14. октобар 2022. Потпредседница Народне скупштине и потпредседник Владе и министар спољних послова Демократске Републике Конго

14. октобар 2022. Потпредседница Народне скупштине и потпредседник Владе и министар спољних послова Демократске Републике Конго

Петак, 14. октобар 2022.

Потпредседница Божић разговарала са потпредседником Владе ДР Конго

Потпредседница Народне скупштине Сандра Божић и потпредседник Владе и министар спољних послова Демократске Републике Конго Кристоф Лутундул, састали су се у Дому Народне скупштине и разговарали о могућностима унапређења сарадње две земље, са посебним акцентом о значају међупарламентармне сарадње.


Потпредседница је истакла да су односи две земље традиционално добри и пријатељски и изразила уверење да ће данашња посета дати подстицај даљем развоју политичког дијалога две земље. Она је нагласила да међупарламентарна сарадња има значајан потенција и подсетила да је у претходном скупштинском сазиву Посланичка група пријатељства са ДР Конго, бројала осам чланова, те да се нада да ће у текућем сазиву интересовање народних посланик за чланство у Групи бити још веће.

Лутундул се сагласио да је међупарламентарна сарадња изузетно важна и да две земље морају да негују историјско пријатељство кроз контакт посланика, као изабраних представника народна.

Потпредседница Сандра Божић захвалила се на принципијелом ставу ДР Конго о подршци територијалног интегритета и суверенитета Републике Србије и нагласила да Србија остаје посвећена дијалогу у циљу очувања мира и стабилности. Лутундул је изразио подршку Србији на том путу и нагласио да има савезника у народу ДР Конга, који се тренутно суочава са истом ситуацијом на својој територији.

Током разговора теме су биле и значај унапређења економске сарадње, која је како су оценили испод могућих потенцијала, као и о јачању економске и пољопривреде сарадње, а посебно у оквиру програма стипендије “Свет у Србији”.


Фото галеријаПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
недеља, 10. децембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја