3. октобар 2017. Чланови Парламентарног форума за енергетску политику Србије и делегација Парламента Уједињеног Kраљевства

3. октобар 2017. Чланови Парламентарног форума за енергетску политику Србије и делегација Парламента Уједињеног Kраљевства

Уторак, 3. октобар 2017.

Парламентарни форум за енергетску политику Србије са делегацијом Парламента Уједињеног Kраљевства

Председница Парламентарног форума за енергетску политику Србије др Александра Томић, упознала је делегацију Парламента Уједињеног Краљевства са резултатима рада Форума од његовог конституисања 2015. године до данас.


Она је навела да Парламентарни форум за енергетску политику Србије у XI сазиву чини 32 народна посланика и око 100 непарламентарних чланова из међународних организација, државних институција, универзитета, привреде, организација цивилног друштва, као и средстава информисања. Такође, навела је да Форум уско сарађује са Националним конвентом за ЕУ на разматрању позиција за преговарачка поглавља 15. и 21, која се односе на енергетску политику. Резултат рада Парламентарног форума огледа се и у поднетим амандманима на Закон о рударству, који је донет пре две године. Форум организује састанке са стручњацима из области обновљивих извора енергије, међусобно се информишу и договарају о свим питањима из области енергетике, истакла је Томић.

„Искуства колега из Европског парламента и европских енергетских форума, веома су нам корисна“, навела је Томић.

Она је додала да најкомплекснија активност Форума било разматрање Стратегије развоја енергетике Републике Србије до 2025. године, са пројекцијама до 2030. године, у пет истовремених панела, са више од 100 учесника из свих области енергетике.

У разговору је било речи и о електричној енергији. Србија је остварила напредак, раздвојена су дистрибуција и производња електричне енергије и смањени су губици у преносу електричне енергије.

„Република Србија има акциони план за обновљиве изворе енергије, са циљем да достигне учешће електричне енергије произведене из обновљивих извора од 27 одсто укупно утрошене електричне енергије“, истакла је Томић.

Томић је навела и да формирање Министарства за заштиту животне средине доказује озбиљност Србије у односу према климатским променама.

Џон Витингдејл (John Whittingdale), посланик Доњег дома Парламента Уједињеног Краљевства рекао је да ниједна влада у свету неће дуго бити на власти уколико се не буде бавила питањем обновљивих извора енергије. Он је додао и да је за коришћење средстава организација у оквиру УН, намењених за борбу против климатских промена, битно имати квалификоване стручњаке који могу да припреме квалитетне пројекте.

Саговорници су се сложили да су обновљиви извори енергије и заштита животне средине, једна од најважнијих тема којима се бави читав свет.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
субота, 2. децембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја