24. децембар 2015. Представљање публикације „Јачање надзорне улоге Народне скупштине – Оквир за расправу“

24. децембар 2015. Представљање публикације „Јачање надзорне улоге Народне скупштине – Оквир за расправу“

Четвртак, 24. децембар 2015.

У Народној скупштини представљена публикација под називом „Јачање надзорне улоге Народне скупштине - Оквир за расправу“

Представљање публикације под називом „Јачање надзорне улоге Народне скупштине – Оквир за расправу“ одржано је 24. децембра у Народној скупштини.


Публикацију је, испред Програма Уједињених нација за развој (УНДП), представио Марко Вујачић истакавши да Оквир за расправу представља резултат доприноса који су предавачи и полазници пружили током и након завршетка једносеместралног курса за иновацију знања „Парламент и демократија“ , одржаног од фебруара до маја 2015. уз подршку пројекта „Јачање надзорне улоге и јавности у раду Народне скупштине“, који спроводи УНДП у сарадњи са Народном скупштином, a уз подршку Швајцарске агенције за развој и сарадњу.

Вујачић је нагласио да је надзорна улога, као једна од четири најважније функције парламента, најбитнија за парламентарни развој и да јачање исте и у будућности треба да остане приоритет, притом захваливши се свим предавачима и полазницима који су учествовали на курсу и тиме допринели изради публикације.

Присутнима се потом обратила Дубравка Филиповски, која је том приликом истакла да је курс за иновацију знања „Парламент и демократија“ за њу представљао изразито образовну форму, а истовремено и велики изазов. Наиме, како је навела, она је, испред Народне скупштине, заједно са народном посланицом Олгицом Батић, била задужена да представи рад Националног огранка за борбу против корупције (ГОПАК), као нови вид форме рада Народне скупштине у борби против корупције. „Овај курс је био прилика да представници Народне скупштине на најбољи начин представе рад парламента, као и да се студенти заинтересују да, кроз своје анализе, дају нову образовну форму која је потребна у даљем раду у оквиру развоја демократије и парламентаризма“, закључила је Филиповски.

Такође, присутне је поздравила и народна посланица Марија Обрадовић, поручивши да сматра да је веома важно да се, колико год то дозвољавају финансијски капацитети и пројекти, настави у овом смеру, као и да у српском парламенту постоји и воља и потреба за учешће у оваквим пројектима.

У име Службе Народне скупштине говорила је Мирјана Радаковић, помоћник генералног секретара и руководилац Сектора за законодавство. Радаковић је истакла да јој је била част да буде један од предавача током трајања курса. “Ту смо да, уз подршку УНДП и ФПН, преносимо наше знање и искуство свима из Службе који су за то заинтересовани. Током курса имали смо прилику да међусобно разговарамо, да учимо једни од других, размењујемо мишљења и проширујемо знања и сматрам да смо одговорили свим захтевима, а резултат је управо ова публикација“, том приликом закључила је Радаковић.

Испред Факултета политичких наука обратио се др Душан Спасојевић који се, у име ФПН, захвалио Народној скупштини и УНДП што су покренули и подржали програм и истакао да у будућности, у пројекте те врсте, треба укључити и друге делове београдског универзитета.

Уз народне посланице Дубравку Филиповски и Марију Обрадовић учешће на скупу узели су запослени у Служби Народне скупштине, представници УНДП, као и професори и студенти Факултета политичких наука.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6