Четвртак, 21. јануар 2021.

Традиционално добри односи Србије и Кипра

Председница Посланичке групе пријатељства са Кипром Биљана Пантић Пиља, разговарала је данас са амбасадором Кипра у Србији Њ.Е. Деметриосом Тефилактуом о традиционално добрим односима, али продубљивању сарадње у више области.


Председница ПГП-а истакла је на почетку састанка да Посланичка група са Кипром формирана новембра прошле године броји 48 чланова, што је дупло већи број посланика у односу на претходни сазив. Искористила је прилику и да се захвали на принципијелном ставу по питању Косова и Метохије, као и одсуства подршке једностраних потеза Приштине на мултилатералном плану. На ту тему, Пиља је истакла да Србија подржава територијални интегритете Кипра, као и процес проналажења решења око спорних питања јужног и северног дела острва.

Саговорници су се сложили да је међупарламентарна сарадња две земље веома развијена, а у прилог томе говори и потписан Меморандум о разумевању из 2018. године, потписан од стране тадашњих председника парламената Србије и Кипра. Сложили су се да је и мултилатерална сарадња на завидном нивоу, у више мултилатералних парламентарних институција, као што су Интерпалментарна унија, Савет Европе и Парламентарна скупштина Медитерана.

Њ.Е. Деметриос Тефилакту, потврдио је да се став Кипра по питању Косова и Метохије неће мењати, што јесте у складу са националним интересима и самог Кипра и обећао да ће се у свом мандату у Србији залагати за ширење економске сарадње, али и сарадње у области иновација и технологије.

Саговорници су говорили и о интензивирању сарадње на билатералном нивоу, а било је помена о сарадњи у области културе, туризма, војно-техничке сарадње, али сарадње у области науке и образовања.

Пиља је истакла и то да је последњи сусрет посланика два парламента био на Кипру и да је време да Србија узврати посету, када се услови за то стекну, а у међувремену ће се посветити томе да се организује састанак амбасадора са члановима Групе пријатељства са Кипром.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
недеља, 5. децембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја