Делегација у Интерпарламентарној унији

Најстарија међународна парламентарна организација (основана 1889); представља највећи форум парламентараца у којем се води дијалог о миру и сарадњи међу народима; негује и унапређује концепт представничке демократије, успостављање контаката, сарадњу и размену искустава међу парламентима и парламентарцима; разматра питања од међународног значаја, одбрану и промоцију људских права.

Пленарна заседања се одржавају два пута годишње, пролећно заседање у једној од чланица и јесење у Женеви, током којих се одржавају састанци радних тела.

Наша земља је пуноправни члан од 1891. године.

Више информација о организацији на: www.ipu.org

Универзална декларација о демократији (видео)

Активности

 • Виртуелни састанак у формату „квинтета“ Интерпарламентарне уније одржан је 30. јуна 2020. године, поводом Међународног дана парламентаризма. Испред делегације НС у ИПУ, у име председнице НС, учествовао је члан Извршног одбора ИПУ Младен Грујић.

 • Народна скупштина била је домаћин 141. заседања Интерпарламентарне уније од 13. до 17. октобра 2019. године у Београду, које је окупило 150 парламентарних делегација из читавог света, међу којима 77 председника и 60 потпредседника парламената. На скупштини 141. заседања Интерпарламентарне уније усвојена је Београдска декларација коју је представио члан делегације Народне скупштине у ИПУ и члан Извршног одбора у ИПУ Младен Грујић.


 • Народни посланик Младен Грујић, члан Извршног комитета ИПУ и др Александра Јерков, председница Комитета за људска права посланика ИПУ, а који су и чланови сталне делегације Народне скупштине у ИПУ, учествовали су 23. септембра 2019. године у Лисабону на састанку Надзорног одбора геополитичке групе 12+.

 • Делегација Народне скупштине у саставу Наташа Михаиловић Вацић, Младен Грујић и Санда Рашковић Ивић учествовали на Међународном парламентарном семинару о слободи медија, у Лондону од 9. до 11. септембра 2019. године. Домаћин семинара је била британска група у ИПУ и Парламент Уједињеног Краљевства.

 • Члан сталне делегације Народне скупштине у Интерпарламентарној унији др Милорад Мијатовић учествовао на политичком форуму на високом нивоу о одрживом развоју у седишту Уједињених нација у Њујорку, 18. јула 2019. године.

 • Чланицa Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Олена Папуга учествовала на семинару „Ангажовање парламената у области људских права - одређивање примера добре праксе и нових могућности за деловање“ у Палати нација, у Женеви, од 24. до 26. јуна 2019. године, у организацији Интерпарламентарне уније и Канцеларије Високог комесара за људска права Уједињених нација.

 • Члан сталне делегације Народне скупштине у Интерпарламентарној унији др Милорад Мијатовић, учествовао на Регионалном семинару о достизању циљева одрживог развоја, у Лисабону, 5. и 6. јуна 2019. године.

 • Члан сталне делегације Народне скупштине у Интерпарламентарној унији проф. др Снежана Богосављевић Бошковић учествовала је на Шестој седници Глобалне платформе за смањење ризика од катастрофа, у Женеви, од 13. до 17. маја 2019. године. Организатори су били УН (UNDRR), а домаћин Влада Швајцарске.

 • Делегација Народне скупштине учествовала је на 140. заседању Интерпарламентарне уније од 6. до 10. априла 2019. године у Дохи, током којег је представљена Србија као домаћин наредног заседања, које ће бити одржано на 130. годишњицу ИПУ, најстарије међународне организације глобалног карактера и највеће међународне парламентарне организације, са данас 178. пуноправних чланова парламената суверених држава, чији је Србија члан готово од самог оснивања 1889. године.

 • Члан Извршног одбора Интерпарламентарне уније Младен Грујић учествовао на састанку Надзорног одбора Групе Дванаест плус ИПУ од 24. до 26. марта 2019. године на Фајалу и Терсеири, Република Португалија.

 • Чланови сталне делегације Народне скупштине при Интерпарламентарној унији др Милорад Мијатовић и др Санда Рашковић Ивић, састали су се 13. фебруар 2019. године, у Дому Народне скупштине са коизвестиоцем Одбора за одрживи развој, финансије и трговину ИПУ, послаником Парламента Гане Харуном Идрисуом.

 • Председница Народне скупштине Маја Гојковић је на свечаној церемонији у Женеви, 8. фебруар 2019. године, потписала Споразум између Народне скупштине и Интерпарламентарне уније са генералним секретаром ове међународне парламентарне организације Мартином Чангонгом, поводом организовања 141. скупштине Интерпарламентарне уније у Београду од 13. до 17. октобра 2019. године.

 • Члан сталне делегације Народне скупштине у Интерпарламентарној унији Јелена Мијатовић учествовала на Петој глобалној конференцији младих парламентараца ИПУ „Промовисањe одрживости, заштита интереса будућих генерација“, 14. и 15. децембра 2018. године у Парламенту Азербејџана у Бакуу.

 • Члан делегације Народне скупштине у ИПУ др Милорад Мијатовић учествовао на Семинару о парламентарној сарадњи с циљем реализације циљева одрживог развоја, у Јерусалиму, 20. и 21. новембра 2018. године.

 • Главни савет Интерпарламентарне уније акламацијом је потврдио 18. октобра 2018. године кандидатуру Србије за домаћина 141. заседања Скупштине Интерпарламентарне уније у октобру 2019. године у Београду. Заседање у Београду биће одржано на 130. годишњицу ове најстарије и највеће међународне парламентарне организације, чија је Србија члан готово од самог оснивања организације 1889. године. Главни савет је потврдио чланство председнице Народне скупштине Маје Гојковић у састав Припремног одбора Самита председника парламената који ће се одржати 2020. године.

 • Члан сталне делегације Народне скупштине у ИПУ Младен Грујић изабран је 13. октобра 2018. године за члана Извршног одбора Интерпарламентарне уније, у оквиру 139. заседања ИПУ у Женеви.

 • Председница Народне скупштине Маја Гојковић и председница Интерпарламентарне уније Габријела Куевас Барон отвориле су Регионални семинар „Парламентарна сарадња за одрживи развој: борба против сиромаштва и промовисање здравствене заштите“, који се одржао 24. и 25. маја 2018. године у Дому Народне скупштине.

 • Делегација Народне скупштине: др Милорад Мијатовић, проф. др Снежана Богосављевић Бошковић, др Санда Рашковић Ивић и мр Александра Јерков учествовала на 138. пленарном заседању Скупштине Интерпарламентарне уније од 26. до 28. марта 2018. године, у Женеви.

 • Члан сталне делегације Народне скупштине у Интерпарламентарној унији др Милорад Мијатовић, учествовао је 23. фебруара 2018. године на Парламентарном слушању у Уједињеним нацијама на тему „Ка глобалном споразуму за безбедну, уредну и редовну миграцију: Парламентарна перспектива".

 • Председница Народне скупштине и шефица сталне делегације Народне скупштине у Интерпарламентарној унији Маја Гојковић учествовала је, на 137. заседању Интерпарламентарне уније у Санкт Петербургу, које је одржано од 14. до 19. октобара 2017. године. Гојковић је у свом обраћању указала на мултикултуралност у Србији, поштовање индивидуалних и колективних права мањинских заједница, као и на значај дијалога међу различитим групама у циљу очувања плурализма. Председница Гојковић је првог дана заседања у поподневном делу председавала Скупштином ИПУ док је вођена генерална дебата у којој су учествовали председници парламената. У делегацији Народне скупштине на заседању учествовали су и народни посланици др Милорад Мијатовић, проф. др Снежана Богосављевић Бошковић, Младен Грујић, др Санда Рашковић Ивић и мр Александра Јерков, као и генерални секретар Народне скупштине Светислава Булајић.

 • Председница Народне скупштине Маја Гојковић састала се у Дому Народне скупштине, 5. децембра 2016. године, са председником Интерпарламентарне уније Сабером Чавдриjем, који је боравио у Србији поводом обележавања 125 година чланства нашег Парламента у тој организацији.

 • Председница Народне скупштине и шефица сталне делегације Народне скупштине при Интерпарламентарној унији Маја Гојковић учествовала је, од 24. до 27. октобара 2016. године, на 135. заседању Интерпарламентарне уније у Женеви. Гојковић је у свом обраћању истакла да Србија у 2016. години обележава 125 година чланства у овој организацији, као и да остаје привржена високим стандардима представничке демократије, владавине права, људских права и равноправности полова који су имплементирани у Србији. У делегацији Народне скупштине на заседању учествовали су и народни посланици Милорад Мијатовић, Снежана Богосављевић Бошковић, Младен Грујић и Санда Рашковић Ивић, као и генерални секретар Народне скупштине Светислава Булајић.

 • X сазив – АКТИВНОСТИ

 • IX сазив – АКТИВНОСТИ

 • VIII сазив – АКТИВНОСТИ

Списак народних посланика

Име и презиме народног посланика Политичка странка Место Годиште
Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
недеља, 3. јул
 • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја

Будите у току