22. март 2016. Председавајући Одбора за односе са ЕУ немачког Бундестага Гинтер Крихбаум (Gunther Krichbaum) са члановима Одбора за европске интеграције

22. март 2016. Председавајући Одбора за односе са ЕУ немачког Бундестага Гинтер Крихбаум (Gunther Krichbaum) са члановима Одбора за европске интеграције

Уторак, 22. март 2016.

Чланови Одбора за европске интеграције примили председавајућег Одбора за односе са ЕУ немачког Бундестага

Чланови Одбора за европске интеграције разговарали су данас у Дому Народне скупштине са председавајућим Одбора за односе са ЕУ немачког Бундестага Гинтером Крихбаумом (Gunther Krichbaum) о отварању нових преговарачких поглавља са ЕУ и улози Одбора током дефинисања преговарачке позиције Србије.


Заменица председника Одбора Елвира Ковач захвалила је на подршци Немачке за отварање нових преговарачких поглавља са Србијом. Она је председавајућег Одбора за односе са ЕУ немачког Бундестага Гинтера Крихбаума упознала са активностима Одбора за европске интеграције по питању усвајања преговарачке позиције за свако поглавље понаособ и истакла да ће се у најскорије време испунити сви технички услови за њихово отварање. Такође, Ковач је додала да су све парламентарне странке овог сазива присталице процеса прикључења Србије ЕУ.

„Захваљујемо на политичкој подршци Немачке, такође смо свесни да је Немачка наш битан економски партнер. Србија је у сред својих реформи, свесна да је циљ испред ње добар, те ћемо са реформама наставити и успети у њима“, закључила је Ковач.

Председавајући Одбора за односе са ЕУ немачког Бундестага Гинтер Крихбаум поздравио је почетак преговора Србије и ЕУ отварањем првих поглавља и истакао да је сигуран да ће се наредна два поглавља, поглавља 23 и 24, отворити у наредном периоду.

Он је истакао да треба имати на уму да разлози што једна земља није дала сагласност за њихово отварање нису европски, већ билатерални, и изразио уверење да Хрватска неће бити заинтересована да блокира њихово отварање, када је 27 других чланица ЕУ дало своју сагласност. Он је оценио као неприхватљиво да земље ЕУ користе своју јачу преговарачку позицију за остваривање интереса на рачун ЕУ, односно Србије у овом случају.

Чланица Одбора Душица Стојковић упознала је немачког колегу са српским моделом када је у питању формирање преговарачке позиције, односно, оснивањем Националног конвента и укључивањем цивилног друштва у рад на преговарачким позицијама Србије за свих 35 поглавља.
Члан Одбора Иван Бауер оценио је данашње терористичке нападе у Бриселу као напад на читаву Европу. Он је захвалио посланику Крихбауму на личном заузимању за европски пут Србије и затражио од колега из ЕУ да подсете Хрватску на резолуцију њеног Сабора, која позива да се билатерални односи не користе у процесу придруживања. Такође, он је упутио апел да се парламентарна сарадња Народне скупштине и Бундестага унапреди.

Чланица Одбора Гордана Чомић говорила је о препрекама које Србија има на европском путу, као што су слаб институцијални дијалог и недостатак јавног дијалога у друштву. Она је истакла да подржава отварање поглавља 23 и 24 у јуну ове године, јер без њиховог отварања напредак у остваривању дијалога у Србији неће бити могућ. Чомић је изразила и своју забринутост за стање у поглављима 27 и 12 и у Србији, али и у ЕУ, и истакла да њена странка, као опозициона, подржава напоре Владе када су у питању европске интеграције, али и бриселски дијалог и да ће то и у будућности наставити. Она је позитивно оценила поступке Владе у мигрантској кризи и оценила да не прави грешке у односима у региону, који се сада налази у компликованој ситуацији.
 
Александра Томић, чланица Одбора, поздравила је што су на састанку отворене теме и других поглавља, као што је питање конкуренције, које је у надлежности Народне скупштине и оценила да се Србија налази у бољем положају по овом питању него друге земље у региону. Додала је да је подршка Немачке значајна када су у питању поглавља 20 и 8, односно питања предузетништва и конкуренције, и похвалила сарадњу са немачком организацијом ГИЗ и фондацијама Конрад Аденауер и Фридрих Еберт.

Заменик члана Одбора Владимир Орлић истакао је да је српско друштво више него зрело по питању европских интеграција и још једном захвалио немачком колеги на подршци и разумевању позиције у којој се Србија налази.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2