9. октобар 2019. Потпредседник Народне скупштине Верољуб Арсић и генерални  секретар ОЕБС Томас Гремингер

9. октобар 2019. Потпредседник Народне скупштине Верољуб Арсић и генерални секретар ОЕБС Томас Гремингер

Среда, 9. октобар 2019.

Потпредседник Народне скупштине Верољуб Арсић одржао састанак са делегацијом ОЕБС

Потпредседник Народне скупштине Верољуб Арсић и народна посланица Стефана Миладиновић састали су се данас са генералним секретаром ОЕБС Томасом Гремингером.


На почетку састанка генерални секретар ОЕБС, истакао је блиску сарадњу ОЕБС и Народне скупштине Републике Србије, а централне теме разговора били су предстојећи парламентарни избори, бојкот опозиције, измене Устава, медијске слободе, могуће измене скупштинског Пословника, као и ситуација на Косову и Метохији.

Арсић је навео да је изузетно задовољан сарадњом коју остварују са мисијом ОЕБС, наглашавајући њен значај на регионалном нивоу. Додао је и да цени сарадњу ОЕБС у области реформе изборног процеса. Потпредседник је објаснио да одређене политичке странке настоје да доведу у питање изборни процес и резултате гласања у Србији, указујући на чињеницу да је најзначајније да се у изборном процесу одражава стварна жеља грађана јер од тога зависи и састав парламента. Арсић је рад Народне скупштине Републике Србије оценио као задовољавајући и подсетио да је у последњих неколико месеци остварен одређени помак. Према његовим речима, највећи проблем у раду парламента представља Пословник. „Либералнији и слободнији Пословник било би могуће усвојити уколико се усвоји кодекс понашања народних посланика“, рекао је потпредседник. „У последњем периоду смо чак имали и Радну групу која је саставила нацрт тог Пословника. Међутим, у расправама о садржају нацрта опозиција не само да је пружила отпор, већ је и истакла да усвајање таквог текста онемогућује посланицима да остварују своје слободе“, подвукао је Арсић. Он је нагласио да власт не настоји да ограничи, нити онемогући било чије политичке слободе, иако би усвајање таквог нацрта допринело да Парламент као представничко тело оствари своју функцију у пуном капацитету. „Ваша подршка у вези са доношењем новог Пословника и новог кодекса би била од великог значаја. Очекујемо да ће оцене тог документа бити објективне тако да нико не може да нас оптужи да гушимо демократију“, нагласио је Арсић. Потпредседник је појаснио да демократски изборни процеси у Србији немају дугу традицију, те да је Закон о избору народних посланика добар, али га је потребно осавременити. „Наша земља наставља да се развија технички, технолошки и демократски и на потпуно је другом нивоу него што је била пре двадесет година и у складу са тим потребна је модернизација закона“, рекао је Арсић. Према његовим речима, власт је спремна да изађе у сусрет представницима опозиције у мери у којој је то у складу са Уставом и законима, али да одређене захтеве није могуће испунити. „Ми не можемо формирати привремене органе власти током спровођења изборног процеса, нити смо у могућности да утичемо на уређивачку политику приватних медија, а поготово медија чије се седиште притом не налази на територији Србије“, указао је потпредседник. Он је нагласио да је председница Народне скупштине Маја Гојковић више пута јавно позвала представнике опозиције на разговоре, те да је предлог одбијен, уз захтев да председница Народне скупштине поднесе оставку.

Арсић је поводом предстојећих парламентарних избора изразио забринутост због стања у јужној српској аутономној покрајини Косово и Метохија и изразио наду да ће ОЕБС задржати неутралну позицију. Навео је да албанска страна континуирано врши притисак на српско становништво застрашивањем, нападима на њихову имовину и иницијативом косовских Албанаца о тзв. уједињењу северног и јужног дела Косовске Митровице. Подсетио је и на то да је од потписивања Бриселског споразума, пре готово седам година, српска страна испунила све тачке Споразума, док албанска није испунила једини услов који се очекивао од ње. Потпредседник је навео и низ једностраних потеза којим приштинска страна урушава дијалог, попут упада специјалних снага косовске полиције на север КиМ, 28. маја, усвајање статута рударског комбината „Трепча“, 3. фебруара, увођење 100 одсто додатних царина на српске производе којом се крши ЦЕФТА споразум. Сви једнострани акти од стране привремених институција у Приштини угрожавају мир и стабилност у читавом региону и блокирају преговоре на којима би се постигло коначно и обострано прихватљиво решење.

На састанку је било речи и о промени Устава за коју се интересовао Гремингер, а Арсић је објаснио да је Скупштина започела процес промене Устава који се односи на положај носилаца правосудних и јавнотужилачких функција, а у сарадњи са Венецијанском комисијом.

Гремингер је истакао да ће ОЕБС наставити да подржава рад Народне скупштине, поготово по питањима јачања надзорне улоге Парламента, њене видљивости и транспарентности. Секретар је похвалио напоре народних посланика да се развије етички кодекс понашања и унапређење пословника. Истакао је да ОЕБС подржава реформе у изборном процесу и додао да ОЕБС располаже инструментима који овом процесу могу помоћи. Додао је и то да ће ОДИХР у новембру послати мисију која ће надзирати редовне парламентарне изборе за народне посланике у марту идуће године.

Посланица Стефана Миладиновић захвалила се делегацији и закључила да ОЕБС и Народна скупштина треба да наставе делотворну сарадњу по питању јачања видљивости Парламента у друштву. Посебно је истакла сарадњу са Женском парламентарном мрежом и позитивне промене које је донела. Навела је да су се народни посланици годинама уназад трудили да подигну ниво институције као надзорног тела које поштују не само Влада и судство, већ и остале институције и друштво уопште. Миладиновић је искористила прилику и да похвали транспарентност рада Скупштине, према проценама УНДП, као прве у држави и друге у региону. Као шеф сталне делегације у ПС ОЕБС, Миладиновић је искористила прилику и да спомене да је на јесењем заседању учествовала и као специјални представник ПС ОЕБС за Дигиталну агенду.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5