9. септембар 2019. Чланови ПГП са Индонезијом и амбасадор Индонезије у Србији

9. септембар 2019. Чланови ПГП са Индонезијом и амбасадор Индонезије у Србији

Уторак, 10. септембар 2019.

Чланови ПГП са Индонезијом примили новоименованог амбасадора Индонезије у Србији

Чланови ПГП са Индонезијом разговарали су јуче са новоименованим амбасадором Индонезије у Србији Њ.Е. Мохамедом Чандра Виђа Јудом.


На првом сусрету чланова ПГП са Индонезијом и амбасадора Виђа Јуде, од његовог ступања на дужност, било је речи о политичкој и економској сарадњи двеју држава, унапређењу парламентарне, као и свеукупне билатералне сарадње, посебно имајући у виду 65 година од успостављања дипломатских односа Србије и Индонезије.

Председница ПГП са Индонезијом Љиљана Малушић захвалила је амбасадору Виђа Јуди на томе што његова земља инсистира на поштовању међунардног права и што није признала једнострано проглашену независност Косова и Метохије, уз оцену да Србија остаје посвећена дијалогу са Приштином, као и да је Боград спреман да дијалог настави одмах по укидању нецивилизацијских такси које је Приштина увела на робу из Србије и БиХ. Малушић је оценила да се на Косову и Метохији константно дешавају инциденти који показују да понашање Приштине не угрожава само дијалог, већ и безбедност српског и другог неалбанског становништва на Косову и Меотохији.

Председница ПГП са Индонезијом захвалила је и на подршци 2014. године када су Србију захватиле незапамћене поплаве. Она је додала да је Србија поносна на праксу одржавања међуверских дијалога између двеју држава још од 2011. године, као и да сматра да званични односи држава треба да буду најбољи могући на парламентарном нивоу како би се народи међусобно боље повезали без обзира на територијалну удаљеност. Малушић је истакла да данас ПГП са Индонезијом у српском парламенту броји 29 чланова, који се залажу за унапређење економске сарадње са Индонезијом, имајући у виду добру инвестициону климу у Србији која је резултат реформског процеса започетког још 2014. године, као и вођења политике мира, стабилности и сарадње. Председница Малушић је изразила наду да ће Индонезија на предстојећој 141. скупштини ИПУ, која ће се одржати у октобру у Београду, бити представљена делегацијом на највишем нивоу.

Амбасадор Мохамед Чандра Виђа Јуда навео је да на овај први састанак са члановима ПГП са Индонезијом доноси поруку своје земље за јачањем економске сарадње, као и свеукупних билатералних односа. Он је истакао да ће Индонезија наставити политику поштовања међународног права, као и да две државе нису искористиле пун капацитет за сарадњу на свим пољима. Као посебно важно амбасадор је оценио унапређење сарадње у области пољопривреде и иновационих технологија.

Чланови ПГП са Индонезијом, који су присуствовали састанку, истакли су да је Србија веома заинтересована за индонежанске инвестиције и спремна за јачање трговинске сарадње, као и сарадње и размене у пољопривреди, новим технологијама, туризму, војној и хемијској индустрији, али и за унапређење културне и образовне сарадње и размене. Посебно је истакнута заинтересованост за улагање растуће индонежанске економије у регион источне Србије и у органску производњу.

Састанку су присуствовали, поред председнице ПГП са Индонезијом и чланови ПГП Александар Марковић, Горан Ковачевић, Миланка Јевтовић Вукојичић, Драгана Костић, Оливера Пешић, Соња Влаховић, Младен Лукић, Верољуб Матић, Тања Томашевић Дамњановић и Далибор Радичевић.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2