђеног критеријума из Мастрихта; поздрављају активности усмерене на унапређење положаја особа које су припадници рањивих група и мањина итд.

Председавајући обе делегације, Кукан и Орлић, сложили су се да је осми састанак обележила конструктивна дискусија, да ће се и убудуће радити на додатном јачању сарадње Народне скупштине и Европског парламента и обезбеђивању даље подршке европским интеграцијама Србије до 2025. године.

Наредни састанак Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање биће одржан у Београду, 29. и 30. октобра 2018. године.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
недеља, 24. септембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја