Регионалне мултилатералне иницијативе

Регионалне мултилатералне иницијативе у чијем раду учествује Народна скупштина су: Јадранско-јонска иницијатива, Процес сарадње у Југоисточној Европи и Регионални савет за сарадњу.


Јадранско-јонска иницијатива

Нема сталних тела. У оквиру међупарламентарне сарадње организују се ad hoc скупови на највишем нивоу, једанпут годишње у земљи која председава иницијативом.

Више информација на: www.aii-ps.org


Последње активности

  • Саветник председника Народне скупштине Миодраг Поповић, у својству специјалног представника, учествовао је на 11. конференцији председника парламената земаља чланица Јадранско-јонске иницијативе (ЈЈИ), одржаној у Брду код Крања, Словенија, 12. и 13. маја 2013. године.

  • Десета конференција председника парламената земаља чланица Јадранско-јонске иницијативе (ЈЈИ), одржана је у Београду, 26. априла 2012. године.

  • Потпредседник Народне скупштине Никола Новаковић учествовао је на Деветој конференцији председника парламената земаља чланица Јадранско-јонске иницијативе (ЈЈИ), одржаној у Бечићима, Црна Гора, од 11. до 13. априла 2011. године.Процес сарадње у Југоисточној Европи (ПС ЈИЕ)

Представља најважнији редовни мултилатерални облик сарадње и окосницу новог регионалног концепта за ЈИЕ, који подржавају САД, ЕУ, ОУН, ОЕБС, СЕ. Процес сарадње у Југоисточној Европи покренут је 1996. године са циљем да се Југоисточна Европа трансформише у регион стабилности, безбедности и сарадње у складу са европским интеграционим токовима, а кроз унапређење међусобног дијалога и сарадње на свим нивоима и у свим областима од заједничког интереса. У раду Процеса сарадње у својству пуноправних чланова учествује дванаест земаља: Албанија, Босна и Херцеговина, Бугарска, Црна Гора, Грчка, Хрватска, Македонија, Молдавија, Румунија, Србија, Словенија и Турска. Србија се укључила у пуном капацитету у активности ПС ЈИЕ на Самиту у Скопљу одржаном у октобру 2000. године.
Активности ПС ЈИЕ одвијају се на самитима шефова држава или влада, састанцима МИП, као и на нивоу политичких директора МИП земаља учесница ове иницијативе. Такође, одржавају се и састанци Тројке као сталног координационог тела, коју сачињавају тренутни, претходни и будући председавајући.
Народна скупштина Републике Србије учествује у ПС ЈИЕ у оквиру парламентарне димензије, којом је председавала у периоду јун 2011 - јун 2012 године. Осим састанка председника парламената земаља учесница ПС ЈИЕ који се одржавају на годишњем нивоу, одржавају се и састанци националних координатора и Радне групе за унапређење парламентарне димензије ПС ЈИЕ. Као оперативна подршка парламентарне димензије ПС ЈИЕ успостављен је Регионални секретаријат за парламентарну сарадњу у Софији.

Више информација на: www.rspcsee.org


Регионални савет за сарадњу (РСС)

Регионални савет за сарадњу са седиштем у Сарајеву (ранији Пакт стабилности за Југоисточну Европу) је функционално повезан са Процесом сарадње у ЈИЕ и представља тело које пружа оперативну подршку сарадњи у региону. Осим координиције техничке и финансијске подршке, РСС такође представља регионални форум за дијалог између различитих земаља, међународних организација и донаторске заједнице.
Чине га дванаест земаља учесница у Процесу сарадње у ЈИЕ (Албанија, БиХ, Бугарска, Грчка, Хрватска, Македонија, Молдавија, Румунија, Србија, Словенија, Турска и Црна Гора), УНМИК „у име Косова у складу са резолуцијом СБУН 1244“, ЕУ коју представља Тројка - председавајући Савета ЕУ, Комисија и Секретаријат Савета, као и Европски парламент, и одређен број земаља и институција које активно подржавају регионалну сарадњу у ЈИЕ.

Приоритетне области регионалне сарадње, које се реализују кроз РСС су:

1. Економски развој - регионална трговина и домаће и стране инвестиције, посебно мултилатерални споразум о слободној трговини ЦЕФТА;

2. Инфраструктура - саобраћајна инфраструктура са фокусом на главне коридоре у ЈИЕ, енергија (укључујући и гас), ваздушни простор, заштита животне средине, електронска ЈИЕ;

3. Правосуђе и унутрашњи послови - посебно борба против организованог криминала и корупције;

4. Сарадња у сектору безбедности - Конверзија одбране и реформа сектора безбедности;

5. Јачање људског потенцијала - подршка реформама и укључивању у европске токове у области образовања и научно-технолошких истраживања;

6. Парламентарна сарадња, као „кровна“ тема, која је укључена у све поменуте приоритете.

Више информација на: www.rcc.int

Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
петак, 8. децембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја

Будите у току