Делегација у Интерпарламентарној унији

Најстарија међународна парламентарна организација (основана 1889); представља највећи форум парламентараца у којем се води дијалог о миру и сарадњи међу народима; негује и унапређује концепт представничке демократије, успостављање контаката, сарадњу и размену искустава међу парламентима и парламентарцима; разматра питања од међународног значаја, одбрану и промоцију људских права.

Пленарна заседања се одржавају два пута годишње, пролећно заседање у једној од чланица и јесење у Женеви, током којих се одржавају састанци радних тела.

Наша земља је пуноправни члан од 1891. године.

Више информација о организацији на: www.ipu.org

Универзална декларација о демократији (видео)

Активности

 • Чланицa Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Олена Папуга учествовала на семинару „Ангажовање парламената у области људских права - одређивање примера добре праксе и нових могућности за деловање“ у Палати нација, у Женеви, од 24. до 26. јуна 2019. године, у организацији Интерпарламентарне уније и Канцеларије Високог комесара за људска права Уједињених нација.

 • Члан сталне делегације Народне скупштине у Интерпарламентарној унији др Милорад Мијатовић, учествовао на Регионалном семинару о достизању циљева одрживог развоја, у Лисабону, 5. и 6. јуна 2019. године.

 • Члан сталне делегације Народне скупштине у Интерпарламентарној унији проф. др Снежана Богосављевић Бошковић учествовала је на Шестој седници Глобалне платформе за смањење ризика од катастрофа, у Женеви, од 13. до 17. маја 2019. године. Организатори су били УН (UNDRR), а домаћин Влада Швајцарске.

 • Делегација Народне скупштине учествовала је на 140. заседању Интерпарламентарне уније од 6. до 10. априла 2019. године у Дохи, током којег је представљена Србија као домаћин наредног заседања, које ће бити одржано на 130. годишњицу ИПУ, најстарије међународне организације глобалног карактера и највеће међународне парламентарне организације, са данас 178. пуноправних чланова парламената суверених држава, чији је Србија члан готово од самог оснивања 1889. године.

 • Члан Извршног одбора Интерпарламентарне уније Младен Грујић учествовао на састанку Надзорног одбора Групе Дванаест плус ИПУ од 24. до 26. марта 2019. године на Фајалу и Терсеири, Република Португалија.

 • Чланови сталне делегације Народне скупштине при Интерпарламентарној унији др Милорад Мијатовић и др Санда Рашковић Ивић, састали су се 13. фебруар 2019. године, у Дому Народне скупштине са коизвестиоцем Одбора за одрживи развој, финансије и трговину ИПУ, послаником Парламента Гане Харуном Идрисуом.

 • Председница Народне скупштине Маја Гојковић је на свечаној церемонији у Женеви, 8. фебруар 2019. године, потписала Споразум између Народне скупштине и Интерпарламентарне уније са генералним секретаром ове међународне парламентарне организације Мартином Чангонгом, поводом организовања 141. скупштине Интерпарламентарне уније у Београду од 13. до 17. октобра 2019. године.

 • Члан сталне делегације Народне скупштине у Интерпарламентарној унији Јелена Мијатовић учествовала на Петој глобалној конференцији младих парламентараца ИПУ „Промовисањe одрживости, заштита интереса будућих генерација“, 14. и 15. децембра 2018. године у Парламенту Азербејџана у Бакуу.

 • Члан делегације Народне скупштине у ИПУ др Милорад Мијатовић учествовао на Семинару о парламентарној сарадњи с циљем реализације циљева одрживог развоја, у Јерусалиму, 20. и 21. новембра 2018. године.

 • Главни савет Интерпарламентарне уније акламацијом је потврдио 18. октобра 2018. године кандидатуру Србије за домаћина 141. заседања Скупштине Интерпарламентарне уније у октобру 2019. године у Београду. Заседање у Београду биће одржано на 130. годишњицу ове најстарије и највеће међународне парламентарне организације, чија је Србија члан готово од самог оснивања организације 1889. године. Главни савет је потврдио чланство председнице Народне скупштине Маје Гојковић у састав Припремног одбора Самита председника парламената који ће се одржати 2020. године.

 • Члан сталне делегације Народне скупштине у ИПУ Младен Грујић изабран је 13. октобра 2018. године за члана Извршног одбора Интерпарламентарне уније, у оквиру 139. заседања ИПУ у Женеви.

 • Председница Народне скупштине Маја Гојковић и председница Интерпарламентарне уније Габријела Куевас Барон отвориле су Регионални семинар „Парламентарна сарадња за одрживи развој: борба против сиромаштва и промовисање здравствене заштите“, који се одржао 24. и 25. маја 2018. године у Дому Народне скупштине.

 • Делегација Народне скупштине: др Милорад Мијатовић, проф. др Снежана Богосављевић Бошковић, др Санда Рашковић Ивић и мр Александра Јерков учествовала на 138. пленарном заседању Скупштине Интерпарламентарне уније од 26. до 28. марта 2018. године, у Женеви.

 • Члан сталне делегације Народне скупштине у Интерпарламентарној унији др Милорад Мијатовић, учествовао је 23. фебруара 2018. године на Парламентарном слушању у Уједињеним нацијама на тему „Ка глобалном споразуму за безбедну, уредну и редовну миграцију: Парламентарна перспектива".

 • Председница Народне скупштине и шефица сталне делегације Народне скупштине у Интерпарламентарној унији Маја Гојковић учествовала је, на 137. заседању Интерпарламентарне уније у Санкт Петербургу, које је одржано од 14. до 19. октобара 2017. године. Гојковић је у свом обраћању указала на мултикултуралност у Србији, поштовање индивидуалних и колективних права мањинских заједница, као и на значај дијалога међу различитим групама у циљу очувања плурализма. Председница Гојковић је првог дана заседања у поподневном делу председавала Скупштином ИПУ док је вођена генерална дебата у којој су учествовали председници парламената. У делегацији Народне скупштине на заседању учествовали су и народни посланици др Милорад Мијатовић, проф. др Снежана Богосављевић Бошковић, Младен Грујић, др Санда Рашковић Ивић и мр Александра Јерков, као и генерални секретар Народне скупштине Светислава Булајић.

 • Председница Народне скупштине Маја Гојковић састала се у Дому Народне скупштине, 5. децембра 2016. године, са председником Интерпарламентарне уније Сабером Чавдриjем, који је боравио у Србији поводом обележавања 125 година чланства нашег Парламента у тој организацији.

 • Председница Народне скупштине и шефица сталне делегације Народне скупштине при Интерпарламентарној унији Маја Гојковић учествовала је, од 24. до 27. октобара 2016. године, на 135. заседању Интерпарламентарне уније у Женеви. Гојковић је у свом обраћању истакла да Србија у 2016. години обележава 125 година чланства у овој организацији, као и да остаје привржена високим стандардима представничке демократије, владавине права, људских права и равноправности полова који су имплементирани у Србији. У делегацији Народне скупштине на заседању учествовали су и народни посланици Милорад Мијатовић, Снежана Богосављевић Бошковић, Младен Грујић и Санда Рашковић Ивић, као и генерални секретар Народне скупштине Светислава Булајић.

 • X сазив – АКТИВНОСТИ

 • IX сазив – АКТИВНОСТИ

 • VIII сазив – АКТИВНОСТИ

Списак народних посланика

Име и презиме народног посланика Политичка странка Место Годиште
ГОЈКОВИЋ МАЈА
шеф Делегације
СНС Нови Сад 1963.
БОГОСАВЉЕВИЋ БОШКОВИЋ проф. др СНЕЖАНА
члан Делегације
СПС Чачак 1964.
ГРУЈИЋ МЛАДЕН
члан Делегације
- Београд 1966.
ЈЕРКОВ др АЛЕКСАНДРА
члан Делегације
ДС Нови Сад 1982.
МИЈАТОВИЋ ЈЕЛЕНА
члан Делегације
СНС Београд 1977.
МИЈАТОВИЋ др МИЛОРАД
члан Делегације
СДПС Нови Сад 1947.
ПЕТРОВИЋ МИРА
члан Делегације
ПУПС Београд, Нови Београд 1956.
РАШКОВИЋ ИВИЋ др САНДА
члан Делегације
НАРОДНА Београд, Палилула 1956.
Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
среда, 23. октобар

Цео календар догађаја

Будите у току