21. децембар 2015. Чланови Одбора за европске интеграције са известиоцем Европског парламента за Србију Дејвидом Мекалистером

21. децембар 2015. Чланови Одбора за европске интеграције са известиоцем Европског парламента за Србију Дејвидом Мекалистером

Понедељак, 21. децембар 2015.

Чланови Одбора за европске интеграције разговарали са известиоцем Европског парламента за Србију Дејвидом Мекалистером

Чланови Одбора за европске интеграције састали су се са известиоцем Европског парламента за Србију, Дејвидом Мекалистером.


Председник Одбора за европске интеграције Александар Сенић пожелео је добродошлицу известиоцу Европског парламента за Србију и изразио задовољство због посете после Друге међувладине конференције одржане у Бриселу 14. децембра, када су отворена прва преговарачка поглавља у процесу преговарања о чланству Србије у ЕУ. Сенић је изразио захвалност Мекалистеру на веома позитивном Нацрту резолуције о извештају о напретку Србије за 2015. годину, као и захвалност Европском парламенту на подршци коју пружа Србији на њеном путу ка чланству у Европској унији. Народна скупштина и Одбор за европске интеграције у потпуности су спремни за отпочињање преговарања по поглављима. Резолуцијом Народне скупштине и одлуком Одбора за европске интеграције, у рад Одбора су укључене организације цивилног друштва. Сенић је навео да је Одбор за европске интеграције такође, веома ангажован на пољу регионалне сарадње, чланови Одбора су током 2015. године одржали више билатералних састанака са члановима одговарајућих одбора парламената у региону, а у плану за 2016. годину је наставак такве праксе. Оно на чему је потребно даље радити су питања слободе медије, надзорне улоге Народне скупштине и финансирања политичких активности, оценио је Сенић. Он је истакао да његова политичка организација није задовољна стањем у медијима. Изјавио је, да је његов лични утисак да је стање у медијима много лошије него претходних година. Он је додао да је шефу Делегације Европске уније Мајклу Давенпорту похвалио Извештај о напретку Србије, јер се у њему ове године више говорило о стању у медијима и слободи изражавања.

Дејвид Мекалистер је честитао на отварању поглавља 32 и 35 што је успех и за Владу и за Народну скупштину. Он је истакао да је важно да Србија истим путем настави током 2016. године и додао да ће Европски парламент подржати Србију на отварању осталих поглавља. Говорећи о Нацрту резолуције о извештају о напретку Србије за 2015. годину, рекао је да очекује да ће Резолуција бити усвојена у истом општем позитивном тону, на пленарном заседању Европског парламента у фебруару. Када је реч о амандманима на Нацрт резолуције, Мекалистер је истакао да је његов посао да ради на што већем броју компромиса и да ће ти компромиси бити оствариви. Он је указао на значај спровођења економских реформи, али и у другим областима од значаја за бољи живот грађана. Мекалистер је посебно похвалио поступање Србије у актуелној мигрантској кризи, као и поступање током преговора са Приштином, оцењујући да је тај дијалог допринео отварању поглавља 35.

Наташа Вучковић изразила је задовољство због отварања два поглавља преговарачког процеса, оцењујући да је то резултат демократских процеса који се спроводе у последњих 15 година. Она је истакла да је важно, поред економских реформи не заборавити и демократске реформе и додала да је потребно обратити пажњу на рад Народне скупштине, посебно у делу који се тиче доношења закона по хитном поступку.

Др Иван Бауер се интересовао за процене Мекалистера о природи поднетих амандмана на Нацрт Резолуције, као и процене да ли ће поглавља 23 и 24 преговарачког процеса бити отворена до марта 2016. године.

Др Владимир Орлић истакао да ће Србија наставити да ради на испуњавању својих обавеза када је у питању процес евроинтеграција. Он је истакао да цивилно друштво у парламенту добија све значајнију улогу, додајући да су организације цивилног друштва учествовале у припреми многих аката који ће се ускоро наћи на пленуму. Као председник Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање упознао је Мекалистера са процедуром доношења закона по хитном поступку, наводећи да се расправа о предлозима закона по хитној процедури не разликују од редовне процедуре, већ је реч само о времену које прође од тренутка када један предлог стигне у Народну скупштину до стављања на дневни ред пленарне седнице. Он је оценио да медији у Србији слободно раде свој посао, истичући да су насловне стране многих новине више него критичне у односу на Владу.

Драган Шормаз је рекао да су медији у Србији слободни и истакао да су европске институције похвалиле медијску стратегију, као и Закон о медијима. Важно је да Србија настави усклађивање са ЕУ у свим областима, те да се што пре отворе поглавља 23 и 24. Као шеф Делегације Народне скупштине у ПС НАТО истакао је да Србија никада није имала боље односе са НАТО, о чему медији мало извештавају. Он је такође изразио наду да ће Србија ускладити своју спољну и безбедносну политику са ЕУ.

Елвира Ковач, чланица Одбора је током разговора указала на значај постојања плана рада Народне скупштине, као и на усвајање закона у редовној процедури.

Гордана Чомић је оценила да је Народна скупштина заједничка одговорност и владајуће коалиције и опозиционих партија и указала на важност спровођења њене надзорне улоге.

Весна Марковић је истакла да је приликом сагледавања ситуације у медијима у Србији, потребно обухватити цели период од 2000. године до садашњег тренутка. За Србију и земље региона значајан је Берлински процес, као и самит у Бечу у смислу решавања отворених билатералних питања на западном Балкану. Она је поздравила инсистирање на поштовању договора о формирању Заједнице српских општина, у Нацрту резолуције Европског парламента о извештају о Косову.

Састанку су присуствовали чланови Одбора: др Нинослав Гирић, Душица Стојковић, др Александра Томић. Весна Марковић, Гордана Чомић, Елвира Ковач, Драган Шормаз и Наташа Вучковић, као и председник Парламентарног одбора за праћење процеса стабилизације и придруживања др Владимир Орлић.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
среда, 30. септембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја