14. октобар 2015. Учесници јавног слушања

14. октобар 2015. Учесници јавног слушања

Среда, 14. октобар 2015.

„Национални оквир квалификација – повезивање образовања и тржишта рада у Србији“

Одбор за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво и Одбор за рад, социјална питања, друштвену укљученост и смањење сиромаштва организовали су јавно слушање на тему „Национални оквир квалификација – повезивање образовања и тржишта рада у Србији“.


Александра Јерков, председница Одбора за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво и Весна Ракоњац, председница Одбора за рад, социјална питања, друштвену укљученост и смањење сиромаштва поздравиле су присутне и отвориле јавно слушање напомињући да се ради о горућој теми за државу, али и животном проблему појединца. Весна Ракоњац је истакла да постоји читав спектар звања која се стичу, а на тржишту рада не постоје, али и да постоје занимања за које немамо квалификоване људе, и да „ако имамо правилно образовање и правилно усмерену децу лакше ће се наћи посао“.

Срђан Вербић, министар просвете, науке и технолошког развоја је истако да је Србија једина земља у Европи која нема Национални оквир квалификација и да ће оквир остати мртво слово на папиру ако се у израду поменутог документа не укључе послодавци, синдикати, али и предузетници. „Непостојање Националног оквира квалификација представља проблем и када је реч о евроинтеграцијама, јер је немогуће укључити се у међународну поделу рада и обезбедити трансфер знања у оба смера“.

Јелена Марковић, заменица шефа Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Србије, представила је налазе истраживања о ставовима грађана о образовању, који су показали да грађани највећи проблем виде у недостатку праксе и да половина испитаних грађана мисли да је питање образовања битно политичким странкама, као и да грађани мисле да је образовање тренутно лошије него пре пет година.

Јелена Јаковљевић, чланица Стручног тима за развој јединственог оквира квалификација у Србији дала је одговор како настаје квалификација и да је пре свега потребно да се изврши анализа тржишта рада, а тек онда да се стандардизују квалификације и програм образовања, и да такав ток мора да се прати.

Весна Ракоњац затворила је јавно слушање са обећањем да ће у наредном периоду организовати две тематске седнице са младима и са предузетницима, како би и они били укључени у израду Националног оквира квалификација.Одбори везани за ову активност


Видео (1)

Среда, 14. октобар 2015. | јавно слушање: Национални оквир квалификација – повезивање образовања и тржишта рада у Србији 14.10.2015.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
среда, 26. јануар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја