Петак, 18. децембар 2020.

Четврта седница Одбора за европске интеграције

На седници, одржаној 18. децембра 2020. године, члановима Одбора за европске интеграције представљен је Извештај Европске комисије о Републици Србији за 2020. годину, који је образложио шеф делегације Европске уније Њ.Е. Сем Фабрици.


Пре преласка на дневни ред седнице, Одбору се обратио председник Народне скупштине Ивица Дачић који је истакао да се никада до сада није десило да се у пленуму Народне скупштине Републике Србије расправља о Извештају ЕК о напретку Србије.

Дачић је у свом уводом обраћању, изразио задовољство што је постигнут договор на државном нивоу, у разговору са председником Србије, председницом Владе и министрима надлежним из ове области, да јавне расправе буду пракса у наредном периоду, а да ће предлагачи одговарајућих закључака бити Одбор за европске интеграције, тачније, народни посланици који су чланови поменутог одбора. Том приликом најавио је и посебну седницу Народне скупштине на којој ће се расправљати о Извештају Европске комисије.

У наставку седнице, председница Одбора позвала је шефа делегације Европске уније да члановима Одбора представи годишњи Извештај Европски комисије.

Сем Фабрици је на почетку обраћања истакао да Европска унија подржава напоре Србије да истраје на свом европском путу и да европске интеграције имају широку подршку међу грађанима Србије.

Фабрици је представио досадашња достигнућа Републике Србије у преговорима за приступање ЕУ, као и препоруке које су дате од стране Уније за поглавља 23. и 24, те за политичке, економске и правосудне критеријуме.

У делу Извештаја који обрађује политичке критеријуме, направљен је осврт на изборе који су одржани у јуну 2020. године и формирање Народне скупштине. Наводи се да су предузети одређени кораци у циљу решавања недостатака у раду Скупштине смањењем броја хитних поступака и раније праксе опструкције рада парламента.

У области правосудног система, препознато је да Србија улаже напоре како би смањила број заосталих предмета и ускладила судску праксу. У борби против корупције предузети су оперативни кораци за јачање мандата и обезбеђивање независности Агенције за борбу против корупције, као и јачање њених капацитета за спровођење Закона о спречавању корупције и надлежностима државних органа у сузбијању организованог криминала, тероризма и корупције.

Законодавни и институционални оквир за заштиту основних права је у великој мери успостављен. Србија је усвојила нову медијску стратегију, која је израђена на транспарентан и инклузиван начин и која идентификује главне изазове у погледу слободе медија у Србији.

Фабрици је истакао да пандемија болести COVID-19, није заобишла ни Западни Балкан, и да крајњи обим последица, које ће оставити у погледу губитка људских живота и штете нанете привреди, још нису коначне али да ране процене предвиђају пад између четири и шест одсто домаћег бруто производа у региону, док је у Србији, за сада он смањен само за један одсто. Шеф делегације је навео да ЕУ иако погођена пандемијом није штедела на томе да пружи неопходну и безрезервну подршку Западном Балкану, у финансијском смислу за решавање непосредне здравствене кризе и из ње проистеклих хуманитарних потреба.

Након дискусије, која је уследила, Одбор је усвојио предлог да народни посланици поднесу Предлог закључка поводом представљања Извештаја Европске комисије о Републици Србији за 2020. годину.

Седници је председавала председница Одбора за европске интеграције Елвира Ковач, а присуствовали су и чланови и заменици чланова Одбора: Весна Марковић, Милан Радин, Ана Миљанић, Предраг Рајић, Илија Матејић, Виктор Јевтовић, Дубравка Филиповски, Милан Урошевић, Душица Стојковић, Станислава Јаношевић, Дијана Радовић, Загорка Алексић, Самира Ћосовић и Енис Имамовић, као и народни посланик Шаип Камбери.


Одбори везани за ову активност


Видео (1)

Петак, 18. децембар 2020. | Четврта седница Одбора за европске интеграције 18.12.2020.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
понедељак, 19. април

Цео календар догађаја