Уторак, 28. август 2007.

Потпредседник Народне скупштине Обрадовић разговарао са известиоцем Европског парламента

Потпредседник Народне скупштине Републике Србије РадeОбрадовић примио је данас известиоца Европског парламента за Србију Јелка Кацина, са којим су разговарао о политичкој ситуацији у Србији.Потпредседник Народне скупштине Републике Србије РадeОбрадовић примио је данас известиоца Европског парламента за Србију Јелка Кацина, са којим су разговарао о политичкој ситуацији у Србији.

Посебно је било речи о нацрту извештаја о развоју парламентарне демократије у Србији и о оствареном напретку у преговорима о Споразуму о стабилизацији и придруживању са Европском унијом, који је Кацин припремио након своје посете у јуну ове године. Извештај ће бити на дневном реду заседања Одбора за спољне послове ЕП 13. септембра, а на седници Европског парламента у октобру.

Известилац Кацин је истакао да ће овај извештај бити позитиван и да се у њему указује на помаке које је Србија учинила у последње време, чиме се даје подстрек демократским снагама у земљи за даље реформе. Он је, међутим, замерио што још није донет закон о Уставном суду Србије и нису изабране судије тог суда, као и што Србија није започела своју регионализацију. С тим у вези, Кацин је рекао да је битно да се убрза регионализација, јер ће од тога зависити у којој мери ће Србија моћи да користи средства из фондова Европске уније намењена развномерном развоју региона.

Потпредседник Обрадовић је рекао да предложени извештај треба употпунити, посебно имајући у виду да смо неке од преузетих обавеза, као што су избор омбудсмана и државног ревизора, извршили од јуна до данас. Народна скупштина ће у септембру усвојити закон о Уставном суду Србије и изабрати судије овог суда, као и гувернера Народне банке Србије, именовати и друге носиоце правосудних функција и тиме испунити преостале обавезе из Уставног закона. Обрадовић је истакао да ће се новим законом о `локалној самоуправи појачати децентрализација власти и локалне самоуправе у Србији, чиме ће бити превазиђене разлике у регионалном развоју појединих њених делова.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5