17. март 2017. Чланови ПГП са Немачком у разговору са члановима немачког Бундестага

17. март 2017. Чланови ПГП са Немачком у разговору са члановима немачког Бундестага

Петак, 17. март 2017.

Чланови ПГП са Немачком састали се са члановима Одбора за надзор над изборима, питања имунитета и Пословника немачког Бундестага

Чланови Посланичке групе пријатељства са Немачком разговарали су данас са делегацијом Одбора за надзор над изборима, питања имунитета и пословника немачког Бундестага, која борави у посети Народној скупштини.


Председница ПГП са Немачком Весна Марковић истакла је да је ова група пријатељства једна од многобројнијих у Народној скупштини и да броји 85 чланова. Навела је да су односи Србије и Немачке на високом нивоу, али да постоји простор за унапређење парламентарне сарадње. Марковић је истакла да многобројни сусрети премијера Александра Вучића и немачке канцеларке Ангеле Меркел говоре о томе да су односи две земље на највишем нивоу до сада. Велики значај за Србију има Берлински процес у оквиру којег су, између осталог, покренуте и теме које се односе на инфраструктурне пројекте у региону, додала је председница ПГП са Немачком. Такође, истакла је да је чланство Србије у Европској унији стратешки приоритет и циљ Србије, као и да у Народној скупштини постоји већинска подршка овом процесу. Додала је да Немачка има важну улогу у процесу придруживања Србије ЕУ и да активно подржава отварање нових преговарачких поглавља. Весна Марковић је изразила наду да ће Бундестаг формирати посебну Посланичку групу пријатељства са Србијом, иако је формирана Посланичка група пријатељства са земљама Југоисточне Европе, у којој се налази и Србија.

Марковић се осврнула и на актуелне проблеме са којима се суочава Европска унија, попут мигрантске кризе, тероризма, као и ефекат Брегзита и изразила наду да ће ЕУ јединственим и ефикасним деловањем наћи решење ових питања.

Шеф делегације немачког Бундестага Хелмут Брант изразио је задовољство због бројности чланова ПГП са Немачком у Народној скупштини и истакао да то указује на добре односе који постоје између две земље. Нагласио је да је поред сарадње на највишем нивоу, неопходно интензивирати и међупарламентарну сарадњу, а све у циљу стабилности на Западном Балкану. Брант се интересовао за контролну функцију Народне скупштине у односу на рад Владе и који су следећи кораци у процесу придруживања Србије ЕУ.

У разговору који је уследио учествовали су чланови Посланичке групе пријатељства и то: др Александра Томић, Муамер Зукорлић, др Муамер Бачевац, Дејан Николић, Елвира Ковач, Нада Лазић и Јасмина Каранац, који су немачке колеге упознали са контролном функцијом Народне скупштине, процесом европских интеграција, заштитом животне средине и образовањем и положајем националних мањина у Србији.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
Недеља, 24. јун
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја

Будите у току