23. мај 2019. Потпредседник Народне скупштине Верољуб Арсић и народне посланице Стефана Миладиновић и Тијана Давидовац и делегација Одбора за етничке послове Свекинеског народног конгреса

23. мај 2019. Потпредседник Народне скупштине Верољуб Арсић и народне посланице Стефана Миладиновић и Тијана Давидовац и делегација Одбора за етничке послове Свекинеског народног конгреса

Четвртак, 23. мај 2019.

Челично јаке везе Србије и Кине

Потпредседник Народне скупштине Верољуб Арсић, заједно са народним посланицама Стефаном Миладиновић и Тијаном Давидовац пожелео је добродошлицу делегацији Одбора за етничке послове Свекинеског народног конгреса.


Арсић је пожелео добродошлицу делегацији из Кине у своје име и у име председнице Народне скупштине Маје Гојковић, истичући на самом почетку састанка челично пријатељство и стратешку сарадњу две земље. Потпредседник је изразио и задовољство поводом доласка кинеске делегације и садржајног програма у њиховој званичној посети, која ће, како је рекао, обогатити сарадњу Кине и Србије на новим и различитим нивоима. Искористио је прилику да истакне да су посете највиших званичника држава на историјском нивоу, а које су допринеле потписивању низа споразума и сарадњи на градњи термоелектране Костолац Б3, Рударско-топионичарском басену „Бор“, изградњи фабрике пнеуматика кинеске компаније у Зрењанину и низу других инвестиција.

Навео је да је потписивање споразума о свеукупном стратешком партнерству из 2016. године допринело развоју који је од националног, регионалног и глобалног значаја. Арсић је навео и да недавно присуство председника Републике Србије Александра Вучића на Другом међународном форуму „Појас и пут“, који уједно промовише мир и економску сарадњу, говори о изузетним билатералним односима Србије и Кине.

Сиао Хуеин, предводник делегације Одбора за етничке послове Свекинеског народног конгреса, захвалио се на добродошлици и сложио се да су односи две земље на историјском нивоу, потковани политичким разумевањем и богатом економском сарадњом. Хуеин је истакао да су за челично јаке односе две земље одговорни председници две државе који су својим примером показали како се граде билатерални односи. Сиао Хуеин је навео да је циљ доласка делегације промовисање и јачање пријатељских односа два парламента и одбора који се баве истим питањима.

Арсић је истакао да у Републици Србији живи 28 званично признатих националних мањина, од којих неке живе једино у Републици Србији. Додао је да по том питању Србија може да се похвали и у региону и у Европи, као и законима који регулишу ово питање. Свака национална мањина има своје представнике у саветима националних мањина, а средства за очување језика, културе у обичаја националних мањина обезбеђују се из буџета Републике Србије, истакао је Арсић. Сиао Хуеин је навео да у Народној Републици Кини живи 56 народа, од који 55 спада у националне мањине и да је сигуран да ће се сарадња развити и у овом правцу.

За крај састанка Арсић се захвалио Кини на подршци по питању територијалног интегритета и суверенитета Републике Србије, те на подршци у међународним организацијама по питању захтева за чланство тзв. Косова у Интерпол и Унеско.

Закључио је да сви ови поступци говоре о искреном пријатељству и додао да и Србија не подржава међународне декларације које се тичу кинеског унутрашњег уређења, и да сматра да су Тајван и копнена Кина неотуђиви део Народне Републике Кине. Хуиен се захвалио на принципијелном ставу Србије по том питању и навео да ће Кина остати при непромењеном ставу по питању Аутономне покрајине Косова и Метохије.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
среда, 4. август
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја