3. фебруар 2016. Чланови Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова у разговору са делегацијом Трећег комитета ПС ОЕБС

3. фебруар 2016. Чланови Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова у разговору са делегацијом Трећег комитета ПС ОЕБС

Среда, 3. фебруар 2016.

Чланови Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова примили делегацију Трећег комитета ПС ОЕБС

Чланови Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова разговарали су данас у Народној скупштини са делегацијом Трећег комитета парламентарне скупштине ОЕБС-а, коју предводи Изабел Сантос, председавајућа Комитета.


У разговору, који се односио на улогу Србије у процесу решавања мигрантске кризе и на механизме који се примењују у циљу њеног превазилажења, оцењено је да проблем треба решавати тамо где је настао, уз позив земљама ОЕБС-а да се не заустављају избеглице, већ рат.

Председник Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Мехо Омеровић упознао је делегацију Трећег комитета ПС ОЕБС са подацима о транзиту миграната преко територије Србије, истакавши да тренутно дневно у Србију улази око 2.000 особа, што је значајно мањи прилив у односу на крај 2015. године када је тај број износио 11.000 особа дневно. Србија је отворила штаб за прихват избеглица у Прешеву, уложила напоре како би спречила илегалне преласке границе и прва је земља на балканској рути која је увела биометријску регистрацију миграната. Србија улаже све своје напоре како би се мигранти евидентирали и како би се унапредио систем азила, међутим подаци говоре да 99 одсто ових људи не жели да остане у Србији, истакао је Омеровић.

„Србија је од почетка кризе показала проактиван приступ у заштити и пружању помоћи мигрантима. Негујемо хумани приступ према тим људима, јер смо се као земља у прошлости суочавали са бурним, турбулентним и миграционим кретањима“, истакао је Омеровић.

Председавајућа Трећег комитета ПС ОЕБС Изабел Сантос истакла је важност улоге коју Србија има на балканској рути, не само што је прихватила избеглице и што је отворена земља, већ и зато што је започела прикупљање биометријских података. Она је позвала колеге из Србије на сарадњу са земљама чланицама ОЕБС-а у процесу решавања мигрантске кризе, која се такође односи и на питање поштовања људских права.

У разговору у коме су учествовали чланови Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Вера Пауновић, Елвира Ковач, Владица Димитров, Злата Ђерић, Олена Папуга, Биљана Хасановић Кораћ, Љиљана Малушић, Љибушка Лакатош и Слободан Перић, као и представници Трећег комитета ПС ОЕБС Ивана Добесова, Гордана Чомић и Игнацио Санчез Амор, било је речи, између осталог, и о законодавном оквиру за решавање питања миграција у Србији, потреби успостављања база података са биометријским подацима миграната на границама ЕУ, регионалној сарадњи, решавању статуса миграната који немају право на азил у земљама ЕУ, проблему трговине људима, а посебно трговине децом и друго.

На састанку је закључено да постоје воља и спремност да се заједничким снагама решава питање мигрантске кризе и оцењено да начин на који Србија решава ову кризу представља пример како се једна земља интегрише у ЕУ.

Делегација Трећег комитета ПС ОЕБС-а борави у Србији поводом израде Извештаја, који ће бити представљен на редовном годишњем заседању ове организације у јулу 2016. године.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
среда, 30. септембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја