12. јул 2016. Чланови Одбора за европске интеграције у разговору са државним секретаром у Министарству спољних послова Италије

12. јул 2016. Чланови Одбора за европске интеграције у разговору са државним секретаром у Министарству спољних послова Италије

Уторак, 12. јул 2016.

Чланови Одбора за европске интеграције разговарали са државним секретаром у Министарству спољних послова Италије

Чланови Одбора за европске интеграције разговарали су, у Дому Народне скупштине, са државним секретаром у Министарству спољних послова Италије Вићенцом Амендолом.


Заменица председника Одбора Елвира Ковач истакла је да је став грађана према европском путу јасно исказан на парламентарним изборима, а који се огледа кроз велику подршку странкама европске оријентације. Она истиче да су народни посланици спремни за велики посао који је пред новим сазивом парламента, пре свега у наставку спровођења економских реформи, а затим и у усклађивању домаћег законодавства са законодавством ЕУ. Ковач је истакла значај отварања преговарачких поглавља 23 и 24 које је Одбор за европске интеграције без обзира на изборе, размотрио у техничком мандату. Она истиче да је парламент интензивно укључен у европски процес, и да је иницирао и укључење шире јавности кроз сарадњу са цивилним сектором и невладиним организацијама.

„Србија је у овом тренутку спремна да отвори још осам преговарачких поглавља“, изјавила је Ковач. Осврћући се на одлуку Велике Британије да напусти Европску унију Ковач је изразила наду да процес проширења неће бити доведен у питање и да ће ЕУ успешно превазићи тешкоће са којима се сусрела.

Државни секретар Амендолa нагласио је да је Србија увек имала подршку Италије на њеном европском путу и да се чврсто залаже за идеју прикључења Западног Балкана европској заједници. Он сматра да је потребна чвршћа и јасније дефинисана визија евро интеграција и конкретно пројектно умрежавање на нивоу целог региона. Амендолa је истакао и да Италија снажно подржава спровођење, не само економских реформи у Србији, већ и реформи законодавства и администрације.

„Реформе су битне и неопходне, јер саму земљу чине снажнијом“, рекао је Амендолa.

Чланица Одбора за европске интеграције Гордана Чомић, истакла је да Демократска странка остаје привржена свим пословима европских интеграција и да на том путу влада Републике Србије има њихову пуну подршку. Она је изразила жељу за већим утицајем и улогом Италије на Западном Балкану, не само у остваривању пројектних идеја, већ и у вредносном смислу јер, како је навела, ни једна земља Западног Балкана није имала проблема са Италијом.

Састанку су присуствовали и чланови Одбора Душица Стојковић и Жарко Мићин.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
четвртак, 23. јануар

Цео календар догађаја