Петак, 8. септембар 2006.

Представници медија обишли Дом Народне скупштине

Представници медија имали су данас прилику да уз стручног водича протокола Народне скупштине Републике Србије обиђу и упознају се детаљније са историјатом здања Дома Народне скупштине на Тргу Николе Пашића, које је Одлуком Народне скупштине о преузимању надлежности од некадашње Државне заједнице Србија и Црна Гора постала Дом највишег законодавног тела у Србији.Представници медија имали су данас прилику да уз стручног водича протокола Народне скупштине Републике Србије обиђу и упознају се детаљније са историјатом здања Дома Народне скупштине на Тргу Николе Пашића, које је Одлуком Народне скупштине о преузимању надлежности од некадашње Државне заједнице Србија и Црна Гора постала Дом највишег законодавног тела у Србији. Како је председник Марковић и најавио на редовној конференцији за новинаре сви заинтересовани представници медија могу да се пријаве за обилазак Дома Народне скупштине, а прву прилику имали су данас.

Дом Народне скупштине подигнут је у близини места где је 30. новембра 1830. године прочитан султанов Хатишериф, којим се дозвољавају права на слободу српском народу и тада је књаз Милош постао наследни кнез српске државе. Почетком 20. века тј. 1901. године родила се иницијатива за изградњу зграде Народне скупштине према нацртима архитекте Константина Јовановића, али је изградња започета тек 1907. године и то према нацртима архитекте Јована Илкића, а камен темељац је положио краљ Петар I Карађорђевић. Изградња зграде завршена је 1936. године. Испред зграде налазе се две композиције аутора Томе Росандића из 1939. године «Играли се коњи врани».

У периоду од 1941. до 1944. године у згради се налазила немачка команда, а после Другог светког рта највише државно тело тадашње Југославије. У овој згради су се налазиле скупштине ФНРЈ, СФРЈ, СРЈ, Државне заједнице СЦГ и данас, а после 100 година од завршетка пројектовања, први пут Дом Народне скупштине Републике Србије. Представници медија су имали прилику да обиђу централни хол, Малу салу, Велику салу, библиотеку и салон Принца Павла и да се упознају са сва три нивоа зграде у којима су смештене скупштинске службе, сале са седнице, посланички клубови, библиотека и репрезентативни салони. И убудуће Народна скупштина ће организовати разгледање Дома Народне скупштине за све заинтересоване представнике медија и грађане.


Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2