9. март 2016. Чланови одбора за спољне послове, за одбрану и унутрашње послове, за европске интеграције и чланови сталне делегације Народне скупштине при ПС НАТО са делегацијом Одбора за цивилну димензију безбедности ПС НАТО

9. март 2016. Чланови одбора за спољне послове, за одбрану и унутрашње послове, за европске интеграције и чланови сталне делегације Народне скупштине при ПС НАТО са делегацијом Одбора за цивилну димензију безбедности ПС НАТО

Среда, 9. март 2016.

Чланови три одбора Народне скупштине и чланови сталне делегације при ПС НАТО примили делегацију Одбора за цивилну димензију безбедности ПС НАТО

Чланови одбора за спољне послове, за одбрану и унутрашње послове, за европске интеграције и чланови сталне делегације Народне скупштине при ПС НАТО разговарали су данас у Дому Народне скупштине са делегацијом Одбора за цивилну димензију безбедности ПС НАТО, коју предводи лорд Томас Мајкл Џоплинг (Lord Thomas Michael Jopling), потпредседник ПС НАТО и председник Пододбора за демократско управљање Одбора за цивилну димензију безбедности ПС НАТО.


Саговорници су се сложили да ће се добра сарадња Србије и НАТО алијансе, у оквиру програма Партнерство за мир, наставити и у будућности, са циљем очувања мира, просперитета и стабилности у региону Балкана.

Лорд Томас Мајкл Џоплинг, потпредседник ПС НАТО и председник Пододбора за демократско управљање Одбора за цивилну димензију безбедности ПС НАТО похвалио је активно учешће сталне делегације Народне скупштине при овој организацији.

„Србија је кључна земља за стабилност у региону. Ми поштујемо став српског народа и његовог руководства по питању чланства у НАТО и жеље за конструктивним партнерством“, оценио је Џоплинг.

Он је додао да је сарадња Србије и НАТО интензивна и свеобухватна и поздравио је потписивање споразума о сарадњи у области логистике. Говорећи о изазовима са којима се данас суочава Алијанса, Џоплинг је посебно истакао претње које се јављају под окриљем сукоба на различитим странама света, мигрантску кризу и претњу тероризма, изразивши забринутост да исте могу угрозити постигнуту стабилност на Западном Балкану.

„Ми у ПС НАТО позивамо и НАТО и ЕУ да остану посвећени овом региону и подржавамо преговоре Србије о придруживању ЕУ. Такође, апелујемо на националне политичаре да покажу дух компромиса за реформе и искорењивање корупције. Дајемо пуну подршку напорима Владе Србије у борби против корупције, поздрављамо њен изузетан напредак, о чему сведоче и најновији подаци Светске банке, и надамо се наставку нормализације односа Београда и Приштине“, нагласио је Џоплинг.

У конструктивном разговору српских парламентараца са колегама из делегација Литваније, Португала, Немачке, Француске, Грчке, Италије, Летоније, Пољске, Хрватске, Турске, Босне и Херцеговине, Грузије и Црне Горе посебна пажња посвећена је улози Народне скупштине у процесу придруживања ЕУ и сарадњи са Алијансом, усклађивању спољне политике Србије са спољном политиком ЕУ, улози Србије у решавању мигрантске кризе, односу грађана према Алијанси и имплементацији Бриселског споразума.

Потпредседница Народне скупштине Гордана Чомић истакла је да је уверена да ће и у наредном сазиву Народне скупштине сваки документ који буде у функцији сарадње са НАТО бити усвојен и да ће наредна делегација у ПС НАТО наставити да пружа пун допринос раду ове организације.

Председник Одбора за европске интеграције Александар Сенић истакао је да је још 2013.године Одбор донео одлуку о разматрању преговарачких позиција Србије са ЕУ и пуном укључивању цивилног сектора у преговарачки процес кроз формирање Националног конвента, што је поздравио и Европски парламент.

О позицији Србије, као земље кандидата за чланство у ЕУ и земље транзита за мигранте, заменик председника Одбора за спољне послове Жарко Обрадовић истакао је да се мора говорити о питању узрока кризе и решавању ситуације у Сирији. Он је навео да ће Србија, као и до сада, пратити политику ЕУ у мигрантској кризи, али и дати пуну подршку и помоћ избеглицама док су на њеној територији.

Шеф делегације Народне скупштине при ПС НАТО Драган Шормаз, као и чланови наше делегације Дубравка Филиповски и Дејан Раденковић говорили су о имплементацији Бриселског споразума од стране Србије и указали на опструкцију од стране косовских Албанаца по питању формирања Савеза српских општина на КиМ.

Потпредседник ПС НАТО и председник Пододбора за демократско управљање Одбора за цивилну димензију безбедности ПС НАТО лорд Томас Мајкл Џоплинг сложио се да је у овом случају неопходан дијалог и подсетио да ће се наредни Роуз-Рот семинар одржати у Приштини.

У делегацији Одбора за цивилну димензију безбедности ПС НАТО били су и Виталино Канас (Vitalino Cаnas), председник овог Одбора, као и шефови и чланови делегација 13 земаља у овој организацији, док су испред Народне скупштине састанку присуствовали и народни посланици Љубиша Стојмировић, Весна Марковић, Бранислав Блажић и Марко Ђуришић.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
среда, 12. август
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја