14. новембар 2019. Потпредседник Народне скупштине Верољуб Арсић са председником Одбора за европске послове Парламента Чешке Онджејом Бенешиком

14. новембар 2019. Потпредседник Народне скупштине Верољуб Арсић са председником Одбора за европске послове Парламента Чешке Онджејом Бенешиком

Четвртак, 14. новембар 2019.

Потпредседник Народне скупштине Верољуб Арсић разговарао са чешком парламентарном делегацијом

Потпредседник Народне скупштине Верољуб Арсић разговарао је са делегацијом Одбора за европске послове Посланичког дома Парламента Чешке Републике, која борави у посети Републици Србији.


Потпредседник Арсић нагласио је постојање пријатељских односа Србије и Чешке, која се огледа у интензивном политичком дијалогу у свим областима. „Посланичка група пријатељства са Чешком тренутно броји двадесет четири члана и заинтересована је за додатно унапређење парламентарне сарадње ових двеју земаља“, навео је Арсић.

Потпредседник Народне скупштине захвалио се члановима чешке делегације на подршци Републици Србији њеном путу ка пуноправном чланству у Европској унији. Арсић је подсетио да је Србија током румунског председавања отворила једно ново преговарачко поглавље, до краја године очекује се отварање још једног, иако су испуњени услове за још четири нова поглавља.

Верољуб Арсић je подсетио присутне да је ситуација на Западном Балкану већ деценијама јако нестабилна, те да би интеграција држава овог региона у ЕУ допринела, не само економској стабилности, већ и миру и безбедности у региону.
Према његовим речима, Србија је посвећена нормализацији односа са Приштином и изналажењу компромисног решења, које би задовољило обе стране. Србија је испунила све обавезе преузете Бриселском споразумом, за разлику од привремених косовских институција, који и даље нису омогућили формирање заједнице српских општина.

Он додаје да је повећање таксе од сто одсто на српске производе проузроковало блокирање даљег дијалога. „Искрено желимо да дођемо до прихватљивог решења за обе стране и надамо се да ће међународне институције апеловати на приштинске власти да седну за преговарачки сто“, навео је потпредседник Арсић.

Председник Одбора за европске послове Онджеј Бенешик захвалио се на дочеку чешке делегације, који је био на највишем нивоу. Он је нагласио да интензитет посета, на парламентарном и извршном нивоу, говори у прилог томе да ове две земље развијају одличне економске и политичке односе, као и добру сарадњу у култури и образовању.

Бенешик је изразио и подршку Србији на њеном европском путу и подсетио да Европска унија није само политички, већ и вредносни систем и да Србија свакако припада том простору.

„Чешка на свим нивоима власти подржава амбиције Србије ка европском путу, а наш одбор редовно премијеру преноси подршку чланова настојањима Србије да постане пуноправни члан ЕУ“, навео је Бенешик.

Такође, Бенешик се сложио да треба вршити међународни притисак на власти у Приштини, како би се испуниле обавезе и дијалог наставио, као и да треба бити опрезан при разматрању захтева тзв. Косова за чланство у међународним организацијама.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5