8. јул 2016. Чланови Одбора за европске интеграције у разговору са члановима групе „Пријатељи Србије“ Европског парламента

8. јул 2016. Чланови Одбора за европске интеграције у разговору са члановима групе „Пријатељи Србије“ Европског парламента

Петак, 8. јул 2016.

Чланови Одбора за европске интеграције разговарали са посланицима Европског парламента, члановима групе „Пријатељи Србије“

Чланови Одбора за европске интеграције примили су данас делегацију посланика Европског парламента, чланова групе „Пријатељи Србије“, коју предводи румунски посланик Емилиан Павел (Emilian Pavel).


Саговорници су поздравили најаву отварања преговарачких поглавља 23 и 24, у јулу ове године и изразили задовољство наставком политике проширења ЕУ, без обзира на ситуацију коју је у Унији изазвао резултат британског референдума. Такође, у разговору је оцењено да ће отварање поглавља бити „ветар у леђа“ интеграцијским процесима Србије, али и расположењу грађана према ЕУ.

Председница Одбора Мариника Тепић оценила је да прва посета европских парламентараца Одбору након његовог конституисања долази у битном и важном моменту за нашу земљу, имајући у виду да је преговарачки процес за поглавља 23 и 24, најдужи и најтежи, и поздравила подршку коју ће Србија у том процесу имати од стране групе „Пријатељи Србије“. Она је поручила да је Србија спремна за отварање још неких поглавља, као што је спремна и за примену акционих планова.

Председница Тепић је упознала европске колеге са чињеницом да већину народних посланика у овом сазиву чине заговорници европских интеграција Србије, иако је представничка слика другачија, односно, иако у Парламенту постоје и евроскептичне странке. Она је представила улогу Народне скупштине и Одбора у преговарачком процесу, посебно нагласивши разматрање преговарачких позиција Србије по поглављима уз сарадњу са цивилним и невладиним сектором кроз Национални конвент, који окупља преко 600 организација.

„Са великом пажњом пратимо дешавања у ЕУ, брину нас исте ствари као и државе чланице, од мигрантске и финансијске кризе, до ефеката Брегзита, тако да отварање поглавља видимо као признање свим Владама које су у претходних 16 година водиле Србију ка ЕУ“, поручила је Тепић.
 
Шеф делегације групе „Пријатељи Србије“ у Европском парламенту Емилиан Павел поздравио је спремност Србије за отварање и других преговарачких поглавља и наставак имплементације реформи. Он је додао да су ефекти Брегзита важна тема у ЕУ, али да само јединствена Унија може превазићи такве изазове.

Чланови групе „Пријатељи Србије“ Франц Богович, Едуард Кукан, Тања Фајон, Андор Дели и Паул Танг поручили су да снажно верују у европску будућност Србије, као и целог Западног Балкана. У разговору је истакнута важност регионалне сарадње, кроз Берлински процес, а Србија позвана да искористи на најбољи начин председавање Словачке Унији у наредних шест месеци, рачунајући на подршку групе „Пријатељи Србије“.

Такође, у разговору је истакнут и значај дијалога са грађанима о процесу ЕУ интеграција, сигнал који отварање поглавља шаље инвеститорима, али и важност слободе медија и владавине права.

Поред председнице Одбора Маринике Тепић састанку су присуствовали и чланови Одбора Елвира Ковач, Жарко Мићин, Бранко Ружић, Наташа Вучковић, Весна Марковић, Душица Стојковић, Муамер Бачевац, Звонимир Ђокић, Александар Стевановић, Хаџи Милорад Стошић, као и народни посланик Владимир Орлић, председник Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање ЕУ-Србија у претходном мандату.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
четвртак, 23. јануар

Цео календар догађаја