Четвртак, 31. јануар 2008.

Чланови Одбора за равноправност полова разговарали са делегацијом Министарства спољних послова Ирана

Заменица председнице Одбора за равноправност полова Надица Момиров и чланови Одбора Милица Војић-Марковић и Зорица Ковачевић разговарали су данас у Дому Народне скупштине са Тахерех Назари, генералном директорком Дирекције за међународна питања жена и људских права у Министарству спољних послова Ирана и саветницом шефа иранске дипломатије.Заменица председнице Одбора за равноправност полова Надица Момиров и чланови Одбора Милица Војић-Марковић и Зорица Ковачевић разговарали су данас у Дому Народне скупштине са Тахерех Назари, генералном директорком Дирекције за међународна питања жена и људских права у Министарству спољних послова Ирана и саветницом шефа иранске дипломатије.

У центру пажње био је положај жена у Ирану и у нашој земљи. Надица Момиров упознала је госте са активностима Одбора за равноправност полова и истакла да је најважнији задатак Одбора да понови поступак везан за доношење закона о равноправности полова и убрза његово усвајање. Такође је подсетила да на усвајање у Народној скупштини чека и Предлог декларације о спречавању насиља над женама.

Тaхерех Назари упознала je саговорнице са актуелним положајем жена у Ирану и нагласила да оне заузимају важно место у иранском друштву. Према њеним речима, у току је велики покрет за унапређење положаја жена у Ирану и равноправност полова мора бити примењена у свим сферама живота. Тaхерех Назари је навела да 64 одсто свих студената чине жене, као и да оне учествују са 35 процената у броју укупно запослених у земљи. У Ирану је повећано и присуство жена у политичком животу на свим нивоима, па је проценат њиховог учешћа у локалној самоуправи је за 70 одсто већи него у претходном периоду.

У разговору је изражена спремност да се, у циљу размене искустава о положају жена, интензивира сарадња одбора два парламента која се баве питањима равноправности полова. Изнета је и оцена да ће јачању укупне парламентарне сарадње допринети формирање групе пријатељства са Ираном у Народној скупштини.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
петак, 18. септембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја