16. децембар 2015. Чланови ПГП са Швајцарском у разговору са амбасадором Швајцарске Конфедерације у Србији

16. децембар 2015. Чланови ПГП са Швајцарском у разговору са амбасадором Швајцарске Конфедерације у Србији

Среда, 16. децембар 2015.

Чланови ПГП са Швајцарском састали се са амбасадором Швајцарске Конфедерације у Србији

Председница и чланови Посланичке групе пријатељства са Швајцарском састали су се данас,16. децембра у Дому Народне скупштине са амбасадором Швајцарске Конфедерације у Србији Њ.Е. Жан – Данијел Рухом.


Отварајући састанак, председница ПГП са Швајцарском Јасмина Обрадовић парламентарну сарадњу Србије и Швајцарске оценила је највишом оценом.

Обрадовић се осврнула и на мултилатералне, као и билатералне односе, које, како је навела, карактерише широк спектар билатералних споразума из многих области, а који омогућавају развијање врло добре међусобне сарадње.

Такође председница ПГП нагласила је и да је консекутивно председавање Швајцарске и Србије Организацијом за безбедност и сарадњу у Европи (ОЕБС) у 2014. односно 2015. години додатно унапредило укупне политичке односе, као и билатералну сарадњу, и истовремено пружило прилику да две државе заједничким напорима дају свој допринос стабилности и безбедности у Европи.

Том приликом Обрадовић је истакла и да је за Србију веома важна свеукупна подршка Швајцарске, нарочито када се ради о јачању владавине права и демократије, као и економском развоју, образовању и унапређењу енергетске ефикасности.

„Републици Србији, као кандидату за чланство у Европској унији, од великог значаја су искуства Швајцарске приликом примене европских стандарда и тековина, као и подршка коју пружате нашој земљи на путу ка пуноправном чланству у ЕУ“, закључила је Обрадовић, притом изразивши посебну захвалност на помоћи коју је Швајцарска Конфедерација упутила Србији приликом мајских поплава 2014. године.

Амбасадор Жан - Данијел Рух поздравивши присутне чланове ПГП истакао је да између српског и швајцарског народа постоји дубока веза, чему свакако сведочи присуство Швајцарске у Србији које је дуже од сто година, као и присуство велике заједнице Срба у Швајцарској, које је утицало на блиске и пријатељске односе два народа.

„Када сам дошао у Србију себи сам зацртао два циља први је унапређење економске сарадње и други да се народу у Швајцарској пружи реалистичнија слика Србије, и драго ми је што данас могу рећи да смо по оба та циља забележили велики успех“, подвукао је амбасадор.

Рух је говорио и о билатералним односима које је описао динамичним, разноврсним и добро развијеним са потенцијалом за даље унапређење, као и о потенцијалу који се крије у трговинским односима и који свакако треба да се унапреди.

Током свог излагања он је упознао чланове ПГП и са могућношћу увођења дуалног система образовања у Србији, по угледу на швајцарски образовни систем, а који према његовим речима представља кичму економског успеха Швајцарске.

Такође, том приликом, амбасадор је истакао да је Швајцарска посвећена пружању подршке Србији на њеном путу европских интеграција и да њен фокус остаје у томе да Србија одржи своју макроекономску стабилност и побољша конкурентност пословног окружења.

Састанку су, уз председницу Јасмину Обрадовић, присуствовали и чланови ПГП са Швајцарском мр Дејан Раденковић, Дубравка Филиповски, Љиљана Малушић, Милош Тошанић, Владо Бабић, Зоран Бојанић, Бранислав Блажић, Милан Новаковић, Далибор Радичевић, Александра Малетић, Нинослав Гирић, Аида Ћоровић, Сабина Даздаревић и Бранка Бошњак.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
петак, 23. октобар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја