Понедељак, 11. септембар 2006.

Активисткиње Женске ромске мреже у Народној скупштини Републике Србије

У оквиру ОЕБС-овог „Програма за оснаживање Ромкиња за доношење одлука“, активисткиње Женске ромске мреже, боравиле су у Народној скупштини Републике Србије.У оквиру ОЕБС-овог „Програма за оснаживање Ромкиња за доношење одлука“, активисткиње Женске ромске мреже, боравиле су у Народној скупштини Републике Србије. Учеснице у Програму су обишле зграду и упознале се са историјатом и радом Народне скупштине.

На почетку посете Народној скупштини гошће је поздравио председникНародне скупштине Предраг Марковић, који је истакао да је Народна скупштина институција која на само што даје кључан допринос остваривању друштвених промена, већ се и сама мења, а да посете и програми као што је овај, дају додатну иницијативу и подстицај за убрзано решавање проблема. Председник Марковић је истакао очекивање да ће, у поступку законског регулисања оних области друштвеног живота које се директно односе на укључивање ромске популације, не само бити коришћена искуства из регулативе европских земаља, већ и уложен напор да се уочени недостаци тих система избегну и нађу адекватнија решења.

Представнице Женске ромске мреже разговарале су са члановима одбора за равноправност полова, за рад, борачка и социјална питања, за смањење сиромаштва, за здравље и породицу, за правосуђе и управу, за просвету и за међунационалне односе. Оне су упознале народне посланике са проблемима у вези са дискриминацијом при запошљавању и самозапошљавању Ромкиња, њиховим учешћем у јавном животу, као и у вези са насиљем у породици, образовањем и становањем, статусом Рома у систему здравственог осигурања и трговином људима.

Народни посланици изразили су спремност да помогну решавању проблема ромске популације и представили релевантна решења из појединих закона. Договорено је да се, у циљу дефинисања конкретних мера, одржи састанак представника одбора који су учествовали у разговору и Женске ромске мреже, на који ће бити позвани надлежни министри и представници Сталне конференције градова и општина, јер, како је речено, локалне самоуправе могу великим делом да утичу на решавање проблем Ромкиња и Ромске заједнице уопште.


Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
недеља, 24. септембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја