Четвртак, 7. јун 2007.

Шефови посланичких група ЛДП-а и СПС-а разговарали са известиоцем Европског парламента за Србију

Председници посланичких група Либерално–демократске партије и Социјалистичке партије Србије у Народној скупштини Републике Србије Чедомир Јовановић и Ивица Дачић имали су данас у Дому Народне скупштине одвојене сусрете са известиоцем Европског парламента за Србију Јелком Кацином.Председници посланичких група Либерално–демократске партије и Социјалистичке партије Србије у Народној скупштини Републике Србије Чедомир Јовановић и Ивица Дачић имали су данас у Дому Народне скупштине одвојене сусрете са известиоцем Европског парламента за Србију Јелком Кацином.

Кацин је обавестио саговорнике да је циљ његове посете припрема извештаја о развоју парламентарне демократије у Србији и о оствареном напретку у преговорима о Споразуму о стабилизацији и придруживању са Европском унијом.

Извештај ће бити на дневном реду заседања Европског парламента у октобру, а уколико испуни обавезе у вези са сарадњом са Хашким трибуналом, Србија би, већ до краја године, могла да закључи овај споразум, рекао је Кацин. Он је посебно истакао да “Србија мора да затвори нека поглавља из прошлости” и да ће председнику Народне скупштине Србије предложити усвајање резолуције о осуди геноцида у Сребреници.

Председник Либерално-демократске партије Чедомир Јовановић указао је на значај наставка преговора са Европском унијом, уз оцене да се у Србији и даље релативизује сарадња са Хашким трибуналом и да је она изнуђена. То доказује неспремност, пре свега политичких елита, да се прихватају европске вредности и стандарди. Подсетио је да је и ЛДП предложила споменуту резолуцију о осуди геноцида, али да она није наишла на подршку, и додао да за ово наше друштво има капацитете, али не и политичке елите.

Јовановић је најавио да ће Посланичка група ЛДП-а у Народној скупштини предложити измене Пословника које ће убрзати процедуру усвајања закона везаних за процес европских интеграција наше земље.

Председник Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић је у разговору са Кацином, такође, поздравио наставак преговора о закључивању Споразума о стабилизацији и придруживању са Европском унијом, јер је то у националном и државном интересу. Поновио је да се СПС залаже за сарадњу са Хашким трибуналом, али не и за изручења хашких оптуженика.

Дачић је нагласио да је национални и државни интерес Србије очување Косова и Метохије у њеном саставу.

Дачић је такође подржао иницијативу за доношење резолуције о осуди геноцида, али је притом нагласио да у њој морају да се осуде сви злочини почињени на територији бивше Југославије.У разговору је учествовао и заменик председника Посланичке групе СПС Жарко Обрадовић.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
субота, 19. септембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја