Уторак, 25. септембар 2007.

Четврта седница Одбора за равноправност полова

Чланови Одбора за равноправност полова разговарали су, на седници која је одржана 25. септембра, о све учесталијим злоупотребама информација у медијима којима се крше људска права.Чланови Одбора за равноправност полова разговарали су, на седници која је одржана 25. септембра, о све учесталијим злоупотребама информација у медијима којима се крше људска права. Седници Одбора председавала је Елена Божић – Талијан.

Договорено је да Одбор медијима и новинарским удружењима упути протесно писмо којим оштро реагује против појава да се жртве насиља излажу понижењу и нарушава њихово достојанство. Директни повод за упућивање протесног писма су недавни случајеви објављивања у медијима фотографија жртава породичног насиља и силовања.

Чланови Одбора изразили су бригу због континуираног кршења важећих закона и Конвенције о људским правима којима се грађанима гарантује заштита од понижавајућег поступања и дискриминације по основу пола, као и заштита угледа и достојанства. Злоупотребама информација у медијима, истовремено, крше се и професионална начела и кодекс новинара, речено је у расправи.

Чланови Одбора одлучили су да на своју наредну седницу позову представнике надлежних министарстава за културу и информисање, правду и унутрашње послове, како би се утврдиле конкретне мере за спречавање оваквих појава. Поред тога, сагласили су се да ће у наредном периоду пратити понашање медија и иницирати измену регулативе како би се спречила злоупотреба и манипулација жртвама у сензационалистичке сврхе.

Одбор је, такође, позвао удружења новинара да благовремено реагују на појаве непрофесионалног понашања новинара и кршења етичког кодекса.

Одбори везани за ову активностПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
петак, 22. јануар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја