Посланичка питања у мају

ПРИВРЕМЕНЕ СТЕНОГРАФСКЕ БЕЛЕШКЕ
(нередиговане и неауторизоване)

30/1МЗ/МТ16.00 – 16.10

(После паузе)

ПРЕДСЕДНИК: Поштовани народни посланици, приступамо постављању посланичких питања у времену од 16.00 до 19.00 часова, сагласно члану 205. Пословника Народне скупштине.
Пре него што пређемо на постављање посланичких питања, дозволите да још једном подсетим на одредбе Пословника Народне скупштине, које се односе на начин постављања посланичких питања.
Излагање народног посланика који поставља питање не може да траје дуже од три минута. После датог одговора на посланичко питање, народни посланик који је поставио питање има право да, у трајању од највише три минута, коментарише одговор на своје питање или да постави допунско питање. По добијању одговора на допунско питање, народни посланик има право да се изјасни о одговору у трајању од највише два минута.
У току трајања постављања питања и давања одговора, сходно се примењују одредбе Пословника Народне скупштине Републике Србије, с тим што нису дозвољене реплике и указивања на повреду Пословника.
У складу са тим, молим народне посланике да поднесу пријаве за постављање питања.
Истовремено вас подсећам да ће редослед постављања посланичких питања бити утврђен према досадашњој пракси рада Народне скупштине, тако што ће најпре реч добијати народни посланици који не припадају ниједној посланичкој групи, а затим народни посланици од најмањој према највећој посланичкој групи.
Прелазимо на постављање посланичких питања.
Реч има народни посланик Дејан Булатовић.
Изволите.
ДЕЈАН БУЛАТОВИЋ: Поштовани председниче Скупштине, поштована премијерко, чланови Владе, изражавам задовољство да сте овде и да можемо на овај начин да комуницирамо. Већину министара ја сам и обишао у њиховим кабинетима. Разговарали смо о проблемима који постоје са грађанима Републике Србије.
Желео сам једно питање да упутим вама, премијерко, и надлежном министарству, а тиче се југозападне Србије и тиче се јануарске поплаве коју смо имали 2023. године, када се излила река Јошаница и река Рашка. Имали смо тамо, нажалост, и жртве. Имали смо две особе које су настрадале у тим поплавама. Морам да кажем да је тамо 140 људи пријавило штету након тих поплава.
Знам да је град Нови Пазар направио све оно што је потребно како би се изашло из те кризе након поплаве. Знам да је Влада Републике Србије такође у припреми пројекта укорићавање саме реке. Морам да кажем да је Влада обећала да ће помоћи граду Новом Пазару, да ћете кроз тај пројекат и кроз друге врсте помоћи, да кажем, наступити, заправо све учинити да ти грађани изађу из тога што их је снашло, та непогода.
Желео бих вама да поставим питање да након ових информација и града Новог Пазара, дакле, и позитивног става Владе Републике Србије да ће изаћи у том контексту према грађанима Републике Србије и наравно града Новог Пазара, дакле да ми кажете – када се може очекивати наставак привођења крају пројекта који је у току? Када би заправо могли сматрати да би се могло завршити укорићење самих тих река? Када би Влада могла, да ли можете да оквирно кажете те неке рокове, јер морате да знате да метеоролошка ствар данас је јако неповољна, да су грађани помало узнемирени јер се најављују поново непогоде, кише и људи се само питају када би могли добити, неки датум?
30/2МЗ/МТ

Просто, то је оно што је најконструктивније, дакле, оно што бих желео да поставим и као питање и као забринутост, а сматрам да ћете сигурно имати одговор на то.
Нећу чак ни користити ова три минута, чекаћу ваш одговор, па ћу да кажем још шта имам. Хвала вам.
ПРЕДСЕДНИК: Хвала.
Реч има министарка Јелена Танасковић.
Изволите.
ЈЕЛЕНА ТАНАСКОВИЋ: Уважени посланиче, хвала на постављеном питању.
Што се тиче Новог Пазара, да кренем од њега, ви знате да је ту из средстава Светске банке обезбеђен извор финансирања, у Новом Пазару се сада ради на експропријацији и завршавању тог правно-имовинског дела, да бисмо кренули у поступак набавке за извођење радова. Иначе, све друго је спремно, пројекат урађен и све је завршено.
Тако да, ми очекујемо, чим град Нови Пазар заврши експропријацију и правно-имовински део, пошто знате да ту пролази један део кроз град, да ће то бити пуштено и то се очекује да не кажем можда већ следећи месец да буде, али ево ја ћу вам одговорити тачно, контактираћу сутра град Нови Пазар, да попишем, да видим које парцеле су још остале нерешене.
Што се тиче река Јошанице и Рашке, процењена вредност је око 650 милиона. Сада се ради, „Србијаводе“ већ увелико раде, на терену су, раде пројекте и кренули су са сређивањем, како где, рашчишћавањем и сређивањем и у наредном периоду, овом који временски сада одговара, ће бити завршено све. Ради се тако да све оно где је поплава угрожавала град и где је улазила и где је постојала могућност да се поново деси иста ствар, то је прво што ће бити урађено. Тако су приоритети постављени. А онда ће се радити и цела проблематика обале која ту протиче. Хвала.
ПРЕДСЕДНИК: Хвала.
Господине Булатовићу, имате право на наредна три минута.
ДЕЈАН БУЛАТОВИЋ: Хвала вам. То су те информације које су веома значајне за грађане Новог Пазара. Захваљујем се заиста на исцрпном одговору. Верујем да ће грађани бити задовољни самим тим и одговором, али наравно и активностима које ће бити у наредном периоду.

31/1ЈЈ/ЛЖ16.10 -16.20

Оно што бих желео да поставим као једно потпитање министрима у Влади Републике Србије и вама наравно, премијерко, мало ћу овај мој да кажем, тако потпитање преформулисати у нешто другачије што није баш можда својствено народним посланицима, посебно онима који припадају опозицији. Желим да вам кажем, врло јасно, премијерко и вама министрима, да вам даје пуну подршку у ономе што је Србију задесило пре више од 20 дана. Желим да идете до краја у борби разоружавања грађана Републике Србије, у смислу оног нелегалног оружја које поседују да се заиста та прича заврши што могуће је боље.
Желим министрима који су у ресорима, а посебно Даници Грујичић министарки, да пружим подршку, видео сам колико је тешко било њој и свима људима у Министарству здравља и гледајући ону конференцију видео сам ту емоцију, заиста то поштујем.
Желим да се такође да кажем и министру унутрашњих послова господину Гашићу да има пуну подршку да причу заврши до краја, да се искорени сваки могући вид насиља у Србији, да морамо ићи у разоружање, али још једном апелујем премијерко, на једну ствар, рекао сам вам да сам предао у процедуру предлог закона, допуну Закона о наоружању, када је у питању ловачко наоружање, да људи који не поседују ловну дозволу, дакле, ловну карту и када не плаћају чланарину у тим ловачким удружењима, да њима аутоматски треба да престаје могућност поседовања тог оружја. Молим вас да видите то је у процедури, ако можете то прихватите јер, ово је најдобронамерније, јер мислим да људи који нису ловци, а тражили су оружје за лов, а шта ће вам онда то оружје. Тако да, мислим да сам ту врло јасан и врло конструктиван то дело.
Дакле, као опозициони посланик немам проблем да вам кажем, да вас подржавам за једну лепшу, бољу Србију, безбеднију Србију, стабилнију Србију. Позивам на јединство, позивам на мир, толеранцију. Као народни посланик обишао сам све министре у влади Републике Србије, скоро све, има још неколико у процедури смо да се видимо, па и вама премијерко сам упутио из нашег посланичког клуба молбу да ме примите и да разговарамо о актуелним проблемима у Србији. Хвала.
ПРЕДСЕДНИК: Хвала.
Реч има, председница Владе.
АНА БРНАБИЋ: Хвала вам.
Само ћу кратко. Желим да вам кажем да сам још јуче проверила докле је стигла ваша иницијатива. Примили смо је у Влади Републике Србије, у ресорно министарство, и већ смо убацили у нацрт тих мера, тако да смо то појаснили у складу са вашим предлогом. Потпуно има смисла. Хвала вам конструктивном ставу. Хвала вам на подршци и хвала вам што као посланик опозиције показујете да постоје ствари које су изнад политике. Надам се да се већ следеће недеље ми видимо. Хвала много.
ПРЕДСЕДНИК: Хвала.
Господине Булатовићу, имате право на закључна два минута.
ДЕЈАН БУЛАТОВИЋ: Што ми добацују посланици опозиције? Нисам то разумео. Имате ли ви кредибилитет мени да добацујете? Тридесет година се бавим опозиционом политиком. Био сам у затвору 1996. године, због ношења лутке Слободана Милошевића. Дакле, због политике. Дајте ми вашу биографију. Па, ја вас овде 90% нисам видео ни на једном протесту деведесетих и даље. Мени звиждите, мени добацујете. Срам вас бре било. Мени, ја сам за вас ауторитет опозициони. Како вас није срамота, бре, да ми добацујете и да ми се на овакав начин опходите. Срамота да вас буде.



31/2ЈЈ/ЛЖ

Ви који добацујете, да ви који добацујете, ако нисте знали ја сам вам био 11 на листи, једанаести, у име целе опозиције, те грађанске, једанаести, био сам потпредседник странке, највеће тада опозиционе странке.
Што ћутите сада, мишеви једни. Ту ми добацујете када ја причам. Реците ми, дајте дебату, дајте да причамо о томе. Нећу да будем на протесту. Смета вам што нисам на протесту? Нисам на протестима, зато што сте злоупотребили то. Зато што говорите у име тих људи који су остали без те деце. Немате право на то. Не можете да говорите у име те деце. Срам вас бр било. Нећу учествовати у томе никад. шта вам није јасно.
Шта вам није јасно? Немате моју подршку, нећете ни имати. Грађани Републике Србије ми прилазе у Граду Београду и кажу да сам у праву. Доста бре више, доста бре више вашег пренемагања. Шта говорите то? То што сам ја био једанаести на листи, а ви се тако понашате то говори о вама. То говори о вама, срамота једна. Јуче ми добацујете, када сам позивао на најгору ствар коју сте могли да урадите оповргавали сте оно што сам рекао. Рекао сам вам, немојте то да радите у дану када седница треба да тече у највећој тузи. Добацујете. Срам вас било, нека виде грађани Србије. хвала.
ПРЕДСЕДНИК: Само да замолим да само буде без добацивања. Као што сте чули све одредбе Пословника важе као и на свакој другој седници, да не добацујете онима који говоре.
Следећи по редоследу је народни посланик, Милија Милетић.
МИЛИЈА МИЛЕТИЋ: Захваљујем, господине Орлићу.
Поштована председнице Владе, уважени министри, као прво ћу честитати славу Спасовдан, Граду Београду, свим грађанима Београда, са жељом да ова литија која сада треба да крене, да буде најбољи начин, на челу са нашим патријархом Порфиријем. Срећна слава и све најбоље. Морамо се поштовати и морамо се уважавати свако сваког, јер време које долази, морамо бити сви заједно.
Поставићу прво питање, Министарству здравља докле се стигло са Предлогом закона о хитној помоћи, зато што је тај закон који сам ја предложио веома битан за све грађане Србије, јер велики број наших општина немају службу хитне помоћи и то је нама веома потребно.
Друго питање, Министарству без портфеља, господину Тончеву, какво је стање у општинама које су у његовој надлежности и да ли ће бити нових издвајања у оквиру могућности министарства?
Треће питање, Министарству финансија, да ли постоји могућност, да се повећају трансфери за општине четврти и пете групе неразвијености, јер десет година у назад се трансфери не мењају, а трошкови су све већи и већи. Конкретно то је велики проблем.
Четврто питање, Министарство за јавна улагања, завршетак спорске хале у Сврљигу, 2017. године када је била Канцеларија за улагање, ми смо имали ту опредељен милион евра за изградњу и за завршетак спортске хале. Питање, да ли ће то постојати могућност ове године да завршимо?
Пето питање, Министарству туризма и ЈП „Стара планина“, да ли ће бити већих улагања у објекте за смештај и проширење капацитета на Старој планини? Стара планина је бисер туризма и потребно је велико улагање. Сигуран сам да ће то бити урађено зато што је Влада Републике Србије формирала радно тело које ће на томе радити.
Шесто питање, аеродром у Нишу, да ли ће бити већих инвестиција у аеродром у Нишу? Да ли ће бити изграђен нови терминал, јер доста се ради и улаже, а о томе се мало говори.

31/3ЈЈ/ЛЖ

Питање које сам хтео да поставим везано је за привреду, да ли постоји могућност да се обезбеде инвестиције у општини као што је Сврљиг, Бела Паланка, Гаџин Хан, јер уназад двадесетак дана био је код нас председник Србије, Александар Вучић, где смо заједно са њим имали одређене предлоге, где би требало да се доведе одређен број инвеститора. Радна места су веома битна и да ли ће имати могућност да се обезбеде радна места. Једно од битних ствари јесте завршетак и изградња одређених путних праваца. Магистрални пут од Ниша, Сврљига, према Књажевцу, Зајечару, да ли постоји да се уради трећа трака, зауставна трака на делу где је место звано Громада, зато што је ту велики застој, када је лоше време. Хвала још једном.
ПРЕДСЕДНИК: Захваљујем.
Реч има министарка, доктор Даница Грујчић.
ДАНИЦА ГРУЈЧИЋ: Што се тиче закона о хитној помоћи, не можемо за сваку службу у медицини правити законе, али их можемо направити као подзаконске акте. У овом тренутку Министарство здравља интензивно ради и тај закон је скоро готов на медицинској документацији.

32/1БД/ЉЛ16.20 – 16.30

Мора да се мења Закон о здравственој заштити, јер је због дигитализације која је сада тренутно у току практично веома застарео и ми ћемо у самом Закону о здравственој заштити поставити основне принципе подзаконских аката везаних за хитну помоћ.
Оно што смо у сарадњи са МУП-ом урадили, то је комплетан распоред који дом здравља и која хитна помоћ, да ли су то заводи за хитну помоћ или су то хитне помоћи у склопу домова здравља и болница или здравствених центара, одговарају за који део пута, како ауто-путева тако и локалних путева.
Ето, то је једино што смо урадили, за сада.
ПРЕДСЕДНИК: Хвала.
Реч има министар Тончев.
НОВИЦА ТОНЧЕВ: Поштовани председниче Скупштине, поштована председнице Владе, колеге министри, народни посланици, хоћу да кажем претходном посланику који је поставио питање, господину Булатовићу, све је у реду што је рекао али није у реду што је носио лутку Слободана Милошевића као социјалиста. То сам му сигурно замерио.
Што се тиче питања које је поставио колега из Сврљига, као што знате, колега, ви сте били председник једне неразвијене општине. Овде има још посланика који су били председници, као што је Ненад Митровић, који је сада у опозицији, Мики Алексић је такође водио једну малу општину, а и ја сам био председник општине, тако да су ти проблеми одувек били највише у мање развијеним општинама.
Али, формирањем овог министра, Влада Србије а и председник Вучић сигурно размишљају о развоју ових неразвијених општина. Ја сам обишао скоро све те општине и у разговору сам евидентирао неколико проблема које сам изнео и на састанцима Владе Србије и разговарао са министром финансија.
Највећи проблем у овим општинама нам је то што нам људи одлазе и што немамо кадрове.
Један од узрока су и ненаменски трансфери овим општинама. Као што сви знамо, од 2014. године трансфери локалним самоуправама нису повећавани, а од тога знамо колики су трошкови за уличну расвету, за грејање школа, плате колико су отишле, а махом, као што сви знате, и овде посланици и Влада Србије, да се локални буџети пуне од ненаменског трансфера, од пореза на зараде и од пореза на имовину. Ове мале општине немају неку велику имовину, а око пореза на зараде имамо проблем то што велике компаније које отварају погоне у малим општинама, њихове управе су махом у Београду и онда у тим општинама раде само радници са малим платама, док су им директори, комерцијалисти, правници и њихова управа у Београду и тиме пуне буџет града Београда. Моја идеја је да заједно са Владом Србије разговарамо да и те компаније које долазе, да њихове управе буду смештене баш у овим малим локалним самоуправама.
Такође сам на једној седници Владе рекао и о томе морамо да разговарамо, да видимо шта ћемо са дневницама. Дневнице возача и чиновника су 150 динара, што је стварно мало и ми на томе морамо да радимо са Владом Србије. Такође су и ниске плате у локалним самоуправама. Ми не можемо доброг инжењера, доброг економисту или доброг правника са овом платом да задржимо у малој средини.
Највећи проблем имамо око трошкова путовања запослених. Треба ту донети нова законска решења где ће трошкове путовања сносити послодавац а не локална самоуправа. Законом требамо уредити критеријуме, тј. раздаљину до које запослени имају право на надокнаду и да спречимо злоупотребу да се људи пријављују у друга места а да наплаћују путне трошкове.

32/2БД/ЉЛ

Имам разговор са председницом Владе и са председником да се уради децентрализација, односно укидање катастра, судова, пореских управа, амбуланти, сеоских школа, што је посебан проблем за ове општине, али ће сигурно Влада Србије и на овоме радити.
Не знам да ли у вашој општини, али пуно општина има проблем са тужбама за заузеће физичких лица приликом изградње локалних путева. Наиме, локални путеви који су рађени 50-их и 60-их година, није завршена експропријација и сад тзв. неки адвокати су нашли начин да се богате на основу буџета локалних самоуправа тако што узму овлашћења од тих људи и подносе тужбе, а то су велики трошкови за те мале локалне самоуправе.
Све ове проблеме на које сам вам сад указао радиће Влада Србије и наћи ће решења за ово. Хвала лепо.
ПРЕДСЕДНИК: Хвала.
Реч има министар Весић.
ГОРАН ВЕСИЋ: Када је у питању аеродром Ниш, 2022. године на аеродрому је било укупно, односно укупно је кроз аеродром прошло 389.022 путника, што је за 166% више него 2021. године.
Рецимо, у децембру 2022. године имали смо 32.791 путника, што је отприлике за 113% више него децембра 2021. године.
У марту месецу смо имали 30.595 путника, а у марту месецу 2022. године 21.765 путника. Укупно, од почетка године до краја марта имали смо 89.029 путника, значи, за та прва три месеца, јануар, фебруар и март. Претпрошле године у исто време било је 51.425 путника, што значи да је то 73% више.
Оно што је важно, то је да је у току реконструкција тј. изградња нове зграде, у коју је уложено и биће уложено укупно 11 милиона евра. Поред тога, имамо грађевинску дозволу за нови контролни торањ и то је следећа инвестиција која нас чека. Завршетком контролног торња у Београду, где смо стигли прошле године до скоро шест милиона путника, стичу се услови да почнемо да градимо контролни торањ у Нишу.
Такође, добили смо грађевинску дозволу за реконструкцију постојеће писте, која је одавно зрела за реконструкцију. Сада крећемо и у Београду са реконструкцијом писте, пошто је завршена нова уметнута писта и она треба наредних недеља да буде примљена. Укупно од 2018. године, од кад је Влада Републике Србије преузела аеродром, у аеродром је уложено више од 700 милиона динара.
Оно што такође треба да знају они који живе на југу Србије, са изградњом, пошто реконструкција старе зграде неће бити могућа, мораћемо да радимо на њеном месту нову, са комплетним завршетком терминала ми ћемо имати капацитет у Нишу за милион и по путника. И то је сјајно, с обзиром да расте број путника у Србији. Ви знате да „Ер Србија“ ове године је отворила, односно отвара нове 22 линије, прошле године 15 линија. Ми очекујемо ове године да завршимо са три и по милиона путника у „Ер Србији“, што је много бољи резултат него ЈАТ-ов резултат, који је осамдесетих година имао пет милиона путника на свом врхунцу, а та земља је била једно три пута већа него што је данас Србија. И у том смислу, када будемо завршили до краја јуна овај нови терминал на сурчинском аеродрому, односно на аеродрому „Никола Тесла“, капацитет ће бити до 10 милиона путника. Иначе, укупан капацитет који чекамо са завршетком је реконструкција старе згаде, ће бити 15 милиона. Како расте број путника у Београду, тако ће расти у Нишу. Зато је важно да припремимо капацитете за милион и по путника.
Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре ће у наредном периоду расписати конкурс за израду студије која би требало да покаже где још у Србији треба да градимо аеродроме, не само путничке, већ и карго, где ћемо радити места за
32/3БД/ЉЛ

слетање хеликоптера, односно хелиодром или сама места, што иначе има везе и са хитном помоћи, поготово на аутопуту и са бржим превозом пацијената. То ћемо онда радити заједно са Министарством здравља, тако да ћемо у том смислу изаћи када се буде завршила та студија. То ће бити међународни конкурс са јасном визијом како ће се даље развијати авио саобраћај у Србији. Ми тренутно имамо три аеродрома, имамо прву и домаћу линију, што није био случај још од распада Југославије, односно распада заједничке државе Србије и Црне Горе. Сада имамо београдски, нишки и аеродром Морава, што не значи да није могуће имати још неке аеродроме. То ћемо видети на основу тога шта ће студија показати.
У сваком случају, велике су инвестиције када је аеродром Ниш у питању и тај аеродром има свакако свој потенцијал и то се види у порасту броја путника.

33/1ТЂ/ЈГ16.30 – 16.40

ПРЕДСЕДНИК: Захваљујем.
Господине Милетићу имате право на наредна три минута.
Изволите.
МИЛИЈА МИЛЕТИЋ: Одговори министара су одлични, везано конкретно за Министарство здравља. До сада нисмо имали закон о хитној помоћи, имали смо подзаконска акта и мислим да би било потребно да се овај закон што пре уведе и да свака општина има своју службу хитне помоћи, да имамо диспечерске центре, али у крајњем случају биће то у оквиру могућности да се уради. Ја сам дао Предлог закона, па ћемо видети.
Још једно питање за Министарство саобраћаја, уколико нешто може да се уради. Значи, ми смо уназад 20 дана били са председником Србије, који је у оквиру својих активности обилазио општине Сврљиг, Књажевац, Сокобања, где смо у разговору са председником, ту је био већи број мештана, изнели одређене проблеме и рекли смо да имамо један проблем, ја сам ставио акценат на туризам, сеоски туризам, ловни туризам и све видове туризма, да се уради део пута који повезује два округа - Нишавски округ и Тимочки округ. Тај део пута повезивао би Лабуково – Раденковац. То је општина Сврљиг и општина Сокобања, а онда део пута који повезује општине Књажевац и Сврљиг. То су села Луково и Мучибаба. То су веома битне ствари, да повежемо те општине, да повежемо могућности да се развија туризам.
Једна од битних ствари и још сам хтео да питам, пошто имамо, и имали смо, и сада имамо Фонд за развој Републике Србије који уназад неколико месеци, пети или шести месец, није доносио одлуке, па смо имали захтеве већег броја привредних субјеката из општина које су неразвијене, где до сад нису донесена решења, а имали су проблема везане око стечаја. Рецимо, конкретно једна фирма или две су сада отишле у стечај у Сврљигу, 70 радника је изгубило посао, па сам хтео да предложим да се, уколико постоји могућност, одлуке у Фонд за развој доносе брже, експедитивније за подручја, за општине које су четврта или пета група неразвијености. Вероватно да то може. Знам да има већа могућности, али уколико може да буде брже да не бисмо дошли у ситуацију да губимо радна места и да губимо људе.
Битно је за мене, исто Министарство господина Кркобабића, да ли ће се расписати конкурс за задруге у наредном периоду? То је за све нас врло битно.
За министарку пољопривреде питање - да ли ће имати могућност да се реше дугови, заостали дугови из 2022, 2021. године или да се донесу макар решења да људи добију? То се тиче квалитетних приплодних грла, онда људи који су поднели захтев за пчеларство и остале ствари.
Иначе, што се тиче е-аграра, ви сте били у праву, иде све својим током. Свој посао ради ПС служба, идемо напред, с тим што неке ствари морамо да још одрадимо и ја очекујем да ће имати могућност за мала газдинства да се обезбеде средства, конкретно за овчарство, козарство, свињарство и пчеларство. Хвала још једном.
ПРЕДСЕДНИК: Реч има министар Благојевић.
Изволите.
МАРКО БЛАГОЈЕВИЋ: Господине посланиче, пуно пута смо ви и ја причали о теми коју сте покренули сада опет. Чињеница је да припрема тог пројекта траје предуго, од 2017. године. Одговор на питање, зашто је то тако, можемо заједно да потражимо у општини Сврљиг, јер као што је то обично случај и у овом конкретном случају одговорност за припрему пројекта јесте одговорност општине Сврљиг.
Мислим да знате и детаље и све недостатке који су забележени у пројекту због којих претпостављам да припрема тог пројекта траје дуго. Оно што могу да вам кажем јесте да реализација тог пројекта може да почне оног тренутка када тај пројекат буде био спреман за реализацију.
33/2ТЂ/ЈГ

ПРЕДСЕДНИК: Захваљујем.
Реч има министар Кркобабић.
МИЛАН КРКОБАБИЋ: Господине председавајући, госпођо Брнабић, уважени народни посланици, поштовани посланиче Милетићу, на конкретно питање да ћу вам и конкретан одговор. У другој половини године почећемо са реализацијом новог програма помоћи задругама Србије. Нови програм треба да буде квалитетан искорак, прва фаза целог овог програма је био квантитет, значи повећање броја задруга и покушај да спречимо гашења, а у овом новом покушају смо… Већ смо разговарали на ту тему, разговарали смо са задружним савезима, они ће узети значајно учешће у свему томе, али ће узети учешће и академијски одбор за село САНУ. Са тим програмом, биће то атипично, ићи ћемо непосредно пред заинтересоване људе, пред задругаре, обилазићемо регионе, чућемо мишљења, сугестије, примедбе. Ја се надам да ћемо овог пута управо понудити прави програм који одговара достигнутом степену развоја задругарства у Србији.
Према томе, још једном, у другој половини године можете очекивати. Хвала вам.
ПРЕДСЕДНИК: Хвала.
Господине Милетићу, имате право на закључак, два минута.
МИЛИЈА МИЛЕТИЋ: Уважени председниче Скупштине, уважени министри, председнице Владе, све оно што сам говорио било је из делокруга онога што осећам, што знам, што сам видео. Конкретно, сва ова питања која сам доставио и поставио тичу се онога што чини живот. Мислим да пуно ствари о којима смо говорили треба да реализујемо. Мислим да је потребно да се већа пажња стави за подручја са посебним условима живота, конкретно брдско-планинских подручја, општине које су четврта група или пета група неразвијености, да се ту много већа пажња стави, да се настави са овим пројектима, као што смо рекли – аеродром у Нишу, аутопут и све оно што даје могућност за долазак инвестиција, за долазак људи, да пролазе људи кроз сРбију. Велика шанса за све нас јесте оно…
Природа нам је дала све. Мале општине имају шансу око пољопривреде, развоја за пољопривреде. Није иста пољопривреда у Војводини и није иста пољопривреда код нас у Сврљигу или тим малим местима. Имамо шансу кроз здраву храну, кроз здраву средину, подршку малим газдинствима, да буду већа улагања, да се решавају инфраструктурни проблеми. То је шанса развоја, али најбитнија ствар јесте обезбеђивања инвестиција, довођење радних места и то је оно што је нама потребно. Пажња мора бити у сваком погледу.
Што се тиче тога, ја ћу као посланик и у наредном периоду наставити да се залажем за неразвијена подручја, за југоисток Србије, јер тамо живим, осећам проблеме и те проблеме ту износим, да се чује, да се зна, да те проблеме решавамо. Хвала још једном. Влада Републике Србије мора наставити да ради као до сада, али морамо ставити већи акценат на та подручја где се тежи живи, неразвијена подручја, јер ако људи отуда оду, верујте ми, није добро. Хвала још једном.
ПРЕДСЕДНИК: Хвала.
Следећи је Радомир Лазовић.
Изволите.
РАДОМИР ЛАЗОВИЋ: Хвала, председавајући.
Лепо је видети Владу овако на окупу. Можда један од последњих пута, надам се, да се сликате и обележавате овај важан тренутак.
Дакле, ја бих волео, драги грађани, не знам колико знате, вероватно због тога што немате сви независне медије, можда и не знате, Станислава Пак, чланица главног одбора СНС и саветница председника, иступила је из СНС. Позвала је грађане да не иду
33/3ТЂ/ЈГ

на контрамитинг и открила још нешто јако забрињавајуће и занимљиво – да је годинама радила на црно у председништву. Дакле, да ли је могуће, људи, да у председништву људи раде на црно? Како ви то објашњавате и шта ћете као министри урадити поводом ових сазнања? Има ли неко тамо да заустави ово лудило до кога смо дошли да вам саветница председника ради на црно? Ко то плаћа, уосталом? Ко плаћа то? Из којих фондова се плаћа ако се у кешу, у ковертама дају новци саветницима председника?
Хтео сам да питам, такође, у Извештају који сте нам предали, а везано за оружје, наводи се да је у четири месеца од почетка ове године само мање од 100 комада оружја одузето, а министар полиције нам је рекао да он незванично може да каже – 57.000. Добро, људи, ја могу да разумем да је нешто од тога још увек у процесу, али баш хиљаду пута више, па то је невероватно и, ево, за овом говорницом тврдим да је то неистина.

34/1ДЈ/ИР16.40 – 16.50

У целих шест година сте укупно одузели 11.000 комада оружја и дође човек и каже овде да сте одузели у шест месеци 57.000. То је практично немогуће и мислим да нам дугујете објашњење одакле вам идеја, где је крај овом лудилу да такве неистине износите?
А говорили смо и о медијима, изгледа да чак ни у СНС-у нема таквих који ће бранити „Пинк“ и „Хепи“, па је књига спала баш на Небојшу Бакареца, не чуди ме то, заиста је дно бранити ове две телевизије.
И хтео бих министру информисања или коме год, ко год може овде да каже нешто позитивно о „Пинку“ и „Хепију“, да вас питам људи, али немојте да ми говорите и да ми објашњавате шта ради опозиција, шта раде други медији, немојте да бежите. Хајде, бре, једном због ових људи, хајде једном одговорите како можете да браните телевизију у којој главни и одговорни уредник са пиштољем седи у јутарњем програму? Како можете да браните телевизију у којој имамо позиве, имамо објашњења убистава, детаљно објашњена убиства?
Молим вас да ми одговорите на то и немојте да бежите од одговора, објасните то и због ових људи које сте позвали на митинг. Ни њима није до тога.
ПРЕДСЕДНИК: То је било три минута.
Реч има председница Владе.
АНА БРНАБИЋ: Хвала вам.
Спала књига, шта сте рекли, на два слова?
(Радомир Лазовић: Одговорите ми, молим вас.)
Спала ваша књига на Станиславу Пак. Свака част. Ево, сада Станислава Пак вам је вођа. То доста показује. Како да вам кажем, сигурна сам, прилично сам сигурна да то што Станислава Пак прича није истина. Познајући како ради председник Републике Александар Вучић и како ради систем у председништву Републике Србије, али ћу свакако оставити Председништво да се огласи тим поводом, али баш је лепо видети вашу одговорност пошто нисте сачекали другу страну да се огласи него сте одмах узели здраво за готово да то што Станислава Пак прича да је то истина. Вама свака част.
Такође је, ја морам да кажем да сам се и ја пријатно изненадила када сам видела да је иступила и Станислава Пак и могу рећи, богами, да СНС иде све боље. Захваљујући овим протестима до сада су из СНС иступили Зорана Михајловић, Драган Шормаз и Станислава Пак. Па, ми смо људи све јачи. Па, ми вама дугујемо много захвалности. Хвала Богу, иступише људи из наше странке.
Тако да, што се Станиславе Пак тиче, ја очекујем да ће вам она бити негде на листи пред следеће изборе. Ви се надате да нас последњи пут видите у овом саставу и ја се такође надам да ћемо ускоро да идемо на изборе, па да грађани поново кажу шта мисле о нашем раду, шта мисле о вашем раду и шта мисле такође ових последњих пет дана којих сам ја седела овде сваки секунд, сваки минут, одговарала на свако питање, а ви који сте тражили ту седницу нисте могли.
Вас је сада од 16.00 часова два пута више него што вас је било у било ком тренутку на тему Извештаја о стању безбедности и свему ономе што се десило и у школи „Владислав Рибникар“ и у Дубони и у Малом Орашју. Ето, толико вас занима та трагедија коју сте искористили само и искључиво за политизацију.
Тако да, све најбоље са Станиславом Пак и Драганом Шормазом, а богами и са Зораном Михајловић.
И ја вас молим, али опет, као што сам вас молила онда када је било око оног полицајца да не псујете органе јавног реда и мира, Министарство унутрашњих послова, припаднике Министарства зато што не дајете добар пример, ја вас молим да се не обраћате члановима Владе који су овде дошли зато што је то наша обавеза.
34/2ДЈ/ИР

Морамо да будемо овде, али ја вас молим да се не обраћате са „хајде, бре“. „Хајде, бре“ заиста није речник за овај народни дом. Мислим да је то нешто што…
(Стефан Јовановић: Ви сте псовали.)
Тако, да толико о томе.
Што се тиче оружја заиста смо пет дана провели причајући о оружју. Дала сам све податке, министар Гашић је дао све податке, сваки дан смо причали о тим подацима, мислим да је бесмислено да сада трошимо време да вам поново читам податке. Хвала вам.
ПРЕДСЕДНИК: Само да подсетим и вас Лазовићу и вас Манојловић, да не вичете из клупа. Дакле, примењују се одредбе Пословника, на снази су и даље, а ви Лазовићу имате могућност да говорите и наредна три минута. Значи, не морате да вичете из клупе када говоре други.
Изволите.
РАДОМИР ЛАЗОВИЋ: Хвала вам, председавајући на тој могућности која ми по закону припада.
Е па сада, ја бих хтео да покажем грађанима како ово изгледа. Дакле, ја поставим конкретно питање, поставим питање како је могуће да на „Пинку“ и „Хепију“ имамо годинама континуирано излагање насиљу наших грађана, имамо конкретно да један криминалац стоји и објашњава нам да ли је боље убити човека ћебетом, па да се не примети или је боље на други начин?
Имамо у програму уживо поподневном објашњавање од стране уредника „Политике“, да ли је боље убијати секиром или је боље пуцати на активисте опозиционе и ви мени сада немате толико морала, толико немате у себи људскости да речју једном одговорите на то.
Људи ово је главни уредник, а сада ће овај из режије да склони, ово је главни уредник „Хепија“, који у програму уживо стоји са пиштољем, људи, с пиштољем, па имајте барем мало образа да кажете реч о томе.
Ово даје резултат трагедије људи. Ово наше друштво, нашу децу излаже ужасним стварима. Ово је водитељка јутарњег програма на другој телевизији, Јована Јеремић, која се слика са оружјем и пропагира. Ово овде вам је наш колега Бајатовић који се слика са оружјем. Ово овде вам је један од бивших министара који се хвали оружјем.
Људи, није нормално ово. Знате и ви да није нормално, људи. Знате и ви, имам ових слика колико хоћете, имамо овога колико желите. Ово сте ви, на овај начин сте ову нашу државу задојили насиљем. Да ли је довољно? Колико мртвих је довољно? Дај, признајте да ово није нормално. Ово није нормално, људи. Хајде да станемо овде, одузмите фреквенцију националну…
ПРЕДСЕДНИК: Лазовићу, упозорио сам вас већ да водите рачуна о томе шта говорите.
РАДОМИР ЛАЗОВИЋ: Извињавам се, извињавам се. Ја не мислим да је ико овде одговоран за то на директан начин. Ако ме је неко погрешно разумео, ја се извињавам, али људи и ваши чланови, ови људи што сте сутра позвали на контра митинг, пола људи овде зна да ово није нормално. Пола људи у овој Влади зна да „Пинк“ и „Хепи“ не могу да приказују људе са оружјем у јутарњем програму. Знате ви то, зна то Србија.Позивам вас, одузмите фреквенције овим људима, не можете их бранити, ево вам премијерка која не може реч да каже позитивну за „Пинк“ и „Хепи“. Хајде да урадимо нешто добро у овој држави, чак и ви то можете, бре. Хвала.



34/3ДЈ/ИР

ПРЕДСЕДНИК: И да водите рачуна о томе како говорите, не само шта, него и како говорите. Да не вичете на људе ни кад вам дам реч, а посебно кад вам не дам реч.
Сада реч има председница Владе. Изволите.
АНА БРНАБИЋ: Извините, ја, да, нисам одговорила на тај део вашег питања. Не бежим, као што сте могли да видите и чујете у последњих пет дана. Одговорила сам на то питање неколико пута. Ако ви немате ни једну нову тезу и ништа нама да замерите као Влади, е онда нема заиста потребе, чини ми се, али добро, ви инсистирате, да се враћам на то шести пут.
Дакле, национална фреквенција коју имају било који ТВ канали нема никакве везе са Владом Републике Србије. Ја сам вам читала ко бира чланове РЕМ-а. Јесте ли видели негде да ту има Влада Републике Србије? Од девет, два бира Народна скупштина, један бира Национални савет националних мањина, један бира, ја мислим, Универзитет, један бира, немам сад овде, то је девет, никакве везе нема Влада. Нико од ових министара које овде видите нема никакву ингеренцију да прича о националним фреквенцијама. Не знам ко овде брани „Пинк“ и „Хепи“?
Дакле, чекајте, сад ми реците, при томе, када причамо о телевизијама, да ли је тај „Пинк“ и „Хепи“, јесу ли они имали националне фреквенције док су ове ваше колеге са протеста против насиља били на власти? Да, у сваком тренутку.

35/1АЛ/МЈ16.50-17.00

Не само то, они су били делом власници „Пинка“, 10% власник „Пинка“ један од људи који је данас вођа опозиције и учествује на протесту против насиља 10% власник „Пинка“. Јел „Пинк“ био другачији тада?
Не разумем зашто мени показујете слику господина Марића са пиштољем? Мени показујете из ког разлога?
(Радомир Лазовић: Са пиштољем.)
(Јелена Јеринић: Да ли је у реду?)
ПРЕДСЕДНИК: Да не вичете из клупа, дакле и на вас се односи и на Лазовића и на вас иза Лазовића. Који пут данас? Упристојите се.
АНА БРНАБИЋ: И још нешто да вам кажем ако мислите нешто о „Пинку“ и „Хепију“ све у реду, можемо да имамо дебату о томе, никакав проблем, да ли ја волим све што је на тим телевизијама? Не волим. Какве ја везе имам са тим? Какве ми овде имамо везе са тим? Како ви то нама приписујете? Извините?
(Јелена Јеринић: Има РЕМ.)
Јел има РЕМ? Одлично, ево изволите покрените промену у РЕМ-у. Ми овде сви који седимо, људи ми не можемо чак ни да их покренемо. Ми никакве веза са тим немамо.
Тај „Хепи“ је имао националну фреквенцију док су господа била у власти више од 10 година, 12 година. „Пинк“ је имао националну фреквенцију док су господа била у власти. Господа, односно њихов председник је био 10% власник „Пинка“, какве то везе има са нама?
Дакле, изволите покрените ту промену и све је у реду што се нас тиче овде као извршне власти, али ја нисам лицемер да причам како је „Пинк“ и „Хепи“ супер, а ови су одвратни други или ови су одвратни, а ови су супер. Ви кажете да они имају ужасан утицај на нашу децу и нашу земљу, а професор факултета Београдског универзитета нема ужасан утуцај и нема гори утицај директно на децу. Хватате се за главу. Хајде, молим вас, реците ми овако. Дакле, професор Београдског универзитета, истакнути, који је стални гост на овим другим тајкунским телевизијама нема лошији утицај на децу од „Пинка“ и „Хепија“? Ви заиста то верујете, пошто студенти гледају „Пинк“ и „Хепи“? Јел? Добро, у реду, то сте ви и то су ваше вредности.
Поштовани грађани Републике Србије, пошто их не чујете, само да знате да су рекли да професор Београдског универзитета, који сваки дан седи са студентима, нема већи утицај на студенте од „Пинка“ и „Хепија“. Дакле, „Пинк“ и „Хепи“ имају већи утицај пошто ти студенти гледају само „Пинк“ и „Хепи“, па ће да се угледају ваљда на Марића или на ријалити и „Задругу“, а неће на свог професора кога уважавају, воле и сваки дан га слушају. Е, ако је то ваша истина, ако је то ваша политичка одговорност, онда у реду, свака вам част. Ја мислим да то баш никаквог смисла нема.
Знате како, ви имате тајкунске медије који сваки дан из ове сале извештавају пристрасно, необјективно и пласирају такве полуинформације да директно пласирају лажи, из минута у минут, је ли, и то нема је ли никаквог утицаја на ситуацију у земљи, то нема никаквог утицаја на тензије.
Ми имамо медије које су пре четири дана рекли да је потпредседник Владе Ивица Дачић напустио седницу Владе, па смо одавде морали такву бруталну лаж да демантујемо.
Ви имате медије за које ви, је ли, претпостављате да су елитни, да су дивни, објективни, непристрасни, независни, итд. који јуче кажу да Александар Вучић дели жртве, односно, извините, јутрос кажу да Александар Вучић дели жртве зато што је био


35/2АЛ/МЈ

у Младеновцу, а прекјуче кажу да је Александар Вучић крив зато што су сви заборавили
жртве у Младеновцу и сви причају само о жртвама у Рибникару. Јел ви разумете каква је то непринципијелност, јел ви разумете какво је то тровање нације, како је то тровање људи, какво је то сејање мржње, свакодневно из минута у минут, из сата у сат, а о њима не причате, причате само о „Пинку“ и „Хепију“.
Све у реду, људи ви сте Скупштина, ви имате већу одговорност за то него што ми имамо овде. Ја немам никакав утицај на националне фреквенције, ви имате макар неки утицај на националне фреквенције, а зашто „Пинк“ и „Хепи“ опстају, зашто живе, зашто су преживели ви питајте ваше колеге пошто су им они након 2000. године, они су их спонзорисали, они су их подржавали, они су били делом власници, тако да су они то урадили, ти исти људи који су довели ријалити програме у Србију, ти исти људи који су у ријалити програме, који су их уселили у Пионирски град, ти исти људи се данас боре против ријалитија као и ти исти људи се данас боре против насиља као. Хвала много.
ПРЕДСЕДНИК: Два минута.
РАДОМИР ЛАЗОВИЋ: Госпођо Брнабић, показали сте на прави начин да оно што сте радили све ове дане и оно што покушавате да урадите и ви и министри у овој Влади који су се обраћали, покушавате да се све настави по старом, да се ништа не уради, да се не направе никакве кључне промене и да се просто ви оперете од одговорности коју као власт имате.
Ја никада не бих помислио да имате било коју другу одговорност у овом случају, али као власт имате одговорност да промените оно докле смо дошли као друштво, пали смо јако нисмо и док све то говорите, док слушамо све ове ствари које данима овде изговарате, ја имам само једну ствар да вам кажем, односно покажем. Не морам ништа ни рећи. Људи не могу боље разумети било шта од тога да овај човек угошћава председника. Сатима са њим разговара, са вама разговара. Ово је ведета ваших медија, не само он, него и Жељко Митровић, него „Пинк“ и „Хепи“ који су продужена рука режим, који су део ваше власти, толико неодвојив од вас да и ви сносите одговорност за све што се дешава на овим телевизијама.
Погледајте људи ову слику и не морам реч да вам кажем. Не морам реч да вам кажем. Ово није нормално. Ово решава РЕМ. Мора да се огласи и када се не огласи не можете бранити ни РЕМ, не можете бранити ни ово, не можете бранити ни вашу власт.
Поента ових протеста, поента свега овога што се ради јесте да се раскине са постојећом праксом у коме је дозвољено да се људи сликају, бре, са пиштољима уживо у програму. Ово није нормално, људи, и зато вас позивам да се окупимо у суботу у 18.00 часова испред Народне скупштине.
За министре имам, 20 секунди, само да питам. Господине Благојевићу, госпођо Грујичић, господине Жигманов, госпођо Вујовић, ајде да вас не набрајам све, има ту и неких људи који су можда мање огризли у ово, госпођо Мишчевић, како се осећате када ова особа иза вас брани ово? Па није вам сигурно свеједно. Дајте нешто да урадимо да се ово не дешава. (Искључен микрофон.)
ПРЕДСЕДНИК: Два минута.
За даље по Пословнику прво мора да се обрати наредни народни посланик, што је Жомбор Ујвари.
Само без вике у сали.
Имате реч. Само се пријавите и имате своја три минута.
Изволите.



35/3АЛ/МЈ

ЖОМБОР УЈВАРИ: Хвала лепо.
Поштовани председниче Народне скупштине Републике Србије, поштована председнице и чланови Владе, даме и господо народни посланици, желео бих да поставим питање министру инфраструктуре, господину Весићу.
Гранични прелаз Хоргош-Реска је један од најфреквентнијих и најоптерећенијих граничних прелаза између Србије и Мађарске. О томе смо ми народни посланици СВМ већ више пута говорили у овом високом дому.
Граница се налази на територији општине Кањижа из које долазим, а на аутопуту Е75 смо нажалост сведоци честих енормних гужви на граничном прелазу, посебно у летњој сезони, као и за време викенда и верских празника, али данас већ заправо не, само тада.
Управо због тога запослени и студенти који раде и студирају у Мађарској свакодневно користе и малограничне прелазе и нажалост имају озбиљних потешкоћа око прелаза јер су терминали преоптерећени.
Као народни посланик из те регије и сам користим тај гранични прелаз, као и многи моји суграђани и морам рећи да од њих увек добијам конструктивне предлоге, посебно од мештана Хоргоша.
На редовним аутобуским линијама које прелазе преко српско-мађарске границе, као што је на пример линија између Суботице и Сегедина пасошка и царинска контрола се врши на исти начин као и на осталим ванлинијским туристичким бусевима.
Због велике гужве на граници поласци и доласци ових аутобуских линија нису израчунљиви и има доста одступања од званичног реда вожње.

36/1МЈ/МП17.00 – 17.10

Узимајући у обзир да мали гранични прелаз „Хоргош-Реска 2“ већ поседује одговарајуће инфраструктурне услове потребна су минимална улагања и доградња како би тамо могао да се врши пријем аутобуса и са редовних линија, па бих вам поштовани министре Весићу поставио питање – да ли постоји могућност да Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре у наредном периоду започне израду планова и имплементира пројекат који се тиче преласка аутобуса редовних саобраћајних линија преко малог граничног прелаза Хоргош-Реске бр.2? Хвала лепо.
ПРЕДСЕДНИК: Хвала вам.
Реч има министар Весић.
Изволите.
ГОРАН ВЕСИЋ: Том питању, зато што је то била један од основних тема које сам имао на састанку са својим колегом Јаношом Лазаром, недавно у Будимпешти. Што се тиче самог проласка аутобуса преко Хоргоша-Реске бр. 2 ту постоји неколико проблема. Први проблем је висина надстрешнице. Она у овом тренутку не дозвољава и то морамо да решимо. Значи, она је, на том прелазу висина 3,2 метра, висина саме настрешнице и у том смислу је то тренутно највећи физички проблем.
Постоји нека друга међународна ограничења, као што је Међународни уговор између Србије и Мађарске, који не подразумева на тај, пошто је било неких иницијатива о успостављању аутобуског превоза директно, али ћемо то сада решавати.
Оно што је важно, забележили смо у односу на прошлу годину повећање промета тешких камиона на Хоргош-Реске за отприлике 10% и на Келебија-Томпа за отприлике 40%. То говори и то је хвала Богу тако да је сарадња Србије и Мађарске и не само сарадња наше две земље, већ и генерално тај пут који води кроз наше две земље оптерећенији и у том смислу заиста се указује потреба за отварањем, прво проширењем постојећим, а онда отварање нових граничних прелаза.
Оно што ће се догодити у наредном периоду, значи прво ми ћемо сада да кренемо са изградњом брзе саобраћајнице између Бачког Брега и Накова, односно Бачког Брега-Накова и Српске Црње. Оно што ће се догодити када се заврши, за то треба, наравно неколико година, читава та саобраћајница, с обзиром да је то брза саобраћајница, оно ће преусмерити део саобраћаја из Румуније, али не само из Румуније, већ и Србије за оне који желе да прођу кроз Мађарску, где иду према Аустрији итд. усмериће на прелаз Бачки Брег који је тренутно малогранични прелаз.
Ми смо са мађарском страном разговарали о томе како да урадимо пројекат интегрисаног граничног прелаза на Бачком Брегу и да пошто ће тај прелаз бити, верујте ми, подједнако оптерећен као Хоргош, на тај начин омогућимо да се тиме растерети Хоргош, где ће део саобраћаја сасвим сигурно ићи на Бачки Брег.
Мађарска страна са своје стране ради инфраструктуру да би обезбедила да саобраћај који пређе са наше стране кроз брзу саобраћајницу може да буде прихваћен. Они почињу да раде мост на Дунаву код Мохача, почињу да ураде свој део посла и ми ћемо имати када буде завршена брза саобраћајница кроз Србију, Бачки Брег-Наково- Српска Црња, односно како ми то зовемо смајл или осмех севера, посебна та саобраћајница, ми ћемо тада имати и интегрисан гранични прелаз на Бачком Брегу.
Што се тиче саме Келебије, ту су нас наше мађарске колеге обавестиле да они планирају гранични прелаз, не на месту где је сада гранични прелаз него нешто даље. ми имамо онај Ипсилон крак који је урађен у једном полупрофилу, сада би требало да урадимо други полупрофил Ипсилон крака, али то значи да ћемо сада обезбедити један одвојак који неће бити тако дугачак кроз израду тог другог полупрофила за тај други гранични прелаз. Тако да ћемо на Келебији имати два гранична прелаза. Идеја је да један буде за путнички саобраћај, а други за теретни саобраћај.
36/2МЈ/МП
Оно што је важно, мађарска страна са своје стране ради све саобраћајнице које ће обезбедити да гранични прелаз Келебија буде подједнако интересантан као што је сада Хоргош, јер Хоргош је интересантан највише зато што има добру инфраструктуру са Мађарске стране и што напросто када пређете или са мађарске или са српске стране ви настављате аутопутем.
Када се све ово буде завршило, ми ћемо имати пет, два на Келебији, Хоргош један и два и Бачки Брег, имаћемо потпуно равноправне прелазе у смислу броја путника. Такође, недавно је мађарски министар спољних послова који је са мађарске стране председавајући нашег Мешовитог комитета Петар Сијарто, на последњој седници комисије је предложио да градимо на Хоргошу интегрисан прелаз и то је предлог мађарске стране који ћемо прихватити, јер право и једино решење су интегрисани прелази.
Ми ћемо сада са Македонцима радити доле на Табановцима проширење. Био је интегрисан до пре короне. Сад отварамо са Црном Гором у Бијелом Пољу прелаз. Радићемо са БиХ када се заврши до краја године Сремска Рача-Кузмин, па нови мост преко Саве. Радићемо са српске стране интегрисан гранични прелаз. То је суштина и то је начин како можемо брже да прођемо.
Оно што је такође један од начина како можемо да убрзамо камионе је е-товарни лист. Ми као Србија смо заједно са Транспортном заједницом ушли у тај пројекат. То значи да ћете имати јединствен е-товарни лист, сваки српски превозник и са своје стране више неће бити потребно ништа осим скенирања баркода на било којој граници, јер ће тај садржај тог товарног листа бити доступан свим земљама ЕУ, наш и њихов такође и тиме ћемо убрзати сам прелаз.
Оно што желим да вам кажем када већ причамо о томе, ми преговарамо са мађарском страном, пошто знате да у октобру треба да крене и путнички саобраћај Суботица-Сегедин. Преговарамо и договорили смо се са мађарском страном да заједнички прелаз буде у Сегедину, као што ће за брзу пругу заједнички прелаз бити у Суботици, јер је у Суботици некад и био прелаз, давно још. Ту ће сада бити нова железничка станица. Значи у Сегедину ће бити заједнички прелаз. Тако да они који буду користили то, углавном људи који локално живе ту ће користити тај воз. Неће имати било какво стајање на граници.
Мађарска страна је изразила жељу за изградњу пруге Суботица-Баја. Та пруга је недавно у Црној Гори на састанку Транспортне заједнице на коме су присуствовали из Европске комисије, ушла у ТЕНС, то је Мрежа европских саобраћајних коридора, што омогућава и мађарској страни, више мађарској него нашој. Она је много дужа са територије Мађарске, него са територије Србије, да добијемо грантове и да можемо да радимо ту пругу.
То је посао који нас чека у будућности са самом мађарском страном. Тако да је то оно што могу да вам кажем. Чињеница је да нико од нас није задовољан самим чекањем камиона, највише наши превозници.
Желим да се захвалим мађарској страни. Мађари су нам без икаквих проблема изашли у сусрет на последњем састанку Мешовите комисије и повећали број дозвола за наше камионе за дупло, тачно колико смо тражили. Немачка је повећала за 11.000, са 45.000 на 56.000, мађарска страна нам је дала онолико дозвола колико смо желели. Тако да наше камионџије немају апсолутно никакав проблем и више нико не чека дозволу за мађарску, као што више немају проблем за дозволе за Немачку. Имаћемо сада састанак и са Италијанима, верујем да ћемо то решити. Са Македонцима укидамо било какве дозволе већ у јуну, тако да је таква ситуација.
36/3МЈ/МП

Значи, радиће се на подизању те надстрешнице која јесте суштински проблем, али наша жеља је да мађарски и српски народ, односно наши грађани, Мађари и Срби који живе и са једне и са друге стране границе да функционишемо као да границе нема. Нама та граница није потребна, добро сарађујемо и сви ови пројекти које сам рекао, ти пројекти су заиста нешто што треба да омогући да људи, посебно људи који живе на северу Војводине, они који путују да много брже функционишу.
На крају желим да кажем, изградња брзе пруге, када већ причамо о односима Србије и Мађарске, изградња брзе пруге тече по плану. Могу са потпуном сигурношћу да кажем да ћемо ми до Суботице завршити пругу до краја 2024. године. Почело је заустављање саобраћаја на одређеним надвожњацима у Суботици. То иде по плану како смо договорили са градом. За сада нема проблема. Има увек када се нешто заустави, мало је теже, али иде како смо се договорили. То значи да ћемо ми моћи у првој половини 2025. године да пустимо брзи воз између Београда и Суботице, док се не тестира пруга у Мађарској. Између Београда и Суботице стизаће се брзим возом за сат и 12 минута, што је сада заиста немогуће било којим превозним средством. Видећете како ће се променити живот људи.
До средине 2025. године Мађари ће завршити свој део пруге, онда следи тестирање њихове пруге, да бисмо успоставили брзи воз између Београда и Будимпеште. Стизаће се за око три сата. Гранични прелаз ће бити у Будимпешти, Београду, Новом Саду и Суботици. Када уђете у воз у Будимпешти, ви у Србији не стајете на граничном прелазу и обрнуто, воз из Србије ће ићи право у Будимпешту. Хвала на питању. Има заиста пуно ствари на којима заједнички радимо. Нас чека и заједничка седница Владе где ћемо изаћи са свим заједничким пројектима.

37/1МЗ/ЦГ 17.10 – 17.20

ПРЕДСЕДНИК: Хвала.
Реч има министар др Александар Мартиновић. 
АЛЕКСАНДАР МАРТИНОВИЋ: Хвала, господине председниче Народне скупштине. Даме и господо народни посланици, извињавам се што сада мало реметим ову динамику постављања питања и одговора који су упућени министру Весићу, али мислим да би било добро и корисно да се мало подсетимо када је у ствари почела историја насиља у Србији. Обраћам се онима који нам свакога дана држе моралне лекције, који кажу да су грађанска опозиција, да су за Европску унију, да су против насиља, да су против „Пинка“ и „Хепија“, да су против ријалитија, итд.
Доста дуго се бавим политиком и у доста мандата сам био посланик у Народној скупштини, па дозволите да имам и мало бољу меморију од неких који су данас у опозицији, а који су некада били на власти, али су у међувремену заборавили да су били на власти и заборавили су шта су радили када су били на власти.
Да ли се сећате, даме и господо народни посланици, ко је основао огранак ДС у Републици Српској? Љубиша Савић, звани Маузер. 
(Срђан Миливојевић: Свака му част.)
Свака му част, каже Срђан Миливојевић. Шта кажете?
(Срђан Миливојевић: Није био издајник као Александар Вучић.)
(Председавајућа: Без добацивања.)
Није био издајник, али је био вођа једне паравојне формације. Дакле, био је припадник ДС. Па је онда дошао 5. октобар 2000. године. Да ли се сећате, ви велики моралисти, ви велики противници насиља, ви велики миротворци, ви велики грађанисти, ви велики европејци, шта сте радили 5. октобра и непосредно после 5. октобра 2000. године? Нисте радили ништа. Ја ћу да вам кажем да сте радили свашта. Између осталог, 5. октобра је вас више од 50 линчовало Драгољуба Милановића, директора РТС-а. 
(____________: На које питање одговарате?)
Одговарам на питање вас који кажете да сте против насиља, а ја вас подсећам да сте ви у ствари промовисали насиље у Србији. Ви сви данас који протестујете против, наводно, злочиначког, ненародног, диктаторског режима Александра Вучића. Ја сада користим своје право као министар у Влади Републике Србије да вас подсетим да сте насиље у Србији генерисали ви и сада вам илуструјем одређеним примерима. То што ви имате политичку амнезију…
ПРЕДСЕДАВАЈУЋА: Да ли је реално да не можете ни минут да останете мирни, да пустите министра да говори?
АЛЕКСАНДАР МАРТИНОВИЋ: То што ви имате политичку амнезију…
ПРЕДСЕДАВАЈУЋА: Није ваше да разумете како је постављено питање и да ви формулишете одговор.
Без викања, Лазовићу. Лазовићу, зашто увек морате да покажете колико сте некултурни и неваспитани? Ја вас молим, није на вама да формулишете и питања и одговоре. 
(Бошко Обрадовић: Онда водите седницу.)
Ја је водим, онако како треба да је водим.
Молим вас да се стрпите толико.
Наставите, министре.
АЛЕКСАНДАР МАРТИНОВИЋ: Госпођо Божић, не смета мени што они мени добацују. Ја имам обавезу да подсетим народне посланике и грађане Србије да су они у ствари били промотери најгорег могућег насиља у Србији. 


37/2МЗ/ЦГ

ПРЕДСЕДАВАЈУЋА: Господине Обрадовићу, ја вас молим да не добацујете и не вичете са места. То је пракса, то ви у последње време нон-стоп чините. Ја вас молим да се смирите. 
(Бошко Обрадовић: Шта је обавеза министра последњег четвртка у месецу?) 
Да одговара на питања, и то чини. Ја не знам шта је вама спорно да чујете мало истине. 
(Бошко Обрадовић: Шта он ради сад?)
Знам да вас боли, ја вас све заиста разумем, али мораћете да се смирите и да саслушате до краја. Захваљујем, господине Обрадовићу, све смо вас чули. Молим вас да наставимо седницу у миру. 
(Бошко Обрадовић: Да ли га је неко од нас питао нешто? Ви реците да ли га је неко нешто питао или није.)
Мислите да он само одговара на ваша питања. Да ли мислите да ви треба да формулишете и одговоре и питања? Не желим с вама да полемишем, баш зато што покушавам да водим седницу по Пословнику. 
(Бошко Обрадовић: Да ли га је неко нешто питао?)
Молим вас да овај део седнице на миру наставимо. 
(Бошко Обрадовић: Не може да се иживљава.)
Ако ћемо о иживљавању, ја мислим да то само из ваше посланичке клупе можемо да чујемо, јер не престајете да вриштите, да урлате, да вичете, да вређате. Молим вас престаните и ви, Миливојевићу, вас сви најбоље чујемо.
(Бошко Обрадовић: На основу чега сте му дали реч?)
Господине Обрадовићу, имате упозорење, као и ви, господине Миливојевићу. Ја вас молим, допустите да наставимо седницу у миру. Водим је управо и нећу се уопште либити да вам дам опомене.
Наставите, господине Мартиновићу.
АЛЕКСАНДАР МАРТИНОВИЋ: Захваљујем се, госпођо Божић.
Петог октобра 2000. године су, даме и господо народни посланици, упали у више полицијских станица у Београду, упали сте се у више полицијских станица у Београду и из тих полицијских станица отуђили већу количину оружја. Добар део тог оружја после је завршио на црном нелегалном тржишту. 
(Бошко Обрадовић: Ово је наше време, а не његово. Ово је време да ми постављамо питања.)
Са митраљезима сте упадали…
(Бошко Обрадовић: Шта је ово?)
ПРЕДСЕДАВАЈУЋА: Господине Обрадовићу, ја разумем да се вама не свиђа одговор господина министра Мартиновића, али морате да се смирите и да будете стрпљиви и да саслушате.
(Бошко Обрадовић: Ово је време за наша питања, а не за његову причу.)
Добићете и ви прилику да питате, ништа се не секирајте. Стрпите се да саслушате одговор. Не значи да одговор сваки може и мора да вам се свиди. 
(Бошко Обрадовић: Ово га нико није питао. Зашто му дајете право на реч?)
Немојте то да радите, заиста, већ неколико дана узастоп, ја вас молим. Дајте мало стрпљења и да наставимо седницу.
Можете, господине Мартиновићу.
(Бошко Обрадовић: Не може.)
Док ја водим седницу може, а ви можете да добијете опомену. Ако вам се не допада, можете и на врата. Ја не. Можда господин Орлић буде имао више разумевања за вас.
37/3МЗ/ЦГ

АЛЕКСАНДАР МАРТИНОВИЋ: Захваљујем се, госпођо Божић. 
Дакле, 5. октобра 2000. године су са митраљезима упадали у Народну банку Србије, у Савезну управу царина, упадали су у јавна предузећа. После 5. октобра 2000. године, даме и господо народни посланици, ошишали су до главе ћерку доктора Милована Бојића, који је данас директор КБЦ Дедиње. Дакле, ошишали су девојчицу која је била малолетна, само зато што им није одговарала политичка оријентација њеног оца.
(Народни посланици опозиције лупају о клупе.)
Можете ви и јаче. Можете ви и јаче.
(Бошко Обрадовић: Време је за постављање питања. Нико га ништа није питао.)
Да вас подсетим, ја мислим да некима много смета истина. Ја мислим да некима много смета истина и да се много узбуђују. 
ПРЕДСЕДНИК: Бошко Обрадовићу, упозорење последње за данас. Упозорење је да не вичете, не ометате седницу, да се не понашате на сличан начин. Јесте ли ме разумели? 
(Бошко Обрадовић: Јесте ли ви мене разумели?)
Изричем вам опомену, Бошко Обрадовићу.
(Бошко Обрадовић: Не знам по ком основу. Зашто? Нисте били у сали, а изричете ми опомену. Ово је последњи четвртак у месецу.)
38/1ЈЈ/СЧ17.20 – 17.30 

Сада молим вас, будите толико пристојни, да саслушате одговоре, после тога ви имате реч. 
Стварно не знам шта ви мислите да постигнете таквим понашањем? Ово је насиље. Ово што сад радите је насиље. 
(Бошко Обрадовић: Ово је кршење Пословника.)
А што сте дошли на седницу посвећену постављању питања Влади, ако не желите да слушате министра? Не да вичите из клупа и вама као дами то посебно не приличи. Не да вичете из клупа, саслушате, после тога ваша посланичка група као што знате извесно долази на ред, добићете прилику да кажете шта год хоћете.
И, за вас као даму важи исто, не приличи вам то. 
Саслушајте одговоре до краја. Свако од министара у Влади има право да затражи реч, да каже шта има да каже.
(Бошко Обрадовић: Ово је срамота.)
Ви сте тражили да Влада дође. 
Вас сам господине Обрадовићу неколико пута љубазно замолио, много пута упозорио. Молим вас да наставимо.
АЛЕКСАНДАР МАРТИНОВИЋ: Господине председниче Народне скупштине, немојте да се много љутите на господу из опозиције, зато што њих боли истина. Они покушавају да сервирају грађанима Србије једну јефтину и лако проверљиву неистину, да је генератор насиља у Србији заправо Александар Вучић. Ми желимо да их подсетимо да су генератори насиља у Србији они. Ја им сад наводим само неке примере, да их подсетим шта су радили кад су били на власти. 
То што они мисле да грађани Србије имају политичку амнезију, па да су заборавили да су ови били на власти, то је њихов проблем. Па, сви ви заједно, међу вама нема никакве разлике. Која је разлика међу вама? Доћи на власт без избора. То је ваша идеологија. Сви ви сте били на власти од 2000. до 2012. године. То што су међу вама, у међувремену, избиле политичке бракоразводне парнице, то је ваша ствар, то није проблем ни Владе Републике Србије, ни СНС-а. 
Сећате се сигурно даме и господо, народни посланици када је у по бела дана овде у Београду 2001. године, убијен службеник ресора државне безбедност, Момир Гавриловић звани Гавра, који је убијен непосредно након што је изашао из кабинета тадашњег председника Савезне Републике Југославије, Војислава Коштунице. На том састанку га је, према писању медија, обавестио о бројним криминалним радњама и о бројним криминалним  аферама које се дешавају у Влади Србије.
Да вас подсетим поштовани народни посланици, да је у време њихове власти, убијен високи полицијски службеник Ненада Баточанин, сећате се тога, сигурно? Убијен је полицијски генерал Бошко Буха. То је било за време ових који су нам сад окренули леђа, ових великих миротвораца, врло финих и толерантних људи, културних, пристојних који никада нису били на власти и који никада нису предузимали било какве акте насиља и тако даље.
Сећате се сигурно даме и господо, народни посланици, седнице Народне скупштине Републике Србије која је одржана 18. фебруара 2008. године. Тад су они били на власти. Тог дана, односно те вечери, у Београду је запаљен стан Чедомира Јовановића. Дакле, они су били на власти. Запаљен је стан Чедомира Јовановића, непосредно уочи почетка седнице Народне скупштине Републике Србије, сећа се Наташа Јовановић, која је заказана дан након што су Шиптари на Косову и Метохији прогласили независност тзв. Косова.
(Народни посланици опозиције, окренутих леђа, добацују: Оставка! Оставка!)
38/2ЈЈ/СЧ

Дакле, то је било дан након 17. фебруара 2008. године. 
(Народни посланици опозиције, окренутих леђа, добацују: Оставка! Оставка!)
У време када су они били на власти, односно данас када смо ми на власти, они могу слободно да се понашају овако како се понашају. Могу слободно да блокирају Газелу. Могу слободно да демонстрирају. 
(Народни посланици опозиције, окренутих леђа, добацују: Оставка! Оставка!)
Добро је, даме и господо народни посланици, што док су били на власти су унели у Пословник да сваког последњег четвртка Влада може да дође у Народну скупштину. Дакле, добро је што су унели у Пословник ови који су нам сада окренули леђа, ту одредбу да Влада сваког последњег четвртка долази у Народну скупштину. Има ту један само мали проблем, када су писали Пословник, они су сматрали да ће свака Влада бити њихова, а нису се надали да ће доћи до политичких промена, па да они више неће седети у Влади, да ће седети неки нови људи, неки људи који знају шта су радили. Ови који су нам сада окренули леђа, а који су били на власти, они данас могу и то на седници поводом убијене деце. 
У време наше власти, у време власти тог страшног диктатора, злочинца, Александра Вучића, они могу слободно да се понашају овако како се понашају. Могу слободно да блокирају Газелу, једну међународну саобраћајницу. 
(Народни посланици опозиције, окренутих леђа, добацују: Оставка! Оставка!)
Могу слободно да одржавају скупове који нису пријављени. Могу слободно да врше насиље над грађанима Републике Србије који их не подржавају. Као што видите никоме од њих, за њихово понашање, за њихово насиље, за њихово противзаконито деловање не фали длака са главе. 
Да вас подсетим опет на 2008. годину. Значи, у фебруару 2008. године, пале стан Чедомиру Јовановићу, човеку који је заједно са њима извео 5. октобара 2000. године. У јулу 2008. године, сећа се Наташа Јовановић, сећа се Арсић, сећа се Марко Атлагић, сећају се многи, на нашем митингу који је био потпуно миран, ниједан излог није разбијен, био пријављен скуп, обезбедили смо редарску службу, нисмо извршили ниједан акт насиља..
(Народни посланици опозиције, окренутих леђа, добацују: Оставка! Оставка!)
Они који су нам сада окренули леђа, 29. јула 2008. године, бацају сузавац на окупљени народ, шаљу жандармерију да нас бије по улицама Београда, полицијском чизмом убијају Ранка Панића, полицијском чизмом су сломили лобању Ранку Панићу и исти ови који су нам сада окренули леђа, исти ови велики миротворци. Исти ови велики заговорници европских вредности. 
Јула 28. 2008. године, полиција је брутално тукла, а то су заборавили, тог истог Александра Вучића. Е, сад замислите, тукли су га пендреком по стомаку неколико пута. 
39/1БД/МТ17.30 – 17.40

Е сад, замислите да полиција у време тог истог Александра Вучића, кога су они пендреком тукли по стомаку, истуче неког од њих или не дај Боже да их попреко погледа, па ја мислим да би позвали НАТО пакт да нас поново бомбардује. 
Е, то је та суштинска разлика и то су само, господине председниче Народне скупштине, само неколико примера, само неколико примера како су се понашали када су били на власти.
(Народни посланици опозиције, окренутих леђа, добацују: Оставка! Оставка!)
Оно што је важно да грађани Србије знају и оно што је важно да их подсетимо да су генератори мржње, насиља, нетолеранције они, а не ми.
Дакле, ови који су нам сад окренули леђа, они су у Србији промотери насиља, мржње, нетрпељивости, физичких обрачуна са политичким неистомишљеницима. То су све радили док су били на власти. То се све не дешава сад кад смо ми на власти и то грађани Србије треба да знају. 
(Народни посланици опозиције, окренутих леђа, добацују: Оставка! Оставка!)
Још само, завршавам, једно реторичко питање. Замислите, замислите кад се овако понашају у Народној скупштини, замислите шта би било да сутра они дођу на власт, како би се опходили према вама, како би се опходили према грађанима Србије. Били би гори него што су били 2000. године, него што су били 2001, него што су били 2002, него што су били 2008. године, када су убијали људе на улицама Београда, када су упадали у полицијске станице, када су са митраљезима упадали у НБС, када су линчовали директора телевизије, када су тукли опозиционе лидере, када су убијали људе који су се појавили на легално пријављеном скупу итд. 
Дакле, ово су вам промотери насиља. Ово су насилници. Ово су мрзитељи. Не дао нам драги Бог да се они неким случајем или неким чудом поново врате на власт. Мислим да би били гори 1.000 пута него што су били тих година кад су били на власти, само што су заборавили да су били на власти. 
Али, наш задатак, министара у Влади Србије, задатак народних посланика који подржавају Владу Србије је да их сваког дана подсећамо шта су радили од 2000. до 2012. године, када су они били господари живота и, нажалост, смрти у Републици Србији.
(Народни посланици опозиције, окренутих леђа, добацују: Оставка! Оставка!)
ПРЕДСЕДНИК: Само полако. 
(Срђан Миливојевић: Јесмо сви на броју, нису никог убили?)
(Стефан Јовановић: Пословник.)
То ћу ја да поновим и да објасним за вас који то не знате. Прочитао сам већ на почетку ове седнице, али да поновим за вас који то очигледно не знате. 
У складу са чланом 216. Пословника, у току трајања постављања питања и давања одговора сходно се примењују одредбе Пословника Народне скупштине Републике Србије. То је прва важна ствар коју сте пропустили да чујете. С тим што нису дозвољене реплике и указивања на повреду Пословника, то је друга ствар. И то је тако по Пословнику који сте ви написали.
Тај Пословник регулише не све, али много тога. Између осталог, знате сви јако добро шта прописује тај Пословник за ово и овакво понашање, не само потпуно неприкладно, него заиста дивљачко понашање. 
(Народни посланици опозиције добацују из клупа.)


39/2БД/МТ

Вама који сте викали, почевши од посланика Пушкића, па редом, пошто, колико видим, сад Двери диригују скандирањем и вама из ДС и вама Зеленима, итд, вама нек је на част то и такво понашање. Само једну ствар од свега што сте урадили малопре немам намеру да толеришем. 
Изричем опомену Драгани Ракић због шутирања у клупе. 
Немате право да уништавате имовину грађана Србије.
То вам је, дакле, друга опомена данас. 
Народни посланик Жомбор Ујвари има право на наредна три минута. 
Изволите. 
ЖОМБОР УЈВАРИ: Хвала лепо.
Господине Весићу, хвала вам на одговору. Мислим да смо добили коректан и детаљан одговор. 
Хтео сам још нешто да питам, али мислим да сам добио одговор од вас, коректан и детаљан одговор. 
Хтео сам да питам – да ли се планира на заједничкој седници Владе Мађарске и Републике Србије, која ће бити одржана 20. јуна ове године, да се нађе решење за смањење времена чекања на границама према Мађарској, али ви сте дали коректан и јасан одговор. Искористио бих прилику као закључак да кажем неколико реченица. Не бих искористио трећу рунду.
Јако нам је битно да наше потребе чују и да постоји воља да се проблеми реше у неком тренутку, јер не желимо да одличне односе квари слика са граничних прелаза, а сигуран сам да је циљ свих нас излазак у сусрет грађанима. Захваљујем се поново.
ПРЕДСЕДНИК: Реч има министар Горан Весић.
ГОРАН ВЕСИЋ: Захваљујем вам се на одговору.
Оно што желим да кажем, то је да, то ћете чути и од премијерке, наравно, да ми са Владом Републике Мађарске немамо апсолутно никаква отворена питања. Веома смо срећни што немамо ниједно отворено питање и што све наше проблеме решавамо у духу добросуседства и решавамо тако што можемо да урадимо боље ствари за живот и грађанки и грађана Мађарске и грађанки и грађана Србије. То је нешто што је за нас посебно важно. У том смислу, заиста, на тој седници Владе биће речи и о томе. 
Ми се иначе припремамо за летњу сезону. Договорили смо се са Телекомом Србије да сви странци који долазе у Србију, мислим на путничка возила, имају могућност да уђу бесплатно на апликацију која ће их упозоравати када треба да стану, односно да се одморе, где имају одморишта, где могу да сипају гориво, само да би смањили број људи који може да страда у саобраћајним несрећама. Знате да се то често дешава, нажалост, не само у летњој сезони, али посебно у летњој сезони. На тај начин се припремамо и за оне који возе камионе, за њих имамо посебне летке и посебна упозорења. Надамо се да ће то дати резултат, јер иначе ми на нашим путевима имамо за трећину више погинулих него што их има ЕУ и то је корак, то је нешто што нас заиста чека као важан задатак у будућности. 
Тако да, хвала у сваком случају. Нама је уз Батровце и уз Табановце Хоргош у овом тренутку најфреквентнији гранични прелаз, али кажем, нас чека у будућности да имамо три малтене једнака прелаза са Мађарском, мислим по фреквентности и омогући ће много боље везе саобраћајне и сваке друге између Републике Србије и Републике Мађарске.
ПРЕДСЕДНИК: Захваљујем.
Реч има министар Мартиновић.

39/3БД/МТ

АЛЕКСАНДАР МАРТИНОВИЋ: Захваљујем.
Заборавио сам само нешто да кажем везано за коментаре појединих народних посланика који су данас постављали посланичка питања, а који, чини ми се, нису довољно добро упознати са одредбама Пословника и са правима које чланови Владе имају последњег четвртка у месецу када им народни посланици постављају питања у периоду од 16.00 до 19.00 часова. Заборавио сам да их подсетим да се ради о највећим политичким лицемерима који постоје на кугли земаљској.
Кад је неко члан или кад је неко функционер СНС, онда је…
(Небојша Зеленовић: Видимо се у суботу.)
(Народни посланици опозиције добацују из клупа.)

40/1ТЂ/ЛЖ17.40 – 17.50

ПРЕДСЕДНИК: Да, да, слободно, ко год жели поново да напусти Скупштину може то да уради, али само то урадите у миру и тишини, тако да не ометате друге којима се ради.
АЛЕКСАНДАР МАРТИНОВИЋ: Кажу народни посланици неки из опозиције – није у реду да чланови Владе одговарају на питања народних посланика. Ми само радимо свој посао, ако вам се не свиђа оно што ми говоримо, то је ваша ствар. Можда се мени некад не свиђа то што ви говорите, па вам ја не добацујем, нити вас вређам, нити вам окрећем леђа.
(Тамара Миленковић Керковић: Ви полажете рачун народним посланицима.)
Дакле, ево, полажем рачун народним посланицима, само што нисте само ви народни посланик, него и ови људи који седе овде, ваљда су и они народни посланици. На крају крајева, полажем рачун народу. Неко је од тог народа ваљда гласао за СНС. Неко је од тог народа ваљда гласао и за Александра Вучића, и то не неко, него 60% бирача су гласали за Александра Вучића. Дозволите ми, као министру у Влади Србије, да се обратим и том делу народа. Нисте само ви народ. Ви кажете народ, ваљда постоји још неки народ у Србији, ваљда постоји још неки народни посланици у Скупштини Републике Србије.
Даме и господо народни посланици, када је неко члан или када је неко функционер СНС, онда је најгори на свету. Ми смо данас слушали једног народног посланика који нам је малтене, као Свето писмо, као неку истину коју нико не сме да доведе у питање, читао делове изјаве Станиславе Пак.
Ако ми дозволите, само да вас подсетим шта су говорили о Станислави Пак док је била у СНС и док је била саветник тадашњег председника Републике Томислава Николића - глупа плавуша, ћурка, лото девојка итд. Кад неко напусти СНС, одмах тог дана се цитирају његове изјаве као да се одједанпут цитира Свето јеванђеље по Матеју, Свето јеванђеље по Јовану, Књига постања итд. Истина у коју нико не сме да посумња. Како ви смете да посумњате у оно што каже Станислава Пак, али не она Станислава Пак из 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, него Станислава Пак из маја месеца 2023. године.
Исти вам је случај и са Зораном Михајловић. Док је била у СНС, док је била министар у Влади Србије – најгори министар, амерички шпијун, краде паре на аутопутевима и коридорима, вођа друмске мафије итд. Чим је напустила СНС, најцитиранија личност у јавном простору на Н1 телевизији, на „Новој С“, у „Данасу“ итд. Њени интервјуи, њене изјаве се саопштавају као у време када је Ираном владао Ајатолах Хомеини. Значи, оно што он каже то је неупитна истина. Не сме то нико да доведе у питање. Значи, ми сад имамо неке нове Хомеиније. Један дан је Хомеини Зорана Михајловић, па је следећи дан Хомеини Станислава Пак. Сада чекам да се као Хомеини појави Драган Шормаз. Он би требао да буде нови Хомеини у Србији за ове који су сада напустили седницу Народне скупштине, а који нам причају о демократији.
Ово је већ постало смешно. Када год се приближи последњи четвртак у месецу они овако трљају руке – е, само да дође Влада, сада ћемо ми њима да кажемо, сада ћемо ми њима у брк све да скрешемо, какви сте лопови, какви сте криминалци, какви сте насилници. Ми дођемо овде на седницу Народне скупштине, они се лепо покупе и оду. Где су ти велики јунаци? Где су ти велики борци за демократију? Где су ти људи који кажу да треба да разговарамо једни са другима, да развијамо неку нову политичку културу у Србији, да развијамо културу дијалога? Не, они су отишли, напустили седницу Народне скупштине.
Небојша Зеленовић је, када је напуштао седницу пре 10, 15 минута, рекао – видимо се у суботу, а иначе ових дана су причали да ће вечерас када буде Спасовданска литија у Београду да разбацају кости покојног владике Николаја зато што је, по њиховим речима, тих великих демократа, тих великих родољуба, тих великих бораца за Србију,
40/2ТЂ/ЛЖ

владика Николај, замислите, човек који је био у логору Дахау, заточен од Немаца, који је једну књигу написао у логору Дахау, а пошто није имао оловку и папир, као што ми сада имамо, писао је једном писаљком коју му је неко дотурио на тоалет папиру и, будући да је био у немачком заробљеништву, није смео да напише реч Немачка, него кад год је хтео да напише Немачка, он је стављао слово Н, тог човека ови који су напустили седницу Народне скупштине проглашавају нацистом, антисемитом, хитлеровцем итд. Ништа не знају. Не читају књиге. Ништа их не занима.
Они мисле да је довољно да поновите једну лаж сто пута по оној гебелсовској методи и грађани Србије ће да вам поверују. Дозволите да постоје и неки људи који знају нешто и о владики Николају, који знају о томе периоду од 1941. до 1945. године и пре тога, који знају нешто о многим другим стварима.
Дакле, да се вратимо на тему коју је покренуо Радомир Лазовић, један од вођа оне некадашње „жуте патке“. Дакле, сад треба да се појави неки нови Хомеини у чије речи не смемо да сумњамо. Не смемо да сумњамо у речи Зоране Михајловић, али када више није министар у Влади Србије. Не смемо да сумњамо у речи Станиславе Пак, али када више није у СНС и када не саветује председника Републике. Сада само чекам да почну да ми цитирају речи Драгана Шормаза, али опет кад није у СНС. Док је био у СНС, био најгори човек на свету, био затуцани примитивац који је био присталица Војислава Коштунице. Како су називали све Војислава Коштуницу и његове посланике? Љубитељи мачака. Била је она песмица коју су спевали. Жао ми је што ту није Срђан Миливојевић, он зна за ту песмицу, каже – друже Слобо, бела лица, сад се зовеш Коштуница. То су певали посланицама ДСС, истим онима са којима су данас у коалицији, са истима онима који данас блокирају Газелу, са истима онима који прете да ће вечерас да шутирају кости владике Николаја.
Да не дужим даље, господине председниче Народне скупштине, дакле, ради се о политичким лицемерима које мислим да није забележила политичка теорија и пракса, не у Србији, него у свету. Ово њихово понашање данас само је доказ више колико се ради о људима који са демократијом, са слободом мишљења, са дијалогом, пристојним и културним, са онима који не мисле исто као они, апсолутно никакве везе немају.

41/1ДЈ/ЉЛ17.50 – 18.00

ПРЕДСЕДНИК: Хвала вам.
Иначе, истине ради, нисам ни приметио кад је Зеленовић ушао у салу, није га било данима. Ушао је само да изађу.
Али, рекао бих да ове празне клупе, погледајте, потпуно празна комплетно два сектора где седе посланици опозиције, у трећем седе и даље посланици Двери, али потпуно празне клупе мислим да довољно говоре и о односу према Народној скупштини, али и према теми о којој ми расправљамо ових дана и свему што се десило.
Имате право на закључна два минута.
ЖОМБОР УЈВАРИ: Само сам хтео да захвалим министрима, добио сам добре и важне одговоре.
ПРЕДСЕДНИК: Хвала.
Реч има Ило Михајловски.
ИЛО МИХАЈЛОВСКИ: Хвала, председниче.
Поштована премијерко, поштовани министри, поштоване посланице, посланици, уважени грађани, пензионери прате рад председника Александра Вучића и потпуно му дају подршку, као и премијерки и комплетној Влади.
Имам два посланичка питања да поставим премијерки у вези пензионера. Пензионери траже преко Удружења пензионера да добију за ову календарску годину огревна дрва, угаљ и пелет. Пошто имамо у свакој локалној јединици по неколико удружења која су формирана, али пензионери са ниским пензијама снабдевају се преко тих удружења, на рате узимају, као што сам рекао, дрва, угаљ и пелет.
Друго питање бих поставио министру за рад, запошљавање и борачка питања. У свакој локалној самоуправи, тамо где нема домова за старе, листе чекања су повелике и имамо потребе да имамо друштвене домове за старе, пошто приватне цене су економске за пензионере са ниским пензијама, не могу да буду смештени, као што рекох, а имамо доста пензионера и грађана који имају потребе да буду смештени у домове за старе. Хвала.
ПРЕДСЕДНИК: Хвала вам.
Реч има најпре министар Синиша Мали.
СИНИША МАЛИ: Хвала пуно.
Поштовани народни посланици, драго ми је да сте поставили питање и да можемо да разговарамо и око статуса наших најстаријих суграђана.
С обзиром на то да је можда и најважнији стуб наше економске политике, осим, наравно, подршке младима, подршка нашем економском развоју управо и даље раст животног стандарда грађана Србије. Овде превасходно мислим и на повећање плата, како у јавном тако и у приватном сектору и, наравно, на повећање пензија и на све оно остало што је неопходно урадити како би квалитет живота наших грађана био што већи и како би управо на такав начин оставили бољу и лепшу будућност нашој деци.
Ту је неколико ствари на које желим да укажем. Након тога ћу, наравно, бити конкретан, када је ваше питање постављено.
Упркос огромној економској кризи, никада већој, мислим да ћемо се ту сви сложити, криза коју нисмо ми изазвали овде у Србији, криза која погађа цео свет, поготово Европу, кренула је још пре три године, велика пандемија Ковида 19, цео свет је у том тренутку стао, након тога велики поремећај у ланцима снабдевања, велика енергетска криза, конфликт у Украјини, раст инфлације, све оно на шта свет, не Србија, није знао како да одговори, ми смо с друге стране били спремни и ми смо успели да одмах, и када је та пандемија кренула, са три пакета помоћи, негде преко девет милијарди евра, утичемо


41/2ДЈ/ЉЛ

на то да сачувамо нашу економију, сачувамо наша радна места и да након тога заједно са пројектом или кроз пројекат „Србија 2025“ наставимо да улажемо у изградњу наших ауто-путева, брзих пруга, отварамо фабрике.
Све је то била основа, долазим на поенту вашег питања око животног стандарда и пензионера, да наши макроекономски показатељи, упркос кризи, буду такви да у буџету има довољно места и за подизање плата и за подизање пензија. И то је веома важно. Дакле, упркос никада већој кризи, ми смо успели да сачувамо макроекономску стабилност, али додатно уз то да, рецимо, ове године, као што знате, имамо рекордно повећање пензија преко 20% за наше пензионере. Дакле, далеко изнад нивоа инфлације, управо са циљем да сачувамо њихов животни стандард.
За грађане Србије и за вас народне посланике хоћу да искористим прилику, само да знате, да у овом тренутку у Србији је рекордно ниска незапосленост. Имамо никада већу запосленост, упркос кризи, упркос томе да је, данашња вест, чули сте вероватно, једна велика Немачка ушла у рецесију. Формално је ушла у рецесију, два узастопна квартала имала је негативан раст БДП-а.
Ми смо прошле године расли, наш БДП је растао и дошли смо први пут у историји на ниво нашег БДП преко 60 милијарди евра. Само подсећања ради, 2012. године је наш БДП био 33,4 милијарде. Дакле, скоро дупло већи у само ових протеклих 10 година, упркос, као што сам рекао, никада већој кризи која је погодила и свет и економску економију.
Незапосленост, која је рекордно ниска, довела је, наравно, и до већих плаћања у буџет кроз порезе и кроз доприносе и зато смо на најодрживији, најздравији могући начин, успели не само да сачувамо нашу економију, него да обезбедимо подизање животног стандарда, осим повећања плата у јавном сектору, наравно, мало пре сам рекао, и када су пензије у питању, да оне расту.
За наше пензионере хоћу да кажем да ћемо наставити да се боримо за њих, да су пензије у Србији данас безбедне, сигурне. Године 2012, веровали или не, рекао сам то више пута, на рачуну буџета Републике Србије било је осам милијарди динара. Само за пензије је тог месеца, то је био јуни или јули месец 2012. године, требало је издвојити 40 милијарди. Дакле, ови који су изашли из скупштинске сале оставили су нам земљу пред банкротом, није било новца ни за пензије. Само хоћу да знате каква је разлика у ситуацији данас и тада. А тада није било неке велике економске кризе, није било свих ових проблема са којима се суочавамо и ми, али је било да код њих није било новца за пензионере а код нас има.
Што се тиче вашег конкретног питања, да завршим, када је огрев и остала помоћ у питању, ми то радимо сваке године. Дакле, сваке године у сарадњи са локалним самоуправама ми помажемо не само нашим најстаријим суграђанима, него свима онима којима је помоћ или подршка потребна, ја ћу искористити прилику у својим редовним комуникацијама са председницима општина да још једном то напоменем, како би смо опет били спремни за предстојећу зиму.
Када је већ зима у питању, пошто сте поменули огрев, наравно, сада се то купује и набавља да будемо сигурни да га имамо довољно, немојте заборавити такође да је наша земља успела, наша држава да обезбеди и гас и струју и све енергенте током претходне зиме, иако доста земаља у Европи то није успело да уради, једна мала Србија, али економски јака, са паметном и способном влашћу успела је да то уради.
Тако да, наши грађани, осим повећања плата, повећања пензија, даљих инвестиција у брзе пруге, даљих инвестиција у школе, у образовање, у путеве, повећање плата и повећања пензија, дакле, то је наша политика и од тога нећемо одустати. Хвала.

41/3ДЈ/ЉЛ

ПРЕДСЕДНИК: Захваљујем, потпредседнику Владе.
Реч има министарка Дубравка Ђедовић.
ДУБРАВКА ЂЕДОВИЋ: Хвала, председниче.
Ја бих само хтела да се надовежем на ово питање када су у питању енергетски угрожени купци, пошто верујем да има доста пензионера у Србији који имају тај статус или имају право да га стекну па желим да подсетим све грађане Србије да је Република Србија предвидела у новом буџету заправо од ове године да повећа три пута буџет за енергетски угрожене купце и да тиме помогне 190.000 угрожених купаца да измире своје рачуне или за гас или за струју или за грејање.

42/1АЛ/ЈГ18.00 – 18.10

То представља три пута више грађана у овој години него што је то било претходне и претходних година и ја желим још једном да апелујем на све грађане да провере да ли имају право на остваривање овог статуса у локалној самоуправи и да веома брзо и једноставним путем могу да га стекну и да већ од следећег месеца могу да имају право на умањење рачуна који може да иде и до 50%.
Значи, заиста једна свеобухватна активност коју спроводи Влада Републике Србије да помогне угроженим грађанима који не могу или имају потешкоћа да измире своје рачуне у оквиру којих могу бити наравно и пензионери. Ми смо проширили критеријуме за грађане који могу да стекну овај статус, па ту заправо могу да уђу по проширеним критеријумима и већи број сеоских домаћинстава. Само да подсетим да су овим програмом обухваћена и домаћинства која су корисници права на новчану социјалну помоћ или дечији додатак, као и корисници увећаног додатка за туђу негу и помоћ и да лица из ове категорија аутоматски остварују тај статус само уколико предају захтев органу надлежном за послове социјалне заштите у јединици локалне самоуправе који након тога доноси решење у испуњености услова.
Такође смо повезани са Министарством за рад да би и кроз социјалне карте могли да убрзамо и поједноставимо овај процес, направили смо и платформу где грађани могу једноставним попуњавањем упитника да провере да ли имају право на тај статус, а уколико стари грађани немају ту могућност или не знају могу и да питају неког млађег члана породице да то уради за њих.
Тако да заиста апелујем још једном на све грађане ми из месеца у месец видимо да се тај број повећава и такође апелујем и на локалне самоуправе да активно узму учешћа у овој активности и програму и да тако помогнемо свим грађанима, наравно и пензионерима да могу лакше да измирују своје рачуне за понављам или топлотну енергију или електричну енергију или гас. Хвала вам.
ПРЕДСЕДНИК: Захваљујем.
Реч има председница Владе.
Изволите.
АНА БРНАБИЋ: Хвала вам.
Вратићу се заиста само на пар минута на тему Станиславе Пак, зато што мислим да је посебно важно грађанима Републике Србије, зато што је оно што смо имали прилику да видимо данас у тајкунским медијима је директна оптужба председника Републике Србије Александра Вучића и тога да се ни мање ни више него у председништву Републике Србије људи запошљавају на црно.
Дакле, као што сам рекла знајући председника и знајући какав однос он има према држави и према законима, била сам сигурна да је у питању лаж. Сада желим да потврдим грађанима Републике Србије да јесте у питању обична лаж и то лаж која је веровали или не стара 14 месеци, али ево они су нашли сада за сходно да рециклирају тако нешто.
Дакле, Станислава Пак је почетком марта прошле године 2022. године узела адвоката Владимира Гајића, адвоката, народног посланика из опозиције из редова странке Вука Јеремића који је заступао 17. марта 2022. године, дакле, нешто више преко 14 месеци. Она је добила све податке из председништва Републике Србије 17. марта 2022. године са свим копијама решења, са свим доказима и хоћу само да кажем да је заиста у питању најобичнија лаж, покушај дискредитације још једне потпуно глупе и лако проверљиве дискредитације председништва и председника Републике Србије Александра Вучића, тако да жао ми што се тиме служе, али то још једном показује заиста карактер њихове политичке борбе. Хвала вам.

42/2АЛ/ЈГ

ПРЕДСЕДНИК: Захваљујем.
Господине Михајловски, имате право на додатна три минута.
ИЛО МИХАЈЛОВИСКИ: Хвала на исцрпном излагању. Хвала на обавештењу око мојих питања које сам поставио испре Партије уједињених пензионера, пољопривредника и пролетера Србије.
Само да још једном потенцирам у вези домова за старе. Треба почети да се граде тамо где их немамо, по јединицама локалне самоуправе као што рекох да имамо велики број наших старих суграђана који чекају да буду збринути. Не могу сами да живе у својим домовима. Нема ко да их погледа и да им пода оно најосновније, право на живот. Хвала лепо.
ПРЕДСЕДНИК: Хвала господине Михајловски.
С обзиром да је било више констатација него питање, да ли желите и додатна два минута. Имате право и на то, ако хоћете да користите сада.
ИЛО МИХАЈЛОВСКИ: Ја бих само да поновим да у свакој локалној самоуправи према броју становника од 25 до 30% се налазе пензионери.
Као што рекох, потреба је велика њихова што се тиче и ово што смо поставили питање. Ппрошле сезоне, зимске сезоне нису могли да добију огревна дрва, угаљ, пелет. Тако да се надамо да ће ове календарске године бити то мало другачије. Хвала вам на томе. Надам се да су пензионери чули. Они знају где треба да се обрате. Тако да треба само да им се омогући преко удружења пензионера да могу да аплицирају и да добију оно што је њима потребно. Хвала лепо.
ПРЕДСЕДНИК: Хвала још једном.
Сада реч има Бошко Обрадовић.
БОШКО ОБРАДОВИЋ: Поштовани грађани Србије, желим пре свега да истакнем да је данас много питања за Владу Републике Србије, од тога – када ће Влада овде у Народну скупштину донети франсцуско-немачки споразум о КиМ да видимо шта је то председник Републике прихватио 27. фебруара у Бриселу и потврдио касније у марту у Охриду и да ли се ради о признању лажне државе Косово? Да ли је након тог споразума кренуло прихватање, односно учлањење лажне државе Косово у Савет Европе? Да ли након тог споразума данас имамо практично окупацију севера КиМ где албански градоначелници преузимају власт, а они никада пре доласка СНС на власт нису могли ни да кроче ногом, а камоли да преузму власт?
Зашто припремате заједничке војне вежбе са НАТО у јуну месецу у Србији? Да ли сте увели неке врсте санкција ових дана према Руској Федерацији што се тиче увоза и извоза пољопривредних и других производа? Да ли планирате распрарчавање и приватизацију ЕПС, посебно издвајањем 11 хидроцентрала из система ЕПС-а и зашто рецимо једној новој јапанској фирми дајете 80 и нешто хиљада евра по једном новом радном месту, а то не дате рецимо некој домаћој фирми или домаћим пољопривредницима?
Све то је, иако су много озбиљне, тешке и крупне теме у сенци онога што се десило у оне две трагедије када смо изгубили 18 младих углавном људи, а да ви нисте показали ни најмањи осећај одговорности. Ни субјективне, ни објективне.
Ви не осећате одговорност ни за Небојшу Стефановића, Дијану Хркаловић, Зорану Михајловић, Драгана Шормаза, Станиславу Пак који су сви били високи функционери ваше власти у последњих 11 година. Не осећате никакву одговорност за тих 11 година на власти као што СПС не осећа никакву одговорност за 30 година власти. Ви сте криви систем вредности у овом друштву. Систем вредности у овом друштву се распао. Зато је дошло до трагедије.

42/3АЛ/ЈГ

Ми нудимо конкретно решење да изађемо из ове политичке кризе, а оно мора почети са вашом одговорношћу. Влада Републике Србије мора да поднесе оставку, јер је то морални чин. Након тога да уђемо у дијалог између власти и опозиције кроз једна округли сто и да се договоримо који нас избори чекају у наредних годину дана, и београдски и покрајински и сви локални и ванредни парламентарни и ванредни председнички ако председник Републике поднесе оставку, а ми смо га и на то позвали због противуставног француско-немачког споразума о признању лажне државе Косово.
Коначно, предлажемо и прелазну техничку Владу која би гарантовала слободу медија и поштене изборе, па онда нека бољи победи на тим изборима и то је оно што мислим да је решење актуелне политичке кризе, мирно и демократско.
43/1МЈ/ИР18.10 – 18.20

ПРЕДСЕДНИК: Хвала.
Реч има министар Мартиновић. Изволите.
АЛЕКСАНДАР МАРТИНОВИЋ: Захваљујем се господине председниче Народне скупштине.
Војвода колубарски има устаљену праксу у Народној скупштини да вам у три минута саспе 1.000 неистина и онда мисли да је сад задатак министара у Влади Републике Србије да на сваку од тих 1.000 неистина које је изговорио треба да му одговарам.
Пре свега, Александар Вучић није признао, нити ће признати, нити ће било ко од нас признати независност КиМ. Александар Вучић, Влада Републике Србије нису увели санкције Руској Федерацији, нити постоји намера и план да се те санкције уведу.
Што се тиче француско-немачког споразума о коме се често говори од стране те тзв. патриотске опозиције, ја бих дао једну сугестију војводи колубарском. Да о садржини тог споразума пита свог коалиционог партнера који је француски држављанин, Милоша Јовановића, јер ако ико зна шта тачно пише у француско-немачком споразуму, дакле, у француско-немачком, не у немачко-француском, него у француско-немачком, па ваљда би требао да зна човек који је француски држављанин. Знате и у Француској постоји и то пре него што је уведен у Републици Србији, Закон о слободном приступу информацијама од јавног значаја, па би тај француски држављанин могао да пита своју Владу, Владу Француске, шта је то написала у француско-немачком споразуму и да о томе обавести свог коалиционог партнера војводу колубарског.
Што се тиче француско-немачког споразума, кога би још могао да пита о садржини тог споразума? Па, могао би да пита исте оне са којима је потписао споразум са народом. Да ли се сећате поштовани народни посланици, тог документа? Када је потписан, 2019. године. Споразум са народом је у то време отприлике имао статус као што сада имају статус изјаве Станиславе Пак и Зоране Михајловић. То је било политичко свето писмо. То нисте смели да доводите у питање, јер ако доведете у питање било коју реченицу из споразума са народом, онда сте присталица диктатуре Александра Вучића, онда сте против демократије, онда сте против слободе мишљења, онда сте против европских политичких вредности итд.
Споразум са народом потписао је човек који сада поставља питање о садржини француско-немачког споразума, са истим онима који критикују Владу Србије и Александра Вучића зашто до сада већ нису признали независност КиМ. Зашто до сада већ Александар Вучић није увео санкције Руској Федерацији, који нам сваког дана говоре да то што нисмо признали независност Косова, да то што нисмо увели санкције Руској Федерацији, да је то препрека на нашем путу у ЕУ.
Тај споразум са народом је потписао посланик који нам држи патриотске лекције и који нас пита шта пише у француско-немачком споразуму.
(Радмила Васић: Шта пише у њему?)
Питајте оне са којима сте потписали споразум са народом. Питајте њих, ја не знам.
(Радмила Васић: Како не знате?)
Па тако што ја нисам потписао споразум са народом. Ви сте потписали споразум са Драганом Ђиласом. Ви сте потписали споразум са Мариником Тепић. Чекајте мало да подсетимо грађане Србије.
Ви стално мислите да је неко забораван и да је заборавио шта је било 2000, 2008, 2011, 2012. и 2019. године итд.

43/2МЈ/ИР

Дакле, ви сте потписали споразум са Драганом Ђиласом који каже да Србија сваког дана губи политички, економски, на сваком другом плану то што није увела санкције Руској Федерацији. Дакле, то је човек са којим сте ви потписали тај споразум са народом. Сећате се да су махали тим споразумом и 2019. и 2020. године, каже – ево, ово је споразум са народом, ово је наш политички програм, ово је оно за шта ћемо да се залажемо.
Па сте тај споразум са народом потписали са Мариником Тепић, са женом која је у медијски и политички простор, да вас и то подсетим Републике Србије ушла, не 2015. године када је овде у Народној скупштини поднела резолуцију о томе да Народна скупштина треба да гласа за то да су Република Србија и српски народ одговорни за наводни геноцид у Сребреници, али није она даме и господо народни посланици са којима су ови из странке војводе колубарског потписали споразум са народом ушла у јавни медијски простор те 2015. године. Она је ушла раније тако што је износила грубе неистине, грубе лажи и фалсификате о томе да су 1991. и 1992. године заробљени припадници у то време противустане и противзаконите Туђманове паравојне формације Збора народне гарде мучени, злостављани, убијани у затворима у Сремској Митровици, у Стајићеву, у Бегејцима, у Нишу. Она је на тај начин и тада је ушла у јавни и медијски простор Републике Србије.
Наравно, нико није толико наиван и нико није толико политички неискусан да би могао да поверује да су такве лажи и неистине уперене против Републике Србије, против ЈНА, против људи који су бранили уставни поредак државе која је те 1991. године била међународно призната, а која се борила против паравојних формација Фрање Туђмана, то радила из хира. Не она је то радила за новац, она је то радила за нечије туђе интересе, као што и данас ради. Као што данас блокира Газелу због нечег туђег интереса.
Тако је 2001, 2002. године за нечије туђе интересе сервирала лажи и неистине о наводном злостављању и убијању хрватских ратних заробљеника у поменутим затворима.
Погледајте данас изјаве појединих званичника из Хрватске. Они се у ствари позивају на изјаве Маринике Тепић. Погледајте некад седнице хрватског Сабора, ви велике патриоте, ви велики родољупци, ви велики браниоци КиМ. То су тезе жене са којом сте ви потписали споразум са народом 2019. године. Није потписао нико из СНС. Ви сте потписали. Да вас подсетим да сте споразум са народом потписали са Вуком Јеремићем, који је дао Албанцима на КиМ, што би рекао народ без божије воље, без да га је било ко терао, али опет због туђих интереса, не због интереса Републике Србије, некакав правни легитимитет за декларацију коју су донели 17. фебруара 2008. године о проглашењу независности тзв. републике Косово. Са њим сте потписали споразум са народом, јел сте заборавили на ту чињеницу?

44/1МЗ/МЈ18.20 – 18.30

Шта је урадио Вук Јеремић? То вам је свима познато. Поставио питање Међународном суду правде да ли је у складу са међународним правом декларација од 17. фебруара 2008. године, којом се Косово и Метохија проглашава од стране Албанаца за независну државу и тиме директно нанео скоро па ненадокнадиву штету Републици Србији. Скоро па ненадокнадиву. Александар Вучић се труди, заједно са Владом Републике Србије, заједно са Петром Петковићем, директором Канцеларије за Косово и Метохију, заједно са нашим преговарачким тимом, са управљачким тимом.
Дивим се овој госпођи са Косова и Метохије, народној посланици, која је пре неки дан, без да је читала, у 10 минута успела да изнесе све принципе које је управљачки тим Републике Србије и Срба са Косова и Метохије 2015. године написао, а односи се на заједницу српских општина.
Ту је суштина тог политичког греха Вука Јеремића. Не што је он поставио питање, него што је унапред знао какав ће одговор да добије, јер немогуће је да министар спољних послова било које земље, па чак и да је Вук Јеремић, који је наводно дипломирани физичар, а не зна како гласи други Њутнов закон, дакле, чак и такав министар иностраних послова морао је да зна, и то је оно што грађани Србије треба да знају, чак и такав министар иностраних послова морао је да зна да судије Међународног суда правде не доносе одлуке онако како они мисле, него у складу са ставовима својих држава које су их делегирале у тај суд. Довољно је било само да преброји колико је судија Међународног суда правде из држава које су већ признале независност тзв. републике Косово. Дакле, најпростија математичка операција, један, два, три, четири, пет, итд, хеј, па ови имају већину. Па знам унапред какву ће одлуку да донесу. Знам да морају да гласају у складу са ставовима својих влада које су признале независност Косова, иначе више неће бити судије Међународног суда правде. Нико није постао судија Међународног суда правде на лепе очи, него зато што га је нека држава тамо предложила. Државе имају своју политику.
Нажалост, већина западних држава, која је имала, а и дан-данас има већину у Међународном суду правде, признала је независност тзв. Косова. И Вук Јеремић се обраћа, унапред знајући да ће бити одговор онакав какав одговара не Републици Србији, него какав одговара косовским Албанцима, и са њим је потписао споразум са народом војвода колубарски. Што га зову војвода колубарски? Зато што је био финансиран на нелегалан начин из рудника Колубара у време власти ових који су сад напустили седницу Народне скупштине.
С ким је још потписао споразум са народом, и то да се подсетимо, 2019. године? Велики Србин, највећи на свету. Велики православац, највећи на свету. Велики русофил, највећи на свету, потписао је споразум са народом са Небојшом Зеленовићем и још неколико њих, који се ваљда сад спремају да за једно пола сата по Београду шутирају кости владике Николаја. О том човеку сам, ја мислим, довољно рекао, на крају крајева, и ви сте сигурно упознати у то шта је владика Николај радио за свог живота, колико је пропатио, колико је имао тежак живот зато што је био противник нацистичке Немачке, зато што је био противник Хитлера и због тога је завршио у логору Дахау. И војвода колубарски 2019. године потпише споразум са народом баш са тим Небојшом Зеленовићем.
И сад се ви питате, у мају 2023. године, што би рекао наш народ, ко је овде луд. О чему се овде ради? Да ли ти људи имају било какву политичку идеју? Да ли имају било какву политичку визију? Разумем да хоће да дођу на власт, то ми је јасно, али не могу да разумем да хоће да дођу на власт без избора. Тога у демократији нема. Дакле, морате да победите на изборима. Нико из Владе Републике Србије, ни председница Владе, ни чланови Владе, ни председник Републике Александар Вучић, нису криви што грађани
44/2МЗ/МЈ

Републике Србије неће да гласају за Драгана Ђиласа, за Вука Јеремића, за војводу колубарског, за Маринику Тепић, за Небојшу Зеленовића, за скуп политичких баба и жаба, који иначе између себе никакве везе немају, сем једне ствари, њих уједињује мржња против Александра Вучића и свакога дана немилице на својим медијима 24 сата пласирају најгоре могуће неистине и увреде на рачун тог човека, његове породице и странке чији је председник.
Ево, то је мој одговор на питање шта пише у француско-немачком споразуму. Дакле, мој одговор је – питајте оне са којима сте потписали споразум са народом. Питајте Драгана Ђиласа који би да уведе санкције Русији. Питајте Вука Јеремића, кога у Приштини славе као једног од очева њихове лажне државности. Питајте о томе Маринику Тепић, која каже да је 1991. и 1992. године био у праву Фрањо Туђман што је формирао противуставну паравојну формацију Збор народне гарде и устао против легалне оружане силе која се звала Југословенска народна армија. Питајте ту исту Маринику Тепић, са којом сте потписали споразум са народом, а која тврди не да је Република Српска, не да је војска Републике Српске, не да је Ратко Младић, не да је Радован Караџић, него да су сви Срби одговорни за наводни геноцид који се десио у Сребреници 1995. године. Па њих питајте. Питајте овог вашег Милоша Француза. Он може у оригиналу, без превода на српски, да вам каже шта пише у француско-немачком споразуму, француски језик говори. Па питајте њих. Што питате нас?
Дошли сте у Народну скупштину и постављате питање нама који са тим немамо никакве везе. Па питајте ове који са којима сте у коалицији, са којима заједно блокирате „Газелу“, са којима бисте заједно да шутирате кости владике Николаја, са којима свакога дана понављате лажи о томе да је Вучић диктатор, лажов, криминалац, да је признао Косово, да је увео санкције Русији итд. Па њих питајте. Додуше, нису сад овде, отишли су.
Говорили сте о неком политичком дијалогу. Па људи неће са нама да разговарају. Ми када дођемо у Народну скупштину последњег четвртка у месецу, у периоду од 16 до 19 часова, они нам или окрену леђа или изађу из сале. Ја хоћу да разговарам и сви ми у Влади Србије хоћемо да разговарамо, али с ким да разговарамо? Не могу да разговарам са празним клупама. Потребни су нам живи људи, који су спремни да разговарају са својим политичким неистомишљеницима, који су спремни да саслушају и нечије туђе мишљење, који су спремни да чују истину и о ономе што се дешавало током 90-их година и о ономе што се дешавало после 5. октобра 2000. године и о ономе што се дешавало после 2012. године.

45/1ЈЈ/МП18.30 – 18.40

Не почиње историја ни од Александра Вучића, ни од ове Владе, нити од било кога од нас појединачно. Генеза проблема са којима се држава Србија данас суочава је веома, веома дугачка и то је вама, ја се надам веома добро познато. Ви из дневно политичких разлога, мислећи да вам то доноси неку политичку корист, стално понављате једну те исту лаж на коју мислите да ми треба да вам свакога дана по 100 пута одговарамо. Не, мој одговор вама, за све што вас занима, о Косову, о санкцијама Русији, питајте оне за то да се призна независност Косова, са којима сте потписали споразум са народом.
Ако, вас нешто занима о санкцијама против Русије? Питајте оне који свакога дана кажу и питају када ће Александар Вучић и када ће Влада Републике Србије да уведу санкције Руској Федерацији. Ако, вас занима нешто о дешавањима у Сребреници 1995. године? Па, питајте вашег коалиционог партнера, Маринику Тепић. Ако, вас занима ко је од српских званичника дао легитимитет Шиптарима за оно што су радили 2008. године? Па, питајте вашег супотписника споразума са народом, Вука Јеремића. Што питате Ану Брнабић? Што питате Милоша Вучевића? Што питате Тању Мишчевић? Што питате Марка Благојевића? Што питате Весића? Што питате Ђорђа Милићевића?
Што питате било кога од нас? Па питајте њих. То је њихова политика, не наша. Наша политика је одбрана Републике Србије, њеног суверенитета, одбрана Косова и Метохије, одбрана права Србије да буде суверена и слободна земља којој нико неће диктирати када ће и коме увести санкције. Нећемо их увести зато што смо сами били жртве санкција и знамо како је наш народ патио под тим санкцијама и зато што се залажемо за мир.
Свако од нас би хтео да рат у Украјини данас стане и да престану да падају словенске и православне главе и на руској и на украјинској страни. Република Србија нити је започела рат у Украјини, нити може да утиче на његов завршетак.
Све што вас занима везано за односе са Русијом, све што вас занима везано за Косово и Метохију, све што вас занима за Сребреницу, све што вас занима за криминал питајте оне који су у све то били и дан данас су умешани до грла и који о томе знају много боље него цела Влада Републике Србије и цела владајућа коалиција у Народној скупштини Републике Србије.
ПРЕДСЕДНИК: Хвала.
Реч има министар, Милићевић.
ЂОРЂЕ МИЛИЋЕВИЋ: Захваљујем, уважени председниче Народне скупштине.
Поштована председнице Владе, даме и господо, уважене колеге и колегинице министри и даме и господо народни посланици, покушаћу да се надовежем на ово о чему је говорио господин Мартиновић.
Дакле, просто не мислим да се неке ствари баш данас у Србији дешавају сасвим случајно. Не мислим да су протести који наводно носе назив борба против насиља, а јесу све осим борбе против насиља, јер свако од нас који седи овде залаже се и увек ће се залагати за борбу против насиља, али ово је класична злоупотреба трагедије, класична злоупотреба људских осећања, јер Срби су емотиван народ, зарад оних најјефтинијих политичких поена и то је неки нови, рекао бих, моделитет понашања на политичкој сцени Србије, сраман модалитет понашања који је увела овдашња опозиција, не ми.
Не мислим да су ти протести баш данас случајни и не мислим да је баш тог петка када су били протести, наводно промовисан, након срамних избора који су одржани у северном делу Косова и Метохије, промовисан градоначелник Косовке Митровице, данас још три градоначелника. Квинта, наравно, признаје те изборе као легитимне, легитимне изборе и са 3% излазности, односно 0,02%, а када у Србији изађе 50% грађана, а наводно опозиција бојкотује, онда су под знаком питања.
45/2ЈЈ/МП

Не мислим просто да је било шта случајно. Приштина и Курти јако добро сагледавају ситуацију у Србији и трагају за својима, заправо они већ имају савезнике у Србији и њима јесте циљ да кроз овакав хаос, кроз немире, кроз насиље, ослабе позицију Србије, како би могли да спроводе своје једностране акте, како би могли да спроводе своје једностране потезе.
У Скупштини, даме и господо народни посланици, уважени председниче, исправите ме ако грешим, али протеклог петка када је била седница Народне скупштине Републике Србије, дневни ред сте дефинисали и прихватили на основу ставова представника опозиције. Захтева, извините.
Уместо да се о томе разговара у институцијама система, а ја ћу да вас подсетим, током међустраначког дијалога, све оно што су предложили европски парламентарци, на којима су инсистирали они којих данас нема на овој страни, није имало ниједну додирну тачку са оним што је предложио Александар Вучић, а то им је омогућило да седе данас у парламенту, а то је да снизимо цензус са пет на три посто. Циљ је био да политику са улице вратимо у институције система, да и власт и опозиција раде далеко више, али њима није циљ изгледа, не изгледа, него дефинитивно није циљ да ствари решавамо у институцијама система и да о горућим питањима водимо демократску расправу и демократски сучељавамо мишљења.
Дуго година, као и господин Мартиновић сам био у парламенту, парламент је за мене глас народа. Овде није довољна снага силе, овде није довољно да лупате о посланичке клупе и да се дерете и да претите и да машете прстом, овде је потребна снага аргумената. Снажни сте као посланик онолико колико су вам снажни аргументи са којима наступате. Дакле, нисте спремни да о томе разговарате овде у парламенту.
Па, немојте ми рећи да је случајан и овај протест пољопривредника, па сасвим случајно у Краљеву се обраћа неко ко је представник једне од политичких опција која долази из редова опозиције. Па, се јављају синдикати, нека ме министар финансија исправи, говори о минималној цени рада, а минимална цена рада у јануару месецу је 14,5% повећана. Да ли сам у праву, господине Мали? Најављен је наставак, континуитет у повећању и плата и пензија.
Па, немојте ми рећи да је случајно текст у Њујорк тајмсу изашао у којем се најнегативније говори о председнику Србије, Александру Вучићу, баш у тренутку када у Вашингтону, у сенату спољно-политички комитет, говори о односима САД према западном Балкану и председник комитета замислите пита, Дерека Шолеа о тексту у Њујорк тајмсу. Па, ко је финансирао тај текст? Па, да ли смо ми толико политички наивни? Али, доћи ће време да и о томе говоримо.
Дакле, апсолутно ништа овде није случајно. Данас када постављају питање, господине Мартиновићу, ту сте у потпуности у праву, француско-немачког споразума, па ја сам од опозиције чуо издаја, предаја. Па, чекајте, која је то правна обавеза коју је председник прихватио у Охриду, а која је противна државним интересима Србије? Па, зар није у Охриду речено да, дијалог, јер Србија се увек залагала да кроз дијалог дође до компромисног и правичног решења. Зар није речено да, нормализација односа. Зар није речено, најпре ЗСО, па онда разговарамо о свему осталом. Зар нису по ко зна који пут поновљене и јасно дефинисане црвене линије.
Дакле, ништа противно државним интересима, већ у складу са државним интересима и европском путу Србије. Када кажете, издаја и предаја, чекајте, да је издаја и да је предаја, па, не би Куртију претили Молотовљевим коктелима доле у Приштини, него би ваљда бацали цвеће пред њега.


45/3ЈЈ/МП

Око санкција, па исправите ме ако грешим, али ми смо током изборне кампање слушали само да прођу избори, па ће Александар Вучић и владајућа коалиција да уведу санкције Русији и да признају независност Косова. Колико траје украјински сукоб? Колико дана траје украјински сукоб? Да ли имамо у континуитету две претње, два притиска, или признајте Косово, тзв. независног Косова и уведите санкције Русији. Па, шта је Србија променила у својој политици? Шта је Александар Вучић променио у својој политици од тренутка и од завршетка парламентарних избора и председничких избора до данас? Успео је да сачува самосталност. Ваљда је суштина вођена једна државе у тој самосталности.

46/1БД/ЦГ18.40 – 18.50

Када говоримо о санкцијама Русији, увек имамо ове флоскуле политичке, да би се дошло до јефтиних политичких поена. Не, нису уведене санкције Русији, јер ми као држава имамо и нешто другачије сагледавамо када говоримо о санкцијама, имамо другачији осећај наспрам осталих народа у држава у Европи и у свету, јер смо народ који је деценијама био под санкцијама и јако добро знамо да рестриктивна политика, да политика санкција не доприноси миру и стабилности, већ само дијалог и већ само разговор.
За мене је увек кључна реч била у парламенту пристојност. Некако смо увек ту пристојност тумачили на различите начине. Пристојност значи да из јавног дискурса када говорите овде избаците оно све што је негативно како би имали нормалну комуникацију, како би имали нормалан дијалог. Али, пристојност значи да сносите и одговорност за оно што учините или не учините и оно што урадите или не урадите. Када позивате ове људе који седе овде на одговорност, па ми смо увек спремни да положимо рачуне за оно зашта смо преузели одговорност.
Када поменете реч избори, добијете од председника Србије врло конкретан и прецизан одговор, пристојан, демократски одговор - поштујем политичке противнике, поштујем политичке неистомишљенике, ако желите изборе, нема проблема, спремни смо да разговарамо и о изборима.
(Светозар Вујачић: Неће они.)
У праву сте, господине посланиче. Али, суштина је направити хаос, направити немире, суштина је доћи по сваку цену до власти, али без избора, ако је то могуће. Е, не може, ту је господин Мартиновић у потпуности у праву.
Демократија у Србији се остварује на изборима и никако другачије. То - нећемо ми изборе, ми ћемо да ви поднесете оставке, па ћемо прелазну Владу, ето начина да дођете на власт без избора, па онда да размишљамо које ћемо изборе да распишемо. И ту сте добили одговор. Хоћете изборе? Председник Србије Александар Вучић вам је јасно поручио – па, све изборе идемо одједном, то је најрационалније, то је најефикасније. Зашто бежите од тога? Ми не бежимо. Ево, спремни смо да положимо рачуне. Преузимамо потпуну одговорност за све што ви кажете. Хоћете изборе - ту смо.
Поред те фрустрираности коју господин Обрадовић има према Александру Вучићу, има велику фрустрираност и према партији којој припадам, СПС и Ивици Дачићу. По ко зна који пут провлачи тезу – ви сте 30 година на власти. Знате, ви и ми социјалисти, ја се извињавам председници Владе, али морам да одговорим, јер сам представник СПС, моћи ћемо да разговарамо на равноправним основама када будете трајали колико и СПС, а то је 32, ево 33. година и када свих 32 године будете релевантан политички чинилац на политичкој сцени Србије, а то сасвим довољно говори о виталности и снази СПС.
О томе да ли је било грешака, свакако, ко ради тај и греши. О томе можемо да говоримо. Највећа грешка је то што тих грешака нисте свесни онда када имате апсолутну одговорност, него након тога.
Подсетићу вас, 2000. године у Србији је требало да тече мед и млеко. Те 2000. године Србија је требала већ да уђе у ЕУ. Ја вас питам, даме и господо, а шта је био основ и тада одбране националних и државних интереса? Да ли су то политичке тековине деведесетих, да ли је то Резолуција 1244 Савета безбедности УН, да ли је то Дејтонски споразум? Дакле, да. Трајемо 32 године и свих 32 године, са поносом истичем, релевантан политички чинилац на политичкој сцени Србије.
Наша политика је нада, наша заједничка политика је будућност и то ће Србија већ сутра да покаже овде у Београду. Наша политика није мржња. Мржња разграђује, мржња не гради, а ми желимо будућност за свако дете, желимо сигурност и
46/2БД/ЦГ

стабилност за сваког грађанина Србије, желимо да се бавимо и да наставимо да се бавимо и економијом и напретком и просперитетом и развојем и изградњом, о томе је говорио господин Весић, и на томе ћемо свакако истрајати. Захваљујем.
ПРЕДСЕДНИК: Хвала.
Бошко Обрадовић, три минуте. Изволите.
БОШКО ОБРАДОВИЋ: Поштовани грађани Србије, мени је драго да сте имали прилику да видите како Влада Републике Србије избегава да одговори на питања народних посланика опозиције. Запањујућа је неодговорност коју показује Влада Републике Србије у овом тренутку, одсуство било какве објективне или субјективне одговорности било ког од министара.
Запањујуће је да нису извукли ни једну поуку из онога што нам се десило, да нису донели ни једну суштинску меру којом смањили насиље у нашем друштву, у медијима, у ријалити програмима, у филмовима, видео игрицама, на интернету, на друштвеним мрежама, тамо где насиље заправо се рекламира, као што се рекламира и у медијима, што још увек нисмо повукли ни једну суштинску ствар да спречимо да нам се такве ствари понављају.
Оно што мени овде јесте заиста, ајде да кажем, једино остало, јер мене верујем нећете послушати, али можда послушате једног другог човека, који је тренутно председник Републике и зове се Александар Вучић и који је 2012. године у предизборном наступу рекао следеће, а ја ћу га цитирати, а ви онда размислите о тим речима. „Када пошаљете дете на улицу, не знате више ко ће да га убије, да ли ће да га убије криминалац или полицајац. При томе, да ме неко погрешно не разуме, нису полицајци криви, 99,90% тих људи часно, одговорно и поштено обавља свој посао. Имате 0,01 оних неодговорних. Ваљда има неки министар унутрашњих послова који треба да сноси одговорност. Ваљда неки Ивица Дачић, када је већ други човек убијен, друго дете убијено, па поднеси, бре, оставку, није твоја фотеља важнија од живота.“ Рекао је и вама поручио Александар Вучић још 2012. године.
Ви сте, госпођо Брнабић, и ваша власт извели људе на протесте, не опозиција. Нема опозиција никакве везе са овим протестима и ових више стотина хиљада људи који су изашли зато што сте ви рекли да систем није заказао, зато што сте се смејали људима у лице и правили фотомонтаже, зато што су ваши медији саопштавали јавности да је то нека минорна групица лешинара, хијена, пијаних и дрогираних људи.
Ако не откажете контрамитинг, који сутра треба да буде у Београду, изазваћете још већи број људи да у суботу изађе на протесте, јер ти људи излазе зато што им је мука овог неправедног, нехуманог и ненормалног система који ви генеришете 11 година на власти.
Дакле, морате преузети одговорност. Морате се повући, омогућити изборе, које ми тражимо од раније, још зато што сте прихватили противуставни француско-немачки споразум којим сте признали лажну државу Косово.
Дакле, идемо на изборе, али морате имати, и са тим завршавам, господине председавајући, морамо имати прелазну техничку Владу која ће гарантовати слободу медија. Вама се више не може веровати, мора неко други да преузме, не ми из опозиције, ево нико из опозиције да не буде у тој прелазној техничкој Влади, већ неки нестраначки људи.
ПРЕДСЕДНИК: Хвала.
Сада реч има председница Владе.



46/3БД/ЦГ

АНА БРНАБИЋ: Хвала.
Поштовани грађани Србије, чули сте да се свако излагање, на крају крајева, сведе на то – прелазна техничка Влада. Свако излагање, по свакој теми се заврши тиме хоћемо на власт без избора.
Никакав проблем нису избори, никакав проблем није да поднесемо ми политичку одговорност. Никакав проблем нису ни протести у Републици Србији, јер откад смо ми на власти и откад Александар Вучић води Србију, протести су демократско право сваке групације у нашој земљи и у нашем народу. Мирни протести, протести где немате чак ни присуство полиције. Једино када имате присуство полиције је када неко покуша да упадне у институције, као нпр. када ви као народни посланик покушате насилно да уђете у Скупштину у којој сте народни посланик, нападнете са осталим силеџијама које сте довели припаднике МУП, полицију, заставу Републике Србије, искористите као обичан штап да би ломили врата на Народној скупштини Републике Србије како би насилно овде ушли, сели у ове клупе и онда тако отели на силу власт не од нас овде, него од грађана Републике Србије који су учествовали на демократским изборима и рекли великом већином кога желе да води ову земљу.

47/1ТЂ/СЧ18.50 - 19.00

Тада то нисте успели и никада нећете успети то на силу, свакако не док ову земљу води СНС и, наравно, подразумева се наши коалициони партнери, не на силу. Власт ће се мењати на изборима. Немогуће је, али апсолутно је немогуће, и престаните да се надате, престаните да верујете у то, немогуће је да будете власт, а да вас народ није изабрао. Не може то да се деси. Не постоји та техничка Влада где ће неко да вам уступи вољу народа и да прода своје гласаче и да каже - није важно шта народ каже него шта ви кажете. Не постоји начин да се то деси. 
Немојте да вам се свако излагање на сваку тему сведе на то да ви морате да будете власт, да ћете ви да будете у некој техничкој Влади или ћете водити неку техничку Владу, па ћете онда ви, као та техничка Влада, која је преузела власт без избора, да угасите све медије који вам се не свиђају. Ваш проблем са "Пинком" и са "Хепијем" није проблем насиља које кажете да се емитује тамо зато што се гори, сто пута гори позиви на насиље емитују на тајкунским медијима, али они вам не сметају зато што вас они подржавају.
Није ваш проблем у медијима насиље. Ви делите медије на оне који вас подржавају и на оне који вас не подржавају, вашу политику, и онда би оне који вас не подржавају да угасите, а ове друге који сто пута више позивају на насиље би да им дате све националне фреквенције и не само то, него би да ове друге, које су приватне телевизије и приватни штампани медије, да затворите. Њихову имовину да одузмете, ваљда конфискујете и да дате онима које подржавају власт. 
Зар заиста ви мислите да је то могуће у Србији? Зар заиста мислите да ће неко одговоран да вам допусти да такве ствари радите у овој земљи за коју смо се борили толико година да устане, да се подигне са колена на коју су је довели, са поломљеном кичмом, да се усправи, да отвори радна места за своје људе, да да перспективу за своју децу, да постане земља која је препозната као земља савремених технологија у односу на земљу која је пре 10 година била препозната као земља јефтине радне снаге, и то ко је био срећан да има посао, од 150 евра минималне плате и 320 евра просечне плате, са незапосленошћу од 26% и незапосленошћу младих од 51%. Ви мислите да ћемо ми сада да кажемо - у реду, ево, ви тражите техничку Владу, ви тражите Владу коју ћете ви водити, у којој ћете ви бити, да угасите медије који вам се не свиђају и да онда имате изборе по условима које ви желите. Није могуће, није реално. Није реално ни у једној нормалној земљи, па није реално ни у Србији. 
Коначно, што се тиче протеста, још једном да  кажем, ово је много другачија земља него 2008. године. То је земља у којој они који не мисле исто као ми могу да изразе своје мишљење, могу да протестују, могу да изађу на улице. Године 2008. Србија је била земља у којој сте имали пријављен скуп дела опозиције, где су људи изашли да кажу да се не слажу са нечим, где је полиција била до те мере брутална, полиција коју је тадашња власт послала, која је данас све скупа заједно опозиција, до те мере брутална да је човек убијен - Ранко Панић, убијен. Ви хоћете данас да убедите грађане Републике Србије да је то тада била слободна и демократска земља, а да је ово данас, када имате скупове не пријављене, на којима нема полиције, зато што верујемо у демократију и да може да се чује и да треба да се чује неко друго мишљење, Србија која је заробљена и Србија која није слободна. Бесмислено је. Ко ће вам поверовати? Наравно да нико не поверује и, наравно, да нико за то не гласа. 
Још једном, управо због тога, да не будемо поново Србија из 2008. године, да немамо поново незапосленост од 26%, да немамо поново незапослених младих од 51%, да немамо поново у 10 година 450 хиљада изгубљених радних места, 450 хиљада људи и породица које су остале без хлеба, да немамо полицију која убија на улицама, као псе, неистомишљенике. Поново због тога у овим ужасно тешким тренуцима позивам све грађане Републике Србије, без икакве разлике, да се видимо сутра, у петак, 26. маја, да се 
47/2ТЂ/СЧ

нађемо овде на платоу испред Народне скупштине Републике Србије,д а се окупимо на скупу "Србија наде", да покажемо јединствену Србију, снажну Србију, недељиву Србију, да покажемо да никада нећемо пристати на дељење нашег народа, на политизацију најстрашнијих трагедија које су нас задесиле, да ћемо умети да сачувамо Србију од свега овога у тешким тренуцима, да покажемо да Србија не сме да стане. Живела Србија!
ПРЕДСЕДНИК: Захваљујем. 
Видим да има још министара пријављених, али пошто је 19.00 часова, по Пословнику ћемо сада да закључимо део седнице посвећен одговарању на питања која су постављена Влади. 
Захваљујем свима који су учествовали у данашњој седници.
(Бошко Обрадовић: Има још два минута.)
Управо објашњавам министрима да им нећу дати реч из тог разлога, а знате да имају предност. 
Дакле, хвала још једном свима који су учествовали у раду и настављамо расправу у понедељак, у 10.00 часова.

(Седница је прекинута у 19.00 часова.)

Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Будите у току