2. март 2016. Чланови Одбора за европске интеграције и Одбора за спољне послове са делегацијом Одбора за европске послове Националне скупштине Француске

2. март 2016. Чланови Одбора за европске интеграције и Одбора за спољне послове са делегацијом Одбора за европске послове Националне скупштине Француске

Среда, 2. март 2016.

Чланови Одбора за европске интеграције и Одбора за спољне послове састали се са делегацијом Одбора за европске послове Националне скупштине Француске

Чланови Одбора за европске интеграције и Одбора за спољне послове састали су се, у Дому Народне скупштине, са делегацијом Одбора за европске послове Националне скупштине Француске, коју предводи председница Одбора Данијел Ороа (Danielle Auroi).


Председница Одбора за спољне послове Александра Ђуровић захвалила се француској делегацији на посети која, како је истакла, потврђује квалитетну и интензивну сарадњу парламената Србије и Француске. Она је подсетила присутне да је 2011. године потписан Споразум о стратешком партнерству између две земље, што је резултирало и великим приливом француских инвестиција у Србију, за коју Француска и даље показује велику заинтересованост.

Говорећи о процесу евроинтеграција Александра Ђуровић је истакла да у Народној скупштини постоји консензус о чланству Србије у Европској унији, а велика подршка том процесу постоји и у грађанству.

„Чињеница је да се Европска уније данас среће са мноштвом изазова, као што су тероризам, због ког је Француска поднела велике жртве, али и са мигрантском кризом. Надамо се да ће се Европска унија изборити са тим проблемима, и да ће проширење поново бити приоритетно питање“, каже Ђуровић.

Председница Одбора за европске послове Националне скупштине Француске Данијел Ороа истакла је лично задовољство због отварања преговарачких поглавља и нагласила да је Француска искрени партнер Србије на њеном европском путу. Она је похвалила реакцију Србије у сусрету са мигрантском кризом: “Србија је реаговала адекватније од неких земаља које су чланице ЕУ. Сматрам да можете много да помогнете шенгенском простору који тешко регулише тај проблем“, рекла је Ороа.

Председник Одбора за европске интеграције Александар Сенић напоменуо је да је Одбору за европске интеграције поверена улога разматрања преговарачких позиција по преговарачким поглављима. Колико је Одбор озбиљно приступио том задатку најбоље сведочи укључење цивилног сектора у овај процес, што је резултирало оснивањем Националног конвента за европску унију, тврди Сенић. “У Национални конвент укључено је око 600 организација цивилног сектора, који су укључени у разматрање преговарачких позиција. Њихово укључење у процес преговора сматрам највећим достигнућем Одбора за европске интеграције“, рекао је Сенић.

Он је истакао и да су на седницама Одбора готово све одлуке донете једногласно и како каже, не само да у Народној скупштини не постоји посланик који је против прикључења Србије Европској унији, већ се по овом питању постиже договор и између чланова Одбора који долазе, како из редова владајуће коалиције, тако и из редова опозиционих партија.

Говорећи о мигрантској кризи, Сенић је реакцију Владе у највећој мери оценио задовољавајућом, и изразио наду да ће Европа успоставити јединствену политику и тиме, како каже, неће стављати Србију у незавидан положај, јер мигранти у Србију долазе са територије Европске уније, односно из Грчке.

Питања која су покренули чланови француске делегације односили су се на чланства Србије у НАТО, и односе Србије и Русије.

Одговарајући на постављена питања председница Одбора за спољне послове истакла је да је Република Србија усвојила Резолуцију о војној неутралности које се придржава, да је чланство у Европској унији опредељеност Србије, али не и чланство у НАТО. Ђуровић је изразила наду да ће Европска унија ускоро усвојити стратегију безбедности, те да ће Србија моћи своје националне стратегије да усагласи са њом.

Говорећи у име своје странке, Александар Сенић је истакао да се залаже за отварање озбиљне дебате о томе шта чланство у НАТО доноси Србији, а шта губимо тим чланством, као и да сматра да Србија тренутно није спремна за увођење санкција Русији. “Ми нисмо криви за тај проблем, па не треба ни да се у њега мешамо. Надамо се да ће Европска унија и Русија превазићи тренутну ситуацију и наћи решење“, каже Сенић.

Члановима француске делегације обратили су се и чланови одбора Владимир Орлић и Иван Бауер, који су говорили о значају неговања и јачању традиционално добрих односа две земље кроз унапређење сарадње на пољу економије, културе и уметности.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
понедељак, 10. август
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја