27. септембар 2022. Потпредседница Народне скупштине Елвира Ковач са амбасадором Јерменије на нерезиденцијалној основи Њ.Е. Ашотом Ховакимианом

27. септембар 2022. Потпредседница Народне скупштине Елвира Ковач са амбасадором Јерменије на нерезиденцијалној основи Њ.Е. Ашотом Ховакимианом

Уторак, 27. септембар 2022.

Потпредседница Народне скупштине Елвира Ковач одржала састанак са амбасадором Јерменије

Потпредседница Народне скупштине, која уједно врши и функцију председнице Одбора за европске интеграције Народне скупштине Елвира Ковач одржала је данас састанак са амбасадором Јерменије на нерезиденцијалној основи Њ.Е. Ашотом Ховакимианом са седиштем у Прагу, који борави у посети Србији.


Ховакимиан се на почетку састанка захвалио потпредседници Скупштине на издвојеном времену, истичући да је циљ његовог доласка успостављање контаката са народним посланицима XIII сазива, као и члановима делегација Народне скупштине, које учествују на форумима међународног карактера, а Ковач је навела да је између осталог и члан делегације у Парламентарној скупштини Савета Европе. У конструктивном разговору саговорници су разменили мишљења и ставове о учешћу у ПССЕ, али и осетљивим геополитичким питањима.

На састанку је било речи и о Самиту Европске политичке заједнице, који ће бити одржан у Прагу и циљевима који се тичу подстицања политичког дијалога и сарадње за решавање питања од заједничког интереса европских земаља како би се ојачала пре свега безбедност, али и дијалог и нормализација односа између земаља са отвореним питањима.

Ковач се током састанка захвалила Јерменији на подршци коју пружа Србији по питању територијалног интегритета и суверенитета, а амбасадор је искористио прилику да потпредседницу Народне скупштине упозна са незавидним положајем и изазовима са којима се суочава са суседном земљом Азербејџаном.

Потпредседница скупштине нагласила је да с обзиром да европске интеграције представљају заједнички приоритет две земље, овај процес представља још један основ за сарадњу Србије и Јерменије. Додала је да ће процес европских интеграција свакако помоћи и убрзати свеобухватне реформе у обе земље.

Саговорници су се усагласили да је парламентарна сарадња од изузетне важности, као и размена искустава две земље, поготово по питању европских интеграција с обзиром да Србија има статус кандидата за чланство у Европској унији, док је Јерменија у циљу јачања партнерства са ЕУ закључила Споразум о свеобухватном и продубљеном партнерству.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31