2. март 2021. Шеф сталне делегације у ПС ОДКБ мр Милован Дрецун

2. март 2021. Шеф сталне делегације у ПС ОДКБ мр Милован Дрецун

Уторак, 2. март 2021.

Чланови сталне делегације Народне скупштине при Парламентарној скупштини Договора о колективној безбедности учествовали на састанцима сталних комисија

Чланови сталне делегације Народне скупштине при Парламентарној скупштини Договора о колективној безбедности (ПС ОДКБ) учествовали су онлајн 2. марта 2021. године на састанцима Сталне комисије за одбрану и безбедност, Сталне комисије за политичка питања и међународну сарадњу и Сталне комисије за социјално-економска и правна питања ПС ОДКБ.


У раду Сталне комисије за одбрану и безбедност учествовао је шеф сталне делегације НС РС у ПС ОДКБ мр Милован Дрецун који је, обраћајући се члановима Комисије, истакао значај билатералне и мултилатералне сарадње у области борбе против тероризма. Упознао је чланове Комисије да је Народна скупштина 28. јануара 2021. године ратификовала Споразум између Владе Републике Србије и Владе Руске Федерације о сарадњи у борби против тероризма.

На састанку Сталне комисије за политичка питања и међународну сарадњу на коме је учествовао члан делегације Јован Палалић разматрана су питања приоритета председавања Републике Таџикистан Организацијом договора о колективној безбедности 2021. године, резултати заседања Савета за колективну безбедност ОДКБ о колективној безбедности и стања и тенденција у развоју међународне политичке ситуације у зони одговорности ОДКБ.

Члан сталне делегације Јован Палалић обратио се учесницима састанка истакавши да је Народна скупштина Републике Србије усвојила 2007. године Резолуцију о заштити суверенитета, територијалног интегритета и уставног поретка којом је донета одлука о проглашењу војне неутралности. Нагласио је да се због глобалних кретања по безбедност у свету, безбедносна политика Републике Србије заснива на интегралном и мултилатералном приступу безбедности. Оценио је да Република Србија проширује и продубљује постојећи ниво сарадње са ОДКБ ради доприноса глобалној стабилности и безбедности, у складу са политиком војне неутралности.

У раду Комисије за социјално-економска и правна питања учествовао је члан делегације Душан Бајатовић. На састанку је размотрен нацрт препорука за усавршавање националног законодавства држава чланица ОДКБ о нежељеним миграцијама, као и питања финансирања активности Парламентарне скупштине.


Фото галеријаПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2