Среда, 8. март 2017.

Честитка председника Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Меха Омеровића поводом 8. марта

Поводом 8. марта, Међународног дана жена, свим женама пожелео бих да у пуној мери уживају права која им припадају, да буду једнаке, па и успешније од нас мушкараца у свим областима, па и оним које се традиционално сматрају мушком територијом.


Верујем да смо као друштво спремни да учинимо додатне напоре како би се изборили са проблемима које пре свега погађају жене, а то су нажалост и даље незапосленост, дискриминација и насиље. Ми морамо да створимо амбијент у коме се цене вредности као што су једнакост полова, родна равноправност, женска права.

Зато је важно почети од основног образовања, па чак и предшколског узраста. Школа и породица су најважнија места где се дечаци и девојчице уче о узајамном поштовању, толеранцији и ненасилном решавању проблема са којима ће се у животу, у породичним и партнерским односима, вероватно сусретати, јер живот носи бројна искушења.

Посебно бих се осврнуо на економски положај жена, јер је то предуслов за побољшање њиховог положаја у целини. Иако жене и мушкарци начелно имају једнака права, чињеница је да постоји дубок јаз између прокламованих принципа и стварног стања. Жене и даље теже добијају посао и лакше га губе. Планирана трудноћа и положај и даље је питање које ће многим женама бити постављено приликом разговора за посао, иако то послодавци не би смели да чине. Такође, жене и даље добијају отказ због трудноће и породиљског одсуства иако се то прикрива другим разлозима за отказ. Многи послови су им још увек недоступни. Посебну пажњу требало би да обратимо на жене које су у двоструко тежем положају, као што су самохране мајке, мајке које имају дете које је инвалид или је тешко оболело, жене из руралних средина.

Могли бисмо поставити питање зашто је то тако када знамо да жене представљају веома образовану и квалификовану радну снагу, посвећене су послу и квалитетно и одговорно обављању своје радне задатке, оне на само њима познат начин успевају да ускладе професионални и породични живот.

У Србији постоје компаније које имају висок ниво свести о значају родне равноправности и преузимају одговорну и конструктивну улогу у циљу унапређивања положаја жена. Међутим, све компаније би морале више да воде рачуна о овом питању и да развијају програме друштвено одговорног пословања у којима би жене, њихов положај на тржишту рада, њихова права из радног односа, могућност напредовања и адекватног награђивања, али и усаглашавања породичног и професионалног живота, били постављени као приоритетни циљеви.

Зато бих апеловао на све послодавце да развијају афирмативне мере којима би се унапредио положај жена и којима би женама била дата бар иста шанса као и мушкарцима да се остваре у својим професијама.

Верујем да ћемо у периоду који је пред нама свим женама обезбедити место, услове и положај у друштву који им по свим њиховим улогама, способностима и вредностима и припадају.

Свим женама желим срећан празник!П У С Ч П С Н
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
Понедељак, 21. мај

Цео календар догађаја

Будите у току