16. март 2022. Учесници конференције

16. март 2022. Учесници конференције

Четвртак, 17. март 2022.

Представници Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова учествовали на Трећој годишњој конференцији ХУГЕН мреже под назиовом: Допринос парламентарне сарадње унапређењу људских права и родне равноправности

Председник Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова др Муамер Бачевац и чланови Одбора Андријана Аврамов и проф. др Драгољуб Ацковић учествовали су на Трећој годишњој конференцији мреже парламентарних одбора за људска права и равноправност полова Западног Балкана (ХУГЕН), која је одржана од 14. до 16. марта 2022. године у Скопљу, Република Северна Македонија, у организацији Вестминстерске фондације за демократију.


На конференцији се говорило о неопходности парламентарне сарадње са независним институцијама у циљу унапређења људских права, политичкој партиципацији жена током и изван изборног процеса, као и о постзаконодавном надзору као механизму за јачање контролне функције. У оквиру конференције одржан је састанак са представницима Аустријског парламента на тему превенције трговине људима и спречавања родно заснованог насиља. Поред народних посланика, чланова парламената Западног Балкана, учествовали су и представници независних институција.

Представници Одбора су упознали учеснике са законодавним активностима које су предузете у Републици Србији у циљу унапређења закона из области рада независних државних органа и родне равноправности. Наиме, они су указали да је Народна скупштина донела нов Закон о Заштитнику грађана, као и измене и допуне Закона о забрани дискриминације. Такође су указали да је усвојен нови Закон о родној равноправности и нови изборни закони, као и да је Влада Републике Србије усвојила Стратегију за спречавање и борбу против родно заснованог насиља према женама и насиља у породици за период 2021-2025. године. Посебно су истакли чињеницу да Народна скупштина има велик број жена – 99 од укупно 250 народних посланика или 39,76% и указали на значај рада Женске парламентарне мреже. Народна посланица Андријана Аврамов је поменула и питање насиља над женама у политици. На тему превенције трговине људима, истакнута је неопходност међудржавне сарадње и када је реч о сарадњи са Северном Македонијом, указали су да је Народна скупштина донела Закон о потврђивању Споразума између Владе Републике Србије и Владе Републике Северне Македоније о сарадњи у области борбе против трговине људима.

Други дан конференције био је посвећен представљању примера добре праксе коришћења постзаконодавног надзора као парламентарног механизма који има за циљ јачање контролне функције парламената.

На крају конференције учесници су се сагласили да је сарадња између одбора који се баве људским и мањинским правима и питањима родне равноправности неопходна, јер је реч о питањима која су под сталним изазовима.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2