21. децембар 2018. Шеф делегације Народне скупштине у ПС СЕ разговарала са шефом мисије СЕ у Београду

21. децембар 2018. Шеф делегације Народне скупштине у ПС СЕ разговарала са шефом мисије СЕ у Београду

Петак, 21. децембар 2018.

Шеф делегације Народне скупштине у ПС СЕ разговарала са шефом мисије СЕ у Београду

Шеф делегације Народне скупштине у Парламентарној скупштини Савета Европе др Александра Томић примила је данас новоименованог шефа мисије Савета Европе у Београду Тобијаса Флесенкемпера.


Саговорници су се упознали са деловањем и начином рада. Флесенкемпер је истакао да се Канцеларија у Београду фокусира на помоћ реформи правосуђа, слободи медија, положају националних мањина и да ради на удруженом пројекту са Европском унијом који за циљ има да помогне земљама Југоисточне Европе у придржавању правних тековина Европске уније у оквиру процеса проширења.

Др Александра Томић објаснила је новоименованом шефу Канцеларије ПС у Београду начин деловања и активности сталне Делегације Народне скупштине ПС СЕ, на чијем је челу и напоменула са којим се изазовима стална Делегација сусреће када је у питању ПС СЕ. Др Томић указала је на нереаговање Парламентарне скупштине по питању кршења људских права и слобода на подручју Косова и Метохије, али и на недовољно реаговање над дискриминацијом Срба у Хрватској као припадника националне мањине. Истакла је и да би од великог значаја за Србију било и доношење нових извештаја од стране Мониторинг комитета ПС СЕ који би допринели да Србија уђе у постмониторинг фазу преговора.

Саговорници су разговарали и о предстојећем обележавању 70 година постојања Савета Европе, али и о продубљивању сарадње на нивоима борбе против корупције, унапређењу људских и мањинских права, реформе судства.

Томић је поновила да је главни спољно политички циљ Републике Србије чланство у Европску унију и да Народна скупштина подржава реформску политику Владе усвајањем системских закона из различитих области, како би се приближила тековинама ЕУ и на тај начин побољшала квалитет живота грађана Србије. Навела је да је од пријема Србије у чланство Савета Европе остварен велики напредак, те да је Србија остварила готово све преузете обавезе.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
24 25 26 27 28 29 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
понедељак, 30. март
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја