17. септембар 2019. Чланови одбора за спољне послове и за европске интеграције и чланови ПГП са Србијом Државног збора Словеније

17. септембар 2019. Чланови одбора за спољне послове и за европске интеграције и чланови ПГП са Србијом Државног збора Словеније

Уторак, 17. септембар 2019.

Чланови одбора за спољне послове и за европске интеграције примили чланове ПГП са Србијом Државног збора Словеније

Чланови одбора за спољне послове и за европске интеграције разговарали су данас са делегацијом Посланичке групе пријатељства са Србијом у Државном збору Словеније, коју предводи председник ПГП Предраг Баковић.


Председник Одбора за спољне послове проф. др Жарко Обрадовић оценио је да су парламентарни односи двеју држава одлични, чему подстрек дају и одлични односи председника два парламента. Укупне односе Србије и Словеније оценио је као добре, у којима је једина разлика питање Косова и Метохије. Говорећи о европским интегрцијама Србије, Обрадовић је навео да је до сада отворено 17 поглавља, а привремено затворена два и да Србија има административних капацитета за више. Међутим, најважније у преговарачком процесу јесте Поглавље 35, односно, дијалог Београда и Приштине, где је Обрадовић истакао да земље ЕУ треба да подрже дијалог Београда и Приштине у коме треба доћи до компромисног решења прихватиљивог за обе стране.

„Ушли смо у тај процес добровољно, са жељом да се нађе решење ради бољег живота грађана и желимо да се не говори само о потписивању Бриселског споразума, већ о његовом спровођењу“, поручио је председник Одбора за спољне послове и додао да ЕУ као гарант Бриселског споразума није много урадила на његовом спровођењу у претходних шест година.

Обрадовић је захвалио словеначким колегама на подршци нашем путу ка ЕУ, што остаје спољно-политички приоритет земље. Он је навео да Србија жели даље да развија односе са Словенијом, како на политичком и економском плану, тако и у другим областима.

Предраг Баковић, председник ПГП са Србијом у Државном збору Словеније сложио се са српским колегама да је сарадња двеју држава одлична и да толико контаката на нивоу влада и парламената Словенија нема ни са једном другом државом и констатовао да такве односе треба наставити. Он је привредну сарадњу оценио као више него добру, а посебно је истакао сарадњу у области културе, образовања и запошљавања. Баковић је поручио да Словенија разуме ситуацију Србије по питању Косова и Метохије, као и да је важно да се разговори наставе, што зависи од обе стране, као и да сматра да увођење такси на робу из Србије и БиХ и формирање снага безбедности не помажу дијалогу који би довео до решења. Баковић је оценио да је Словенија уласком у ЕУ много добила и зато своје искуство жели да подели са Србијом, као што жели да до проширења ЕУ дође што пре.

У разговору у коме су учествовали чланови ПГП са Србијом Лидија Дивјак Мирник и др Франц Трчек, као и чланови одбора за спољне послове и за европске интеграције Гордана Чомић, Дубравка Филиповски, Драган Шормаз и проф. др Љубиша Стојмировић било је речи о проблемима са којима се ЕУ данас суочава, коришћењу европских фондова за инфраструктурне пројекте, унапређењу привредне и инфраструктурне сарадње двеју држава, питању проширења ЕУ и његовом финансирању, питању политике према избеглицама и мигрантима, проналажењу компромисног решења косовског питања и друго.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
недеља, 18. април
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја