10. децембар 2015. Учесници јавног слушања

10. децембар 2015. Учесници јавног слушања

Четвртак, 10. децембар 2015.

„Заштита деце у Србији – од закона до спровођења“

Одбор за рад, социјална питања, друштвену укљученост и смањење сиромаштва организовао је, у Дому Народне скупштине, јавно слушање на тему „Заштита деце у Србији – од закона до спровођења“, на предлог Друштва за развој деце и младих.


Весна Ракоњац, председница Одбора за рад, социјална питања, друштвену укљученост и смањење сиромаштва отворила је јавно слушање и поздравила присутне изневши чињеницу да је велики број деце у Србији угрожен након прошлогодишњих поплава, али и са мигрантском кризом која погађа целу Европу.

Енди Гут, регионални експерт у обалсти дечје заштите и Мирела Опреа, генерални секретар организације ChildPact, представили су Индекс дечје заштите и резултате до којих су дошли на регионалном нивоу. Пројекат је покренут у пет земаља Румунији, Бугарској, Србији, Грузији и Молдавији. Гут је објаснио да Индекса дечје заштите садржи 626 индикатора који мере политику државе и деловање усмерено на бољу заштиту деце.

Тамара Лукшић Орландић, независни консултант и Драгана Соћанин, председница Удружења грађана Родитељ говориле су о укупном резултату Индекса дечје заштите за Србију. Он показује да се наша земља налази на трећем од пет места земаља региона, показује да је правни оквир по питању заштите висок, али да недостаје боља координација на националном нивоу, која би омогућила системски приступ заштити деци, боља координација политике између националног и локалног нивоа, успостављање интегративних услуга које ће узети у обзир целу породицу и комбинована новчана давања са адекватном подршком и услугама у заједници, и која ће се заснивати на превентивним активностима.

Саша Стефановић, директор Мреже организација за децу Србије, нагласио је да је управо родитељство предмет на који треба усмерити пажњу, када је добробит деце крајњи циљ и да зато постоји потреба за развојем интензивних услуга за подршку породици и начина увођења ових услуга у систем. Јавном слушању присуствовао је и Предраг Петровић, директор Републичког завода за социјалну заштиту који је представио доступне податке у области заштите деце и предлоге како да се заштита поспеши.

На јавном слушању истакнуто је да постоји потреба да се у потпуности примењује системски приступ у заштити деце, као и да активности и услуге у заједници буду окренуте ка породицама које су у ризику. На тај начин би се обезбедила боља заштита деце која живе и раде на улици, деце са сметњама у развоју, жртве насиља и злостављања и спречило раздвајање породица.


Одбори везани за ову активност


Видео (1)

Четвртак, 10. децембар 2015. | јавно слушање: Заштита деце у Србији – од закона до спровођења 10.12.2015.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6