9. септембар 2019. Шеснаесто ванредно заседање Народне скупштине Републике Србије у Једанаестом сазиву

9. септембар 2019. Шеснаесто ванредно заседање Народне скупштине Републике Србије у Једанаестом сазиву

Понедељак, 9. септембар 2019.

Шеснаесто ванредно заседање Народне скупштине Републике Србије у Једанаестом сазиву

Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић сазвала је 16. ванредно заседање за понедељак, 9. септембра, на захтев Владе.


У захтеву за одржавање седнице утврђен је следећи дневни ред, и то:

  1. Предлог закона о дуалном моделу студија у високом образовању, који је поднела Влада,
  2. Предлог закона о регулисаним професијама и признавању професионалних квалификација, који је поднела Влада,
  3. Предлог закона о изменама и допунама Закона о патентима, који је поднела Влада,
  4. Предлог закона о изменама и допунама Закона о ауторском и сродним правима, који је поднела Влада и
  5. Предлог закона о изменама и допунама Закона о заштити топографија полупроводничких производа, који је поднела Влада.
Народна скупштина прихватила је предлог народног посланика проф. др Владимира Маринковића да се обави заједнички начелни претрес о тачкама 1. и 2. дневног реда седнице и заједнички начелни претрес о тачкама 3. до 5. дневног реда седнице.

У наставку седнице, Народна скупштина започела је заједнички начелни претрес о Предлогу закона о дуалном моделу студија у високом образовању и Предлогу закона о регулисаним професијама и признавању професионалних квалификација. Предложене законе народним посланицима образложио је министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић.

До краја дана, народни посланици обавили су и закључили први заједнички начелни претрес о тачкама 1. и 2. дневног реда седнице.

Другог дана рада, 10. септембра, пре преласка на рад, председници, односно, овлашћени представници посланичких група, народни посланици Александар Шешељ, Наташа Мићић, Ђорђе Комленски, Владимир Ђурић,др Даница Буквић, Ђорђе Вукадиновић и Александар Марковић, затражили су обавештења и објашњења у складу са чланом 287. Пословника Народне скупштине.

У наставку рада, Народна скупштина започела је заједнички начелни претрес о тачкама 3,4. и 5. дневног реда седнице.

До краја дана, народна скупштина закључила је заједнички начелни претрес о тачкама 3. до 5. дневног реда седнице, a министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић захвалио се посланицима на конструктивној расправи.

Трећег дана рада, 12. септембра, пре преласка на рад, председници, односно, овлашћени представници посланичких група, народни посланици Александар Шешељ, Ђорђе Милићевић, Татјана Мацура, Ђорђе Вукадиновић, Маријан Ристичевић и др Бобан Бирманчевић затражили су обавештења и објашњења у складу са чланом 287. Пословника Народне скупштине.

У наставку седнице, Народна скупштина је током дана обавила претрес у појединостима o Предлогу закона о дуалном моделу студија у високом образовању и о Предлогу закона о регулисаним професијама и признавању професионалних квалификација.

Четвртог дана рада, 13. септембра, Народна скупштина обавила је претрес у појединостима о Предлогу закона о изменама и допунама Закона о патентима, о Предлогу закона о изменама и допунама Закона о ауторском и сродним правима и о Предлогу закона о изменама и допунама Закона о заштити топографија полупроводничких производа.

Пошто је Народна скупштина обавила расправу, у начелу и у појединостима, о свим тачкама дневног реда седнице председавајући седници, потпредседник Народне скупштине Верољуб Арсић одредио је уторак, 17. септембар, са почетком у 9.45 часова као Дан за гласање о свим тачкама дневног реда Шеснаестог ванредног заседања Народне скупштине Републике Србије у Једанаестом заседању.

Дан за гласање

У дану за гласање, 17. септембра, Народна скупштина већином гласова народних посланика усвојила је Предлог закона о дуалном моделу студија у високом образовању, Предлог закона о регулисаним професијама и признавању професионалних квалификација, Предлог закона о изменама и допунама Закона о патентима, Предлог закона о изменама и допунама Закона о ауторском и сродним правима и Предлог закона о изменама и допунама Закона о заштити топографија полупроводничких производа, које је поднела Влада.

Резултати гласања:

1. Предлог закона о дуалном моделу студија у високом образовању, у целини

2. Предлог закона о регулисаним професијама и признавању професионалних квалификација, у целини

3. Предлог закона о изменама и допунама Закона о патентима, у целини

4. Предлог закона о изменама и допунама Закона о ауторским и сродним правима, у целини

5. Предлог закона о изменама и допунама Закона о заштити топографија полупроводничких производа, у целини

Пошто је Народна скупштина обавила разматрање и одлучивање о свим тачкама дневног реда седнице, потпредседник Народне скупштине Верољуб Арсић закључио је Шеснаесто ванредно заседање Народне скупштине Републике Србије у Једанаестом сазиву.


Видео (17)

Понедељак, 9. септембар 2019. | Шеснаесто ванредно заседање Народне скупштине Републике Србије у Једанаестом сазиву 09.09.2019.(I)

Понедељак, 9. септембар 2019. | Шеснаесто ванредно заседање Народне скупштине Републике Србије у Једанаестом сазиву 09.09.2019.(II)

Понедељак, 9. септембар 2019. | Шеснаесто ванредно заседање Народне скупштине Републике Србије у Једанаестом сазиву 09.09.2019.(III)

Понедељак, 9. септембар 2019. | Шеснаесто ванредно заседање Народне скупштине Републике Србије у Једанаестом сазиву 09.09.2019.(IV)

Уторак, 10. септембар 2019. | наставак Шеснаестог ванредног заседања Народне скупштине Републике Србије у Једанаестом сазиву 10.09.2019.(I)

Прикажи још Преостало видео снимака: 12


Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
понедељак, 10. август
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја