4. новембар 2019. Потпредседници Народне скупштине Ђорђе Милићевић и Државне думе Федералне скупштине Руске Федерације Сергеј Иванович Неверов

4. новембар 2019. Потпредседници Народне скупштине Ђорђе Милићевић и Државне думе Федералне скупштине Руске Федерације Сергеј Иванович Неверов

Уторак, 5. новембар 2019.

Потпредседник Народне скупштине Ђорђе Милићевић састао се са потпредседником Државне думе Федералне скупштине Руске Федерације Сергејем Ивановичем Неверовим

Потпредседник Народне скупштине Ђорђе Милићевић састао се са потпредседником Државне думе Федералне скупштине Руске Федерације Сергејем Ивановичем Неверовим 4. новембра у оквиру Пленарног заседања Парламентарне скупштине Организације договора о колективној безбедности које се одржава у Јеревану, Република Јерменија.


Потпредседник Народне скупштине Републике Србије Ђорђе Милићевић је подвукао дa су билатерални односи Републике Србије и Руске Федерације изузетно добри и развијени на политичком, економском, културном и другим пољима, као и да унапређењу сарадње доприносе и редовни сусрети на највишем и високом нивоу, о чему сведочи и недавна посета председника Владе Руске Федерације Дмитрија Медведева поводом 75. годишњице ослобођења Београда у Другом светском рату.

Упућена је захвалност Руској Федерацији на принципијелном ставу о територијалном интегритету и суверенитету Републике Србије. Наведено је да веома ценимо принципијелну и континуирану подршку дијалогу и супротстављању политици силе и једностраних потеза Приштине. Истакнуто је задовољство због добре међупарламентарне сарадње, као и успостављања Међупарламентарне комисије за сарадњу Народне скупштине Републике Србије и Државне думе Руске Федерације, чија је 4. седница успешно одржана 5. јуна ове године у Београду. Милићевић је нарочито подвукао чињеницу да је Посланичка група пријатељства са Русијом најбројнија у Народној скупштини и да има чак 134 посланика. Указано је и на одличну сарадњу парламентарних делегација у међународним парламентарним институцијама.

Поздрављена је развијена економска сарадња и оцењено да потписивање Споразума РС са Евроазијском економском унијом отвара нове перспективе сарадње. Указано је на могућности додатног интензивирања већ одличне сарадње две земље у областима економије, пољопривреде, енергетике, инфраструктуре, одбране, културе, науке, уметности и туризма.

Потпредседник Милићевић је нарочито подвукао улогу Руске Федерације као чувара и градитеља праведнијег међународног поретка и заложио се за поштовање међународног права и Повеље Уједињених нација, као и основних принципа међународног права, попут принципа територијалног интегритета суверених држава. Осуђено је наметање санкција и подвучено да се Република Србија никада неће придружити санкцијама против Руске Федерације. Потпредседник Милићевић је навео и да је Република Србија суверена и независна држава, која води самосталну политику.

Потпредседник Државне думе Федералне скупштине Руске Федерације Сергеј Неверов подвукао је одличне билатералне односе на свим нивоима и у свим областима, а којима посебан допринос дају одлични односи председника држава. Поздрављен је раст економске размене, као и конструктиван и равноправни дијалог две пријатељске земље пун разумевања. Потпредседник Државне думе Неверов је нарочито подвукао садржајан и успешан рад Комисије за сарадњу два парламента, као и сарадњу и подршку делегација у међународним парламентарним организацијама. Упућене су честитке поводом одржаног заседања Интерпарламентарне уније у Београду, као и садржајних разговора и плодног заседања овако значајног догађаја у Републици Србији.

Потпредседници Милићевић и Неверов су истакли значај борбе против ревизионизма историје и очувања сећања на заједничку борбу у Другом светском рату и у том контексту истакли значај очувања историјског сећања.

У делегацији Народне скупштине која учествује на пленарном заседању Парламентарне скупштине Организације договора о колективној безбедности су и Милован Дрецун, шеф сталне делегације Народне скупштине у ПС ОДКБ, као и чланови сталне делегације Јован Палалић и Зоран Радојичић.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2