23. мај 2019. Народни посланици са делегацијом Одбора за етничке послове Свекинеског народног конгреса

23. мај 2019. Народни посланици са делегацијом Одбора за етничке послове Свекинеског народног конгреса

Четвртак, 23. мај 2019.

Чланови Одбора за спољне послове и Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова састали се у Дому Народне скупштине са делегацијом Одбора за етничке послове Свекинеског народног конгреса

Председник Одбора за спољне послове проф. др Жарко Обрадовић изразио је уверење да ће састанак две делегације бити још један корак у добром правцу проширења сарадње парламената Србије и Кине. Он је нагласио изузетне односе између две земље којима тон дају два председника Александар Вучић, председник Републике Србије и Си Ђинпинг, председник Народне Републике Кине. Обрадовић је истакао активну улогу Србије унутар иницијативе „Појас и пут“ и процес сарадње 17+1 што потврђују бројни започети и реализовани пројекти између Србије и Кине.


Обрадовић је делегацију Кине упознао са положајем националних мањина у Србији, којих има укупно 28, као и са податком да наша држава примењује све међународне стандарде о мањинама, у циљу додатног унапређења људских и мањинских права и, поред тога, може се похвалити као земља која је на квалитетан начин решила питање положаја припадника мањинских заједница. Посебно је детаљно упознао делегацију Кине са питањем Косова и Метохије и истакао да питање положаја албанске мањинске заједнице представља сепаратистичко, а не етничко питање и захвалио се на континуираној и принципијелној подршци Кине територијалном интегритету и суверенитету Србије.

Предводник делегације Одбора за етничке послове Свекинеског народног конгреса Сиао Хуеин, сложио се да су односи две земље на веома високом нивоу, од политичке до економске сарадње, и указао на традиционално пријатељске односе два народа. Он је нагласио да су томе посебно допринели сусрети председника Кине Си Ђипинга и председника Републике Србије Александра Вучића, као и споразум о стратешком партнерству две земље, који је потписан 2016. године, приликом историјске посете председника Кине Србији. Хуеин је говорио и о значају учешћа председника Вучића на Другом међународном форуму „Појас и пут“.

У наставку разговора Хуеин је детаљно информисао делегацију Народне скупштине о броју, положају и правима националних мањина у Кини, која има 56 народа, од којих 55 спада у националне мањине.

Састанку су присуствовали Дубравка Филиповски, проф. др Љубиша Стојмировић, Миланка Јевтовић Вукојичић, Оливера Огњaновић, Весна Ивковић, Наташа Ст. Јовановић, Виолета Лутовац, Љиљана Малушић и Никола Савић.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
среда, 4. август
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја