8. септембар 2013. Потпредседник Народне скупштине проф. др Жарко Кораћ на скупу поводом Међународног дана писмености

8. септембар 2013. Потпредседник Народне скупштине проф. др Жарко Кораћ на скупу поводом Међународног дана писмености

Понедељак, 9. септембар 2013.

Потпредседник Народне скупштине проф. др Жарко Кораћ отворио скуп поводом Међународног дана писмености

Потпредседник Народне скупштине проф. др Жарко Кораћ отворио је јуче, у Дому Народне скупштине, скуп поводом Међународног дана писмености 8. септембра и завршетка највећег пројекта описмењавања одраслих у Србији под називом Друга шанса.


Говорећи о значају писмености и комуникације, потпредседник Народне скупштине проф. др Жарко Кораћ честитао је полазницима пројекта Друга шанса на успешно завршеном образовању, поручивши им да су улагањем великог труда у своје школовање постигли племенит циљ, како за себе, тако и за друштво у коме живе. Потпредседник Кораћ указао је на податке који говоре о великом броју грађана Србије који имају само основно образовање и изразио наду да ће пројекат Друга шанса допринети да се та ситуација поправи. Он је додао и да значајан аспект описмењавања представља електронска писменост, која је данас подједнако неопходна у комуникацији.

Скупу су присуствовале и народне посланице Донка Бановић и Љиљана Лучић, а присутнима су се обратили и проф.др Миомир Деспотовић, кључни експерт на пројекту Друга шанса, Славица Јакшић из Сектора за основно образовање Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Јелица Цолић, менаџер пројекта Делегације ЕУ, др Анита Јакобсоне, руководилац пројектног тима Друга шанса, као и полазници пројекта и њихови наставници.

Говорници су истакли значај доношења Закона о образовању одраслих који омогућава спровођење целоживотног учења, чиме је ова област први пут законски регулисана у Републици Србији. Описмењавање одраслих је постављено као један од циљеве Европске агенде до 2020. године, а у образовање одраслих у Србији уложено је 4,5 милиона евра из европских фондова. Пројектом је обухваћено 70 основних и 70 средњих стручних школа, са укупно 4500 полазника.

На скупу је премијерно приказан документарни филм о пројекту функционалног основног образовања одраслих Друга шанса.
Пројекат се реализује у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја, уз финансијску подршку Европске уније.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5