Понедељак, 26. новембар 2007.

Шеста седница Одбора за саобраћај и везе

Одбор за саобраћај и везе је на Шестој седници, одржаној 26. новембра, размотрио Предлог закона о буџету Републике Србије за 2008. годину, са освртом на издвајање буџетских средстава која се односе на Министарство за инфраструктуру.Одбор за саобраћај и везе је на Шестој седници, одржаној 26. новембра, размотрио Предлог закона о буџету Републике Србије за 2008. годину, са освртом на издвајање буџетских средстава која се односе на Министарство за инфраструктуру.

Седници је председавао председник Одбора Владан Вучићевић, а присуствовали су министар за инфраструктуру Велимир Илић, државни секретар Министарства финансија Јанко Гузијан и генерални директор ЈП “Железнице Србије” Миланко Шаранчић .

Чланови Одбора упознати су са главним проблемима који се тичу пре свега недостатка средстава за изградњу и одржавање путева и железнице у Србији и дуговања из претходног периода. У расправи је изнето више предлога како да се реши питање наслеђеног дуга и обезбеде извори финансирања за одржавање путева у Србији.

Министар Илић је нагласио да би дугове предузећа “Путеви Србије” требало претворити у јавни дуг, а за обезбеђење средстава за одржавање путева повећати учешће у акцизи за гориво са 10 на 15 одсто од 1. јануара 2008. године. Овај предлог подржао је и државни секретар Министарства финансија Гузијан, који је изјавио да би то издвајање за 2009. годину требало повећати на 20 одсто. Такође се сложио са предлогом да се наслеђени дугови претворе у јавни дуг.

У расправи је указано и на проблеме који настају због непотврђивања међународних споразума о страним кредитима који чекају и и по две године на потврђивање у парламенту. То наноси велику штету, јер се та средства не могу реализовати, а држава плаћа камате, нагласили су чланови Одбора.

Такође је истакнуто да је потребно дефинисати колико ће се средстава којим темпом издвајати из Националног инвестиционог плана (НИП) за Коридор 10 и обилазницу око Београда, јер то представља приоритете за будући развој Србије, па је предложено да наредној седници Одбора присуствује и министар задужен за спровођење НИП-а Драган Ђилас.

Одбор је закључио да, пре изгласавања буџета за наредну годину, одржи још једну седницу и поново размотри предложена буџетска средства за ове намене. Закључено је и да предузеће “Путеви Србије” достави план и програм растерећења од дугова и планове пословања, као и да министарства за инфраструктуру и финанисје доставе Одбору извештај о резултатима договора.


Одбори везани за ову активностПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
уторак, 22. септембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја