15. новембар  2019. Учесници конференције „Иновације и дигитализација у српском здравству“

15. новембар 2019. Учесници конференције „Иновације и дигитализација у српском здравству“

Петак, 15. новембар 2019.

Конференција „Иновације и дигитализација у српском здравству“ у Народној скупштини

Потпредседник Народне скупштине проф. др Владимир Маринковић отворио је данас у Народној скупштини конференцију „Иновације и дигитализација у српском здравству“ и истакао да је побољшање живота грађана главни циљ економског развоја и реформи које се спроводе, те да су све веће инвестиције у здравствени систем од изузетног значаја.


Маринковић је навео да је Народна скупштина отворена за све предлоге како би законска регулатива у овој области била побољшана. Према његовим речима, инвестирање у здравство подразумева боље резултате по питању медицинске неге, али и економски развој и напредак када су у питању људски ресурси и њихова учинковитост на терену.

„Када сам 2012. године почео да се активно бавим политиком, имао сам прилику да посетим шкотски парламент и видим како они улажу у здравствени систем. Буџет за здравствену негу те године износио је 14 милијарди фунти, што је око 15 одсто укупног буџета за медицинску негу, иновације у здравству, квалитет и бољи живот грађана. Ми не можемо да будемо Шкотска, али можемо да стремимо ка таквим улагањима, како бисмо ишли у корак са модерним земљама Европе и света и подигли квалитет здравственог система на виши ниво“, поручио је Маринковић.

Државни секретар у Министарству здравља проф. др Радисав Шћепановић рекао је да је Влада Републике Србије имала адекватан одговор на изазове нових технологија и сазнања, истакавши да су инвестиције усмерене у реконструкцију здравства биле на највишем нивоу. Он је додао да је доста уложено у реконструкцију болница које су биле у девастираном стању, а добар пример улагања је реновирани Клинички центар Ниш, који сада поседује најсавременију опрему. Шћепановић је предочио да је Министарство здравља омогућило усавршавање здравствених радника, а да је у плану и повећање плата и животног стандарда, како би се спречио одлазак стручног кадра у иностранство. Он је објаснио да је увођење интегрисаног здравственог система и електронског пословања велики помак, који представља уштеду у времену и ресурсима. Државни секретар је напоменуо да Србија сада има иновативне лекове и методе, али да је потребно још много радити у циљу подизања квалитета и доступности здравствене неге, бољег стандарда и заштите пацијената и медицинског особља.

Директорка представништва Европске инвестиционе банке за Западни Балкан Дубравка Негре нагласила је да је добро здравље људи предуслов економског просперитета. Она је подвукла да ЕИБ подржава пројекте који обезбеђују ефикасно, безбедно и приступачно здравство, указавши на изградњу четири клиничка центра у Србији. Као главне проблеме здравственог сектора на глобалном нивоу, Негре је навела предимензиониран и нефункционалан здравствени систем, фрагментисано прикупљање података и недостатак дугорочних стратешких планова, нагласивши да дигитализација у здравству може да допринесе решавању ових проблема.

Конференција која се одржава под покровитељством Народне скупштине и Министарства здравља окупила је представнике државних органа из области здравства, као и представнике приватног здравственог и фармацеутског сектора, цивилног друштва и међународних организација, који разговарају о одрживом финансирању иновативних терапија у Србији 2020.године, о дигитализацији у здравству или како паметним управљањем подацима може да се подигне ефикасност здравства, прати ток новца и одрживост финансијског система, о „паметним“ болницама у Србији и о капиталним улагањима у инфраструктуру српског здравства.


Видео (1)

Петак, 15. новембар 2019. | обраћање потпредседника Народне скупштине проф. др Владимира Маринковића на конференцији Иновације и дигитализација у српском здравству 15.11.2019.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5