12. новембар 2021. Потпредседник Народне скупштине др Владимир Орлић

12. новембар 2021. Потпредседник Народне скупштине др Владимир Орлић

Петак, 12. новембар 2021.

Потпредседник Народне скупштине др Владимир Орлић учествовао на Кинеском Форуму о међународној правној сарадњи

Потпредседник Народне скупштине др Владимир Орлић, учествовао је данас, у онлајн формату, на Кинеском Форуму о међународној правној сарадњи, посвећеном иновацијама и унапређењу међународне трговине и транспарентном систему међународних трговинских правила, у оквиру развоја иницијативе „Појас и пут“.


Потпредседник Орлић поздравио је потпредседника Сталног комитета Свекинеског народног Конгреса Чена и указао да високо цени напоре кинеских партнера у организацији овог битног Форума.

„Традиционални односи челичног пријатељства између Републике Србије и Народне Републике Кине на свим нивоима, засновани су на поштовању међународног права и територијалног интегритета суверених држава и у склопу Свеобухватног стратешког партнерства.“, нагласио је Орлић.

Навео ја да Република Србија подржава иницијативу „Појас и пут“, и додао да механизам сарадње Кине и земаља Централне и Источне Европе, који је постао интегрални део иницијативе „Појас и пут“, представља важан форум у коме Србија активно учествује.

У прилог томе, потпредседник Народне скупштине је подсетио да је председник Србије Александар Вучић учествовао на 9. Самиту Кина - ЦИЕЗ 2021. године, као и да је претходно, 2019. године, учествовао на Другом међународном форуму о сарадњи у оквиру иницијативе „Појас и пут“. Такође, Србија и Кина потписале су План билатералне сарадње у оквиру ове иницијативе 2019. године, истакао је Орлић.

У свом излагању др Владимир Орлић је посебно нагласио да Народна скупштина велику пажњу посвеђује даљем развијању изузетних односа између два народа и две земље, о чему говори и Меморандум о разумевању између Народне скупштине Републике Србије и Свекинеског народног конгреса Народне Републике Кине и Протокол о успостављању заједничке Комисије са сарадњу.

Др Владимир Орлић је истакао да је у иницијативи „Појас и пут“, када је у питању правни оквир, најважније да још више настојимо да ускладимо правила, како би потписивање различитих врста уговора, који не ретко обухватају и више држава, било што лакше. Навео је да Србија препознаје напоре које је предузела Међународна академија за појас и пут, предложивши „Плаву књигу алтернативних начина решавања спорова”, која указује на предности медијације и истовремено ставља акценат на културне разлике страна у спору, транспарентност поступка и уважавање интереса уговорних страна.

Орлић је у свом излагању оценио да Иницијатива „Појас и пут“ представља важну стратегију за стварање одрживог развоја. „Повезаност, отвореност, иновације, одрживи развој, безбедност снабдевања енергијом и храном, избалансиранији регионални развој и повећање ефикасности су важни циљеви Иницијативе“, указао је он и додао да је за њихово остваривање неопходно да заједнички радимо на усаглашавању наших правних система који ће олакшати међусобну трговину, инвестиције и сарадњу.

„Народна скупштина Републике Србије биће поуздан партнер, како даљим унапређивањем домаћег законодавства, тако и потврђивањем међународних билатералних и мултилатералних уговора, а све у духу нашег челичног пријатељства, на које смо поносни, и које представља важан елемент државне политике наше земље – какву је поставио и лично је предводи председник Србије, Александар Вучић“, закључио је своје излагање потпредседник Народне скупштине др Владимир Орлић.
Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
понедељак, 5. јун
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја