22. мај 2019. Чланови ПГП са Словенијом и амбасадор Словеније у Србији Изток Јарц

22. мај 2019. Чланови ПГП са Словенијом и амбасадор Словеније у Србији Изток Јарц

Среда, 22. мај 2019.

Чланови ПГП са Словенијом разговарали са амбасадором Словеније у Србији

Чланови ПГП са Словенијом разговарали су данас са амбасадором Словеније у Србији Њ.Е. Изтоком Јарцом о билатералној сарадњи Србије и Словеније.


На првом сусрету чланова ПГП са Словенијом и амбасадора Јарца, од његовог ступања на дужност, било је речи о политичкој и економској сарадњи двеју држава, као и регионалној сарадњи и сарадњи у области пољопривреде, заштите животне средине, образовања, науке и технике, али и подршци Словеније европским интеграцијама Србије.

Саговорници су односе Србије и Словеније оценили као веома добре и заложили се за интензивирање сарадње на свим нивоима.

Председник ПГП са Словенијом Милија Милетић истакао је да се сарадња двеју земаља интензивирала последњих година, посебно нагласивши заинтересованост чланова посланичких група пријатељства у оба парламента да се парламентарна сарадња унапреди. Он је захвалио амбасадору Словеније на подршци његове земље европском путу Србије, посебно на максималној подршци приликом отварања нових преговарачких поглавља. Такође, Милетић се осврнуо и на добру економску сарадњу и словеначке компаније које у Србији запошљавају велики број грађана. Он је поздравио ангажованост Словеније у регионалној сарадњи, посебно преко иницијативе Брдо Бриони, али је истовремено оценио да садашња ситуација на Косову и Метохији не иде у прилог помирењу народа, имајући у виду приштинско непоштовање Бриселског споразума, формирање војске, увођење такси од 100 одсто на робу из Србије и БиХ, као и доношење резолуције о геноциду која не кореспондира са реалношћу.

Амбасадор Словеније у Србији Изток Јарц оценио је да сарадња Народне скупштине и Државног Збора иде узлазном путањом, што је добар знак сарадње на нивоу скупштина, али и држава. Он је обавестио чланове ПГП са Словенијом о активностима које Амбасада Словеније у Београду предузима како би се билатерална сарадња унапредила, пре свега на плану европских интеграција, пољопривреде, науке и технологије, заштите животне средине, економске и регионалне сарадње. Амбасадор Јарц истакао је да се Група пријатељства са Србијом у Државном Збору састоји од познатих словеначких политичара, који су заинтересовани за интензивирање сарадње са српским колегама.

У разговору је било речи и о статусу српске заједнице у Словенији, уз оцену да две државе поред заједничке прошлости могу имати и светлу заједничку будућност.

Састанку су присуствовали и чланови ПГП са Словенијом Наташа Ст. Јовановић, Предраг Јеленковић, Горан Ковачевић, проф.др Миладин Шеварлић, др Светлана Николић Павловић, др Борка Грубор, Ана Чарапић и Данијела Стојадиновић, као и заменик амбасадора Словеније Роман Вајкслер.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
среда, 4. август
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја