24. јануар 2018. Потпредседник македонске Владе задужен за европска питања у посети Одбору за европске интеграције

24. јануар 2018. Потпредседник македонске Владе задужен за европска питања у посети Одбору за европске интеграције

Среда, 24. јануар 2018.

Потпредседник македонске Владе задужен за европска питања у посети Одбору за европске интеграције

Чланови Одбора за европске интеграције разговарали су данас са Бујаром Османијем, потпредседником македонске Владе задуженим за европска питања о искуствима Србије у преговарачком процесу, регионалној сарадњи и укупним односима Србије и Македоније.


Председник Одбора за европске интеграције Ненад Чанак представио је македонском потпредседнику Владе допринос који Одбор даје процесу европских интеграција Србије. Он је истакао да је Србија за претходне три године отворила 12 поглавља у преговарачком процесу са ЕУ, што представља заслугу, не само ове, већ и свих претходних влада. Он је посебно нагласио чврсту опредељеност Србије по питању европских интеграција, без обзира на све изазове и проблеме са којима се ЕУ данас суочава, као и приврженост Србије сарадњи у региону.

Чланица Одбора Гордана Чомић поздравила је одлуку Бугарске, као земље председавајуће Савету ЕУ, што ће се земље Западног Балкана вратити на врх агенде проширења ЕУ, након дужег времена. Она је истакла да је Србија посвећена европској будућности региона, без обзира на све проблеме са којима се исти суочава. Говорећи о искуствима Србије у процесу преговора, Чомић је истакла важност укључивања свих заинтересованих страна у друштву у преговарачки процес. Она је представила модел Србије у преговорима, односно, улогу Народне скупштине и Националног конвента о ЕУ. Чомић је посебно захвалила на интересовању за пројекте прекограничне сарадње.

У разговору у коме су учествовали и чланови Одбора Наташа Вучковић, мр Александра Јерков, Вера Јовановић, др Муамер Бачевац, Жарко Мићин, Звонимир Ђокић и Владимир Ђурић било је речи о подршци реформским процесима у Македонији, унапређењу сарадње двеју земаља, побољшању међусуседских односа у региону и друго.

Македонски потпредседник Владе задужен за европска питања Бујар Османи истакао је да је Србија важан економски партнер Македоније. Након Немачке и Грчке, Србија је трећа земља са којом Македонија остварује највећу спољно-трговинску размену.

Он се сложио са српским парламентарцима да је регионална сарадња предуслов за придруживање региона ЕУ, као и размена искустава међу земљама кандидатима током процеса придруживања.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
уторак, 7. децембар

Цео календар догађаја