Парламентарни одбор за стабилизацију и придруживање

Ступањем на снагу Споразума о стабилизацији и придруживању, 1. септембра 2013. године, Србија је добила статус придружене државе Европској унији и започела је са испуњавањем нових обавеза које нису биле садржане у Прелазном трговинском споразуму, попут фазне либерализације приступа јавним набавкама двеју страна, приступа тржишту некретнина, заштите од дискриминације легално запослених држављана Србије у државама ЕУ, заштите од дискриминације у пословању привредних друштава две стране, као и даље усклађивање домаћег законодавства са прописима ЕУ.

Ступањем на снагу Споразума о стабилизацији и придруживању формирају се нова заједничка тела за његово спровођење, на извршном нивоу, а према члану 12. Споразума, политички дијалог на парламентарном нивоу се одвија у оквиру Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање који чине посланици Народне скупштине и посланици Европског парламента. Парламентарни одбор се оснива у складу са чланом 125, са циљем разматрања свих аспеката односа између Србије и Европске уније и свих важних политичких и економских питања у процесу европских интеграција Србије, нарочито у спровођењу Споразума о стабилизацији и придруживању.

Конститутивни састанак Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање Европске уније и Србије одржан је у Београду, 15. новембра 2013. године у Дому Народне скупштине. Одбор се састоји од подједнаког броја чланова Народне скупштине и Европског парламента, а према Пословнику усвојеном на Првом састанку, састаје се најмање два пута годишње. На крају сваког састанка и расправе о питањима са дневног реда, усваја се Декларација и препоруке које се упућују Савету за стабилизацију и придруживање, као и институцијама Србије и Европске уније.

Састав Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање из реда народних посланика Народне скупштине Републике Србије:

 1. др Владимир Орлић, председник,
  Јасмина Обрадовић, заменик члана,
 2. Верољуб Арсић, члан,
  Душица Стојковић, заменик члана,
 3. Весна Марковић, члан,
  Жарко Мићин, заменик члана,
 4. проф. др Љубиша Стојмировић, члан,
  Горан Пекарски, заменик члана,
 5. Драган Шормаз, члан,
  Марија Обрадовић, заменик члана,
 6. др Александра Томић, члан,
  Катарина Ракић, заменик члана,
 7. Ивана Динић, члан,
  Неђо Јовановић, заменик члана,
 8. Миљан Дамјановић, члан,
  Момчило Мандић, заменик члана,
 9. члан,
  Владимир Ђурић, заменик члана,
 10. Весна Марјановић, члан,
  Гордана Чомић, заменик члана,
 11. др Милорад Мијатовић, члан,
  Милена Бићанин, заменик члана,
 12. Милена Ћорилић, члан,
  Борисав Ковачевић, заменик члана,
 13. Дубравка Филиповски, члан,
  Младен Грујић, заменик члана,
 14. Елвира Ковач (Elvira Kovács), потпредседник,
  Фатмир Хасани, заменик члана,
 15. Маријан Ристичевић, члан,
  Ана Караџић, заменик члана.

Активности:

 • Парламентарни одбор за стабилизацију и придруживање Европске уније и Србије одржао је 11. састанак 30. и 31. октобра 2019. године, у Дому Народне скупштине, којим су копредседавали др Владимир Орлић, на челу делегације Народне скупштине Републике Србије у ПОСП и Тања Фајон, на челу делегације Европског парламента у ПОСП.
  11. састанак 30. октобар 2019. (можете погледати овде I)
  11. састанак 30. октобар 2019. (можете погледати овде II)
  11. састанак 31. октобар 2019. (наставак можете погледати овде I)

 • Парламентарни одбор за стабилизацију и придруживање Европске уније и Србије одржао је десети састанак 27. марта 2019. године у Стразбуру, којим су копредседавали Едуард Кукан, на челу делегације Европског парламента и др Владимир Орлић, на челу делегације Народне скупштине Републике Србије.

 • Парламентарни одбор за стабилизацију и придруживање Европске уније и Србије одржао је девети састанак 29. и 30. октобра 2018. године у Дому Народне скупштине, којим су копредседавали др Владимир Орлић, на челу делегације Народне скупштине Републике Србије у ПОСП и Едуард Кукан, на челу делегације Европског парламента у ПОСП.
  Девети састанак 29. октобар 2018. (можете погледати овде)
  Девети састанак 30. октобар 2018. (наставак можете погледати овде)

 • Парламентарни одбор за стабилизацију и придруживање Европске уније и Србије одржао је осми састанак 13. и 14. јуна 2018. године у Стразбуру, којим су копредседавали Едуард Кукан, на челу делегације Европског парламента и др Владимир Орлић, на челу делегације Народне скупштине Републике Србије.

 • Парламентарни одбор за стабилизацију и придруживање Европске уније и Србије одржао је седми састанак 20. и 21. децембра 2017. године у Дому Народне скупштине, којим су копредседавали др Владимир Орлић, на челу делегације Народне скупштине Републике Србије у ПОСП и Едуард Кукан, на челу делегације Европског парламента у ПОСП.Седми састанак 20. децембар 2017. (можете погледати овде)
  Седми састанак 21. децембар 2017. (наставак можете погледати овде)
 • Парламентарни одбор за стабилизацију и придруживање Европске уније и Србије одржао је шести састанак 13-14. септембра 2017. године у Стразбуру, којим су копредседавали Едуард Кукан, на челу делегације Европског парламента и др Владимир Орлић, на челу делегације Народне скупштине Републике Србије.
 • Парламентарни одбор за стабилизацију и придруживање Европске уније и Србије одржао је пети састанак 22. и 23. септембра 2016. године у Дому Народне скупштине, којим су копредседавали др Владимир Орлић, на челу делегације Народне скупштине Републике Србије у ПОСП и Едуард Кукан, на челу делегације Европског парламента у ПОСП.
  Пети састанак 22. септембра 2016. (можете погледати овде)
  Пети састанак 23. септембра 2016. (наставак можете погледати овде)

 • Парламентарни одбор за стабилизацију и придруживање Европске уније и Србије одржао је четврти састанак 7-8. октобра 2015. године у седишту Европског парламента, Стразбуру, којим су копредседавали Игор Шолтес, заменик председника делегације Европског парламента и др Владимир Орлић, на челу делегације Народне скупштине Републике Србије.
 • Парламентарни одбор за стабилизацију и придруживање Европске уније и Србије одржао је трећи састанак 19-20. марта 2015. године у Дому Народне скупштине, којим су копредседавали др Владимир Орлић, на челу делегације Народне скупштине Републике Србије у ПОСП и Едуард Кукан, на челу делегације Европског парламента у ПОСП.Трећи састанак 19. март 2015. (можете погледати овде)Трећи састанак 20. март 2015. (наставак можете погледати овде)
 • Парламентарни одбор за стабилизацију и придруживање Европске уније и Србије одржао је други састанак 26-27. новембра 2014. године у Стразбуру, којим су копредседавали Едуард Кукан, на челу делегације Европског парламента и др Владимир Орлић, на челу делегације Народне скупштине Републике Србије.
 • Први конститутивни састанак Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање Европска унија – Република Србија одржан је 15. новембра 2013. године у Дому Народне скупштине.
  Уводна обраћања можете погледати овде.
  Радни део састанка можете погледати овде.
  На крају састанка, чланови Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање Европска унија-Србија усвојили су заједничку Декларацију и Препоруке и, у складу са чланом 7. Пословника Парламентарног одбора и чланом 125. Споразума о стабилизацији и придруживању, упутили их Савету за стабилизацију и придруживање, као и институцијама Србије и Европске уније. Декларацију и Препоруке можете погледати овде.
  По завршетку Првог састанка, копредседавајући Парламентарном одбору Иван Андрић и Едуард Кукан дали су изјаве за медије, које можете погледати овде.
Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
субота, 4. јул
 • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја

Будите у току